Hetken kestää elämä, sekin synkkä ja ikävä – missä mennään sijoitusmarkkinoilla?

Kuluneena vuonna erityisesti korkosijoittajaa on koeteltu poikkeuksellisen kovaa. Perinteisesti sijoittajat hakevat turvaa ja hajautushyötyä korkomarkkinoilta verrattuna riskisempiin osakesijoituksiin. Tänä vuonna vauhdikkaasti kohonnut inflaatio sekä nopeimmat koronnostot sitten vuoden 1994 ovat heilauttaneet korkosijoitusten arvon salkuissa selkeästi pakkaselle.

Myös osakkeet ovat saaneet osansa negatiivisesta kehityksestä. Korkojen nousu ja mahdollisen taantuman häämöttäminen ovat olleet myrkkyä osakesalkulle. Vaikka peräpeilissä näkyy synkkyyttä, emme välttämättä ole vielä nähneet taloudessa pahinta vaihetta eivätkä yritysten tulokset ole merkittävästi laskeneet. Tuoreessa talven 2022 sijoitusnäkemyksessämme näemme esimerkiksi USA:n korkomarkkinoiden viestivän taantumaa voimakkaimmin noin 40 vuoteen.

Riemun raikkahin aika – mahdollisuuksia löytyy kaikissa tilanteissa

Olemme sijoitusnäkemyksessämme vielä kallistuneita enemmän maltillisuuteen kuin riemusta hyppimiseen. Korkosijoitusten osalta horisontissa on kuitenkin jo parempaa näkymää. Kun korot ovat nousseet vauhdikkaasti, myös vallitseva korkotaso ja samalla korkosijoitusten juokseva tuotto on kohonnut jo merkittävästi. Uskomme, että pitkät korot ovat saavuttaneet huippunsa tai ainakin nousseet lähelle huippua. Tämä tarkoittaa, että korkoriskin ottaminen eli esimerkiksi pitemmän juoksuajan korkosijoitukset, voivat tarjota tuottomahdollisuuksia. Korkosijoituksia on toki erilaisia, ja suhtaudumme toistaiseksi varauksellisesti sijoituksiin, joissa vastapuoliriski ja lainan takaisinmaksuun kohdistuva epävarmuus on korkea.

Vaikka lähiaikojen näkymät ovatkin heikohkot, voi myös pitkäjänteinen osakesijoittaja hyödyntää laskeneita kursseja ostonpaikkoina ja mahdollisuutena kasvattaa tulevaa varallisuutta. Taantuman keskellä on historiallisesti ollut toimiva sijoitustyyli painottaa niin sanottuja laatuosakkeita eli yrityksiä, joilla on matala velkaantuneisuus, korkea oman pääoman tuotto ja vakaa tuloskehitys. Tällaiset yritykset usein kestävät talouden turbulenssia monia heikompia toimijoita paremmin ja voivat parhaimmillaan jopa kasvattaa asemaansa heikkoina talouden aikoina.

Hei, tonttu-ukot hyppikää – konkreettiset teot taloudellisen joulumielenrauhan varmistamiseksi

 

Oma sijoitussuunnitelma ajan tasalle:

Sijoitussuunnitelma voi kuulostaa mahtipontiselta. Kyse on kuitenkin vain siitä, mitä tavoittelet sijoittaessasi varoja ja sen muotoilemisesta konkreettiseksi suunnitelmaksi. Kun ymmärrät, mitä haluat sijoituksillasi saavuttaa, on se sitten eläkepäivien ajaksi lisätuloja, sapattivapaan rahoittamista tai varautumista hyviin ja huonompiin jaksoihin elämän varrella, suunnitelma auttaa hahmottamaan, muun muassa millaisia sijoituksia salkussani olisi hyvä olla sekä millaisia rahallisia panostuksia ja riskinottoa tavoitteeni edellyttävät.

Hyvä suunnitelma antaa raamit kaikkiin markkinatilanteisiin. Omiin tavoitteisiin kytkeytyvästä suunnitelmasta ei yleensä kannata merkittävästi poiketa vaikeinakaan sijoitusaikoina. Päinvastoin, suunnitelma on karttasi erityisesti vaikeina aikoina.

