Danske Bank on päivittänyt sijoitusnäkemystään. Pankki näkee, että tuleva vuosi voi tarjota sijoittajalle monia mahdollisuuksia niin korko- kuin osakesijoituksissa.
”Näemme, että lähiaikoina hajautettu salkku voi olla jälleen järkevä valinta. Yhdistelmäsalkku ei toimi kaikissa ympäristöissä, kuten nähtiin vuoden 2022 aikana. Tuolloin laskivat sekä osakkeiden että korkosijoitusten arvot. Nyt ollaan palaamassa kuitenkin niin sanotusti vanhoihin hyviin aikoihin, ja sijoittaja voi saada hajauttamisen hyötyä monessa erilaisessa skenaariossa”, sanoo senioristrategi Kaisa Kivipelto.
Perusoletus on, että vuonna 2024 tullaan näkemään pehmeä talouden lasku. Samaan aikaan keskuspankkien koronnostot ovat saaneet inflaation alas. Odotettavissa on, että keskuspankit eivät enää nosta korkoja vaan aloittavat koronlaskut ensi vuonna. Tämä talousympäristö tukisi osakkeiden hyvää kehitystä.
”Jos ensi vuonna olisikin edessä taantuma, niin korkotaso laskisi vielä nykyistä enemmän ja keskuspankit alkaisivat elvyttää. Silloin korkosijoitukset voisivat toimia tasapainottavana elementtinä sijoitussalkussa”, sanoo Kivipelto.
Tyypillisesti on ajateltu, että talouden taantumassa osakkeiden hinnat laskevat ja korkosijoitusten nousee. Vastaavasti talouden kasvaessa osakkeiden arvot nousevat, kun korkosijoitusten arvo laskee.
Tällä hetkellä Danske Bank näkee, että kummassakin omaisuusluokassa on samaan aikaan houkuttelevia mahdollisuuksia. Ilman taantumaakin odotetaan korkotason laskevan ja siten tukevan korkosijoitusten arvonkehitystä sekä osakkeita. Lisäksi laskevat korkotaso ja positiivisena säilyvä talouskasvu tukevat osakemarkkinaa.
Eurooppa pysyy kaksinkertaisessa alipainossa
Danske Bank ei tee merkittäviä muutoksia sijoitusnäkemykseensä. Pankki pitää yhdysvaltalaiset ja japanilaiset osakkeet ylipainossa. Eurooppalaisosakkeet puolestaan pysyvät kaksinkertaisessa alipainossa. Osakkeet ja korkosijoitukset ovat neutraalissa painossa.
”Japani on yhä mielenkiintoinen markkina, koska sen talous voi paremmin kuin vuosiin. Maassa on nyt pitkään odotettua inflaatiota, mikä on johtamassa japanilaista kuluttajaa hyödyttävään palkka-hinta-kierteeseen. Japanilaiset yritykset myös menestyvät hyvin, jonka lisäksi maan perinteisesti konservatiivisen suuryrityskentän tuottavuutta ja kilpailukykyä tukevat toimintatavat saavat osakkeet näyttämään yhä houkuttelevammilta”, sanoo Kivipelto.
Yhdysvalloissa puolestaan maan taloustilanne on parempi kuin Kiinassa tai Euroopassa. Talouden epävarmuudessa laadukkaat yhtiöt pärjäävät paremmin, ja niitä löytyy yhdysvaltalaisista pörsseistä. Yhdysvaltalaisista osakkeista myös small cap -yritykset ovat kiinnostavia niiden alhaisemman arvostustason vuoksi.
Viime kuukausina moni sijoittaja on säikähtänyt geopolitiikan turbulenssia. Kivipelto muistuttaa, että uutisvirran ei pidä antaa liikaa säikäyttää.
”Kannattaa sijoittaa pitkäjänteisesti. Omaa riskitasoaan voi madaltaa sekä maantieteellisellä hajautuksella että korkosijoituksilla.”
Toimialasuosituksista yhteiskuntapalvelut Danske Bank nosti alipainosta neutraaliin. Terveydenhuolto puolestaan laski neutraalista alipainoon.
Haluatko kuulla lisää?
Katso tallenne 7.12. järjestetystä webinaarista:
Talouden ja sijoitusmarkkinoiden näkymät – talvi 2024