Pankki saa tiedon asiakkaan kuolemasta Digi- ja väestötietovirastolta. Tieto tulee yleensä viiveellä. Omainen voi myös halutessaan ilmoittaa omaisensa kuolemasta pankille toimittamalla vainajan kuolin- tai virkatodistuksen.
Läheisen kuoleman jälkeen
Kuolemantapaus vaatii surunkin keskellä paljon käytännön järjestelyjä. Olemme tukenasi kuolinpesän pankkiasiointiin liittyvissä kysymyksissä.
Voit hoitaa kuolinpesän asioita myös verkossa, kuten lopettaa tilejä ja myydä sijoituksia sekä toimittaa sähköisesti tarvittavat asiakirjat.
Hoida kuolinpesän asioita verkossa pankkitunnuksillasi
Huolehdithan, että ulottuvillasi ovat tarvittavat asiakirjat toimeksiantoja varten.
Missä vaiheessa kuolinpesän hoitoa olet?
Omaiseni on menehtynyt
Surunkin keskellä kuolipesän asioiden hoitamisen aloittaminen on tärkeää.
Perunkirjoitus
Perukirja laaditaan kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta.
Perunkirjoituksen jälkeen
Kun perukirjoitus on tehty, pankkiasioiden lopullinen hoitaminen on mahdollista.
Valtakirja kuolinpesän pankkiasioiden hoitoon
Kuolinpesän pankkiasioiden hoito Danske Bankissa edellyttää yksilöityä valtakirjaa. Valtakirjaa ei kuitenkaan tarvita toimiin, joita voi tehdä yksikin pesän osakas, kuten esimerkiksi vainajan tiettyjen laskujen maksuun. Yksilöityyn valtakirjaan tarvitaan jokaisen pesän osakkaan allekirjoitus.
Ohjeita kuolinpesän pankkiasiointiin
Omaiseni on menehtynyt
-
-
Asiakkaan kuolema ei pääsääntöisesti vaikuta hänen tekemiinsä sopimuksiin vaan ne jatkuvat ennallaan. Tällaisia sopimuksia ovat esimerkiksi tilisopimukset sekä sopimus jatkuvasta rahastosäästämisestä. Kuolintiedon saapumisella on kuitenkin vaikutus joihinkin vainajan pankkipalveluihin.
Päivittäispankkipalvelut
Saatuaan tiedon asiakkaan kuolemasta Danske Bank:
- Sulkee vainajan tilinkäyttövälineet, eli pankkitunnukset ja kortit
- Poistaa käyttöoikeudet vainajan käyttötileihin. Jos käyttöoikeuden haltijalla on ollut vainajan tiliin kortti, myös se lopetetaan
- Poistaa e-laskusopimukset. Muut vainajan maksusopimukset, eli suoramaksut ja toistuvat maksut, säilyvät ennallaan
Mikäli vainajalla on ollut yhteistili toisen henkilön kanssa, voi toinen tilinomistaja jatkaa tilinkäyttöä. Hänen kannattaa kuitenkin harkita oman erillisen tilin käyttöä omiin pankkiasioihinsa.
Mikäli vainajalla on ollut käytössään Danske Bankin päivittäispalvelupaketti, Danske Etuohjelma, se jatkuu ennallaan. Halutessasi irtisanoa Danske Etuohjelman, kannattaa tutustua hinnastoon, jotta palvelukokonaisuus pysyy sinulle sopivana. Jos haluat sen jälkeen irtisanoa Danske Etuohjelman, voit tehdä sen kuolinpesien palvelulomakkeella ja toimittaa meille joko vainajan virkatodistuksen tai sukuselvityksen, josta ilmenee osakkuutesi kuolinpesään.
Lainat ja vakuudet
Kuolema ei vaikuta vainajan velka- tai takausvastuisiin eikä hänen antamiinsa pantteihin. Jos lainan ottaja tai yksi velallisista kuolee, lainan veloitukset jatkuvat normaalisti lainanhoitotililtä.
Menehtyneen henkilön lainalle voidaan hakea lyhyttä lyhennysvapaata kuolinpesän asioiden selvittämiseksi. Pidemmän lyhennysvapaan tekemiseksi tarvitaan kaikkien pesän osakkaiden suostumus ja tämä on mahdollista vasta perunkirjoituksen jälkeen.
Mikäli tarvitset neuvoa kuolinpesän laina- tai vakuusasioihin tai haluat hakea lyhennysvapaata vainajan lainoihin, ota yhteyttä asiakaspalveluun joko viestillä mobiili- tai verkkopankin kautta 0200 2580 ma–pe 9–16 (pvm/mpm). Valitse soittaessa valinta Lainat.Sijoitukset
Kuolema ei vaikuta vainajan elinaikanaan sopimiin sijoituspalveluihin. Myös vainajan elinaikana sopimat jatkuvat rahastosäästösopimukset jatkuvat ennallaan.
Osakesäästötilisopimus ja sopimus sidotusta pitkäaikaissäästämisestä (PS-sopimus) kuitenkin lakkaavat säästäjän kuollessa eikä sopimuksiin voi maksaa maksuja kuolemantapauksen jälkeen. Oikeus säästövaroihin siirtyy säästäjän kuolinpesälle. -
Vainajan varoista ja veloista on laadittava perukirja, johon listataan myös kuolinpesän osakkaat. Perunkirjoituksen tekemistä varten tulee hankkia asiakirjoja eri tahoilta, esimerkiksi seurakunnasta tai Digi- ja väestötietovirastosta sekä pankeista. Asiakirjojen hankkiminen ottaa aikaa, joten se kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.
-
Hanki sukuselvitys seurakunnista tai Digi- ja väestötietovirastosta
Jotta kuolinpesän osakkaat voidaan selvittää luotettavasti, tarvitaan vainajan sukuselvitys. Sukuselvitys tehdään Digi- ja väestötietoviraston ja seurakuntien antamien virkatodistusten avulla.
- Hanki tarvittavat todistukset vainajan ja mahdollisen lesken pankkiasiakkuuksista
Perukirjaa varten tarvitset vainajan palveluyhteenvedon. Jos vainaja oli naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa, tarvitset myös lesken palveluyhteenvedon. Palveluyhteenvedot sisältävät tilien, lainojen, sijoitusten ja muiden käytössä olevien palveluiden saldoista vainajan kuolinpäivältä.
Danske Bank ja useimmat muutkin pankit lähettävät vainajan palveluyhteenvedon automaattisesti vainajan kotiosoitteeseen saatuaan tiedon asiakkaan kuolemasta. Lesken palveluyhteenveto pitää tilata erikseen. Danske Bankin palveluyhteenvedossa mainitaan kaikki Danske Bank -konsernissa olevat tilit, tallelokerot, säilytystilit, rahastot, luotot ja luotoilla olevat vakuudet sekä takaukset. Tiedot Danske Bankin kautta hankituista muun yhtiön palveluista, esimerkiksi lainaturvavakuutuksesta tai Mandatumin sijoitustuotteista, saat kyseisestä yhtiöstä.
Voit tilata palveluyhteenvedon tai pyytää vainajan palveluyhteenvedon muuhun kuin vainajan kotiosoitteeseen verkkosivuiltamme:
- Selvitä vakuutuskorvaukset
Kuolinpesälle tai edunsaajalle kuolemantapauksen johdosta maksetut vakuutuskorvaukset on ilmoitettava perukirjassa. Tiedon vainajan henkilö- tai eläkevakuutuksista, kuten Mandatum Henkivakuutusyhtiön myöntämästä lainaturvavakuutuksesta, saa vakuutusyhtiöstä.
Mandatum.fi: Henkivakuutuskorvaus (avautuu uuteen ikkunaan)
-
Hanki sukuselvitys seurakunnista tai Digi- ja väestötietovirastosta
-
Kuolinpesän osakas voi
- Maksaa vainajalle osoitettuja laskuja kuolinpesän tililtä.
- Lopettaa tarpeettomat automaattiset maksusopimukset.
- Saada tiedot vainajan tileistä ja palveluista kuoleman jälkeiseltä ajalta.
Pankkiasioiden hoitajan tulee osoittaa osakkuutensa kuolinpesässä virkatodistuksella. Virkatodistuksen saat tilattua seurakunnasta tai Digi- ja väestötietovirastosta. Vainajalle tai kuolinpesälle osoitettuja laskuja voi maksaa vainajan tililtä pesän osakas tai muu kuolinpesän asioita hoitamaan valtuutettu henkilö.