Tue läheisten taloudellista joulumielenrauhaa

Kun omat asiat ovat kunnossa, voi myös olla ajankohtaista miettiä, miten tukea rakkaimpien taloudellista mielenrauhaa. Sen sijaan, että annat rahaa lahjaksi käteisenä tai siirtona pankkitilille, voit myös antaa sijoituksia lahjaksi. Tällöin voit lisätä lahjansaajan taloudellista mielenrauhaa antamalla lahjan, joka voi kasvaa korkoa korolle vuosikausia eteenpäin. Sivuvaikutuksena lahjansaaja saattaa myös itse kiinnostua säästämisestä ja sijoittamisesta, joka taas tukee oman talouden hallintaa ja osaamista.

Voit esimerkiksi lahjoittaa omia sijoituksiasi, kuten osakkeita tai rahasto-osuuksia. Lahjoittajalle ei realisoidu voittoa, ja kun lahjansaaja malttaa pitää arvopaperit omistuksessaan vähintään vuoden ajan lahjoituksesta, saa hän käyttää luovutusvoittoverotuksessa hankintahintanaan lahjaverotuksessa sovellettua, lahjoituspäivän arvoa. Voit myös alkaa säästää lapselle rahaston kautta. Mitä aiemmin alat säästää, sitä pitempään sijoituksille ehtii kertyä korkoa korolle ja säästöpotti voi kasvaa. Tällöin myös pääset helpommalla, kun sinun ei itse tarvitse seurata aktiivisesti markkinoita tai valita yksittäisiä sijoituskohteita.

Miten pääsen alkuun rahastosäästämisessä: Rahastosäästäminen lapselle - Lapselle säästäminen - Danske Bank

Tietoa lahjaverosta: Lahjavero - vero.fi

Verovuosi päättyy, mitä ehdin vielä tehdä?

Joulun läheisyys tarkoittaa myös verovuoden päättymistä. Ennen vuoden vaihdetta kannattaa vielä hyödyntää oman talouden mahdollisuudet myös tältä osin. Hyviä vinkkejä muun muassa arvopaperikauppojen verotuksen ja kotitalousvähennyksen osalta löytyy artikkelistamme: Verotus kuntoon ennen vuodenvaihdetta - Danske Bank

Muita säästäjän ja sijoittajan vinkkejä loppuvuodelle:

Eläkesäästäminen - Onko sinulla PS-tili tai olet miettinyt sellaisen avaamista? Vielä voit saada tämän verovuoden hyödyt käyttöösi. Voit nimittäin vähentää sopimukseen maksamasi maksut verotuksessa vuosittain aina 5 000 euroon asti. Tällöin maksat jopa 1 500 - 1 700 euroa vähemmän veroja vuodessa. Säästöillesi kertyvät tuotot eli osingot, korot ja luovutusvoitot ovat myös säästämisaikana verovapaita.

Jos et ole vielä eläkesäästämismaksujen vuotuista verovähennettävää määrää täysin käyttänyt, voit vielä ehtiä ottaa täyden hyödyn tästä vuodesta irti. Tällöin laitat rahat kasvamaan korkoa korolle hyödyntäen samalla verovähennystä tekemistäsi maksuista.

Katso verottajan ohje: Pitkäaikaissäästämissopimuksen ja yksityishenkilön ottaman vapaaehtoisen yksilöllisen eläkevakuutuksen verotus - vero.fi

Lue lisää PS-tilistä: PS-tili ja PS-Säästäminen - Hyödynnä veroedut - Danske Bank

Verovapaat myynnit – Jos vielä tämän vuoden aikana sinulla tulee tarve tehdä myyntejä sijoituksistasi, muista sääntö verovapaista myynneistä. Sijoitusrahaston, arvopaperin tai kiinteän omaisuuden myynnistä saatava tuotto voi olla verovapaata. Jos koko verovuoden luovutushinnat ovat yhteensä enintään 1000 euroa luovutusvoitto ei ole veronlaista tuloa.

Katso verottajan ohje: Kokonaan tai osittain verovapaat luovutusvoitot henkilöverotuksessa - vero.fi

Huomioi myös loppuvuoden osalta joulupyhät ja vuodenvaihteen pankkipäivät toimeksiantojen tekemisten ja sopimusten avaamisten osalta. Tekemällä toimeksiannot hyvissä ajoin, varmistat, että ne ehtivät toteutua vielä tämän vuoden puolella.

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille!