Suomen kansantalous supistuu ja talous on painunut taantumaan. Tänä vuonna Danske Bank ennustaa talouden supistuvan 0,5 prosenttia. Ensi vuonna talouden kasvu jää Danske Bankin ennusteessa 0,3 prosenttiin.

Tyypillisesti taantumassa ei tehdä investointeja, mikä vähentää kysyntää etenkin Suomelle tärkeässä konepajateollisuudessa. Tämän matalasuhdanteen erottaa edellisistä se, että käynnissä on merkittäviä investointeja vihreään siirtymään.

”Yritykset ja kotitaloudet muokkaavat toimintaansa nyt vauhdilla ja siirtyvät pois fossiilisen energian käytöstä. Konepajateollisuuden lisäksi tämä tukee kaikkea sähköistymiseen liittyvää ja auttaa myös osaltaan rakentamisesta riippuvaisten yritysten tilannetta. Esimerkkejä tällaisista investoinneista ovat kaukolämpölaitosten sähkökattilat, kaikenlaiset liikenteen sähköistymiseen liittyvät ratkaisut, investoinnit sähköverkkoon ja teollisuuden energiatehokkuusratkaisut”, sanoo Elina Fogelholm, Danske Bankin yrityspankin johtaja.

Tuulivoiman rakennusbuumi on sen sijaan laantunut. Energiaa tuotetaan tuulisina päivinä jo yli tarpeen, mikä on näkynyt jopa negatiivisena sähkön hintana.

”Valmiudet jatkaa tuulivoimainvestointeja ovat olemassa, mutta sähkön kysynnän ja tarjonnan täytyy kohdata, jotta lisäinvestoinnit kannattaa toteuttaa. Investointeja energian varastointiratkaisuihin sekä tuulivoimalla tuotetun energian muuntamiseen on paljon suunnitteilla, ja osa on edennyt jo toteutusvaiheeseenkin”, sanoo Fogelholm.

Myös aurinkoenergiahankkeita tehdään edelleen, koska niiden energiantuotanto tasaa tuulivoiman vaihteluita.

Kasvumarkkinat ovat nyt Euroopan ulkopuolella

Isossa kuvassa suomalaisyritysten vientinäkymät ovat vaisut. Tänä vuonna Danske Bank ennustaa viennin supistuvan 0,5 prosenttiyksikköä, kun ensi vuonna vienti kasvaisi 1,0 prosenttiyksikköä. Loppuvuonna vientiä nostaa Meyer Turun telakalta valmistunut maailman suurin risteilyalus Icon of the Seas.

”Suomalaisyritysten vientinäkymät ovat vaisut, ja vientikysyntä piristyy vasta ensi vuoden jälkipuoliskolla. Monet Suomen tärkeimmistä kauppakumppaneista ovat euroalueella, jonka talousnäkymiä etenkin rahapolitiikan kiristäminen on heikentänyt. Erityisesti Saksan talousnäkymät ovat aiempaa heikommat ja maan autoteollisuudella on suuria haasteita”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Kasvua hakevan yrityksen kannattaa nyt suosiolla katsoa kauemmaksi. Kasvumarkkinat löytyvät nyt Euroopan ulkopuolelta.

”Yhdysvalloissa suhdannetilanne näyttää paremmalta. Monien Aasian maiden taloudet nousevat nyt Kiinaa nopeammin ja tarjoavat mahdollisuuden hajauttaa liiketoimintaa”, Kuoppamäki sanoo.

Danske Bankin 5.12. julkaisema talousennuste Suomelle

Suomi Toteuma Nyk. enn.* Nyk. enn.* Nyk. enn.* Ai. enn.* Ai. enn.*
  2022 e2023 e2024 e2025 e2023 e2024
BKT, volyymi% 2,1% -0,5% 0,3% 1,9% 0,2% 0,8%
Työttömyysaste, % 6,8% 7,3% 7,8% 7,2% 7,2% 7,0%
Kuluttajahintojen muutos, % 7,1% 6,2 % 1,9% 1,5% 6,5% 2,3%
Ansiotason muutos, % 2,4% 4,0% 3,4% 2,5% 4,0% 3,4%
Asuntojen hinnat, % 0,6% -6,0% 2,0% 3,0% -6,0% 2,5%
Vaihtotase / BKT, % -3,7% -0,7% -0,3% 0,0% -1,4% -1,0%
Julkinen velka / BKT, % 73,3% 73,8% 75,3% 75,4% 72,3% 73,4%

*Nyk.enn. = Nykyinen ennuste ja Ai. enn. = Aiempi ennuste

 

Nordic Outlook: Viileän talven jälkeen kuluttaja virkoaa

Nordic Outlook: Coming in for a soft landing