-
Kuka tahansa pesän osakas tai muu pesän asioita hoitava henkilö voi maksaa vainajalle tulleita sähkö-, puhelin-, yhtiövastike- tai muita vastaavia toistuvia laskuja sekä välittömästi kuolintapaukseen liittyviä laskuja, kuten sairaala-, hautaus- ja muistotilaisuusmaksuja. Laskut maksetaan vainajan nimissä olevalta tililtä sellaista laskua vastaan, josta käy selkeästi ilmi vainajaan liittyvä maksun peruste.
Mobiili- tai verkkopankissa
Voit maksaa kuolinpesän laskuja mobiili- tai verkkopankissasi, kun sinulla on käyttöoikeus kuolinpesän tiliin. Käyttöoikeuden saat lisättyä olemalla yhteydessä asiakaspalveluun.
Vaatimukset käyttöoikeuden lisäämiseksi kuolinpesän tiliin ovat seuraavat:
- Valtuutus kuolinpesän osakkailta
- Selvitys kuolinpesän osakkaista
Helposti ja edullisesti maksukuorella
Maksukuoripalvelu on edullisin tapa maksaa kuolinpesän laskuja, kun käytössä ei ole verkkopankkia. Maksamme maksukuoressa pankkiin lähetetyn laskun ja veloitamme summan vainajan tililtä. Laskun maksusta veloitetaan hinnaston mukainen palvelumaksu. Maksukuoret itsessään ovat maksuttomia ja me maksamme postimaksun.
Kun lähetät meille maksukuoressa laskun maksettavaksi, toimi näin:
- Lisää laskuun kuolinpesän tilinumero ja allekirjoituksesi.
- Voit muuttaa laskuun valmiiksi painettuja tietoja, kuten eräpäivän.
- Jos haluat laskusta maksullisen kuitin, merkitse laskuun iso K-kirjain.
- Lähetä maksukuori pankkiin hyvissä ajoin ennen eräpäivää, jotta maksu ehtii ajoissa käsittelyyn.
Lähetämme osanottokirjeen mukana yhden maksukuoren. Maksukuoria voit tilata lisää asiakaspalvelustamme 0200 2580 ma–pe 9–16 (pvm/mpm).
Laskun lähettäminen pankkiin maksettavaksi
Laskun maksaminen konttorissa
Laskut on mahdollista maksaa myös kassapalveluita tarjoavassa Danske Bankin konttorissa.
Tiedot konttoreistamme ja niiden aukioloajoista
Perunkirjoitus
-
Perunkirjoitus on järjestettävä kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta. Perunkirjoituksesta laaditaan perukirja, johon merkitään vainajan varat ja velat kuolinpäivänä sekä kuolinpesän osakkaat. Perukirjaan liitetään vainajan tekemä testamentti ja avioehtosopimus sekä ilmoitetaan kuolinpesälle tai edunsaajalle kuolemantapauksen johdosta maksetut vakuutuskorvaukset. Myös lesken varat ja velat on ilmoitettava perukirjassa. Perukirja tulee toimittaa verottajalle kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta perintöverotuksen toimittamista varten. Lisätietoja perukirjan laatimisesta saat verohallinnon sivuilta osoitteesta vero.fi.
-
- Perukirjan perusteella toimitetaan perintöverotus
Verottaja toimittaa perintöverotuksen pääsääntöisesti perukirjan tietojen perusteella.
- Perukirjaa käytetään omaisuusluettelona osituksessa ja perinnönjaossa
Osituksessa avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan puolisoiden kesken, kun taas perinnönjaossa kuolinpesään kuuluva omaisuus jaetaan pesän osakkaiden kesken.
- Perukirjaa ja sen liitteitä tarvitaan kuolinpesän pankkiasioiden hoitamiseen
Kuolinpesän osakkaiden toteamiseksi on Danske Bankille toimitettava kopio perukirjasta sekä kopiot perukirjan liitteistä, kuten esimerkiksi testamentit ja avioehtosopimukset.
- Perukirjan perusteella toimitetaan perintöverotus
-
Kuolinpesän osakkaita ovat lakimääräiset perilliset, yleistestamentinsaajat sekä avio-oikeuden nojalla leski osituksen toimittamiseen asti. Kuolinpesän osakkaat selvitetään vainajan sukuselvityksestä. Sukuselvitys tehdään Digi- ja väestötietoviraston ja seurakuntien vainajasta antamien virkatodistusten perusteella 15 ikävuodesta kuolinpäivään saakka.
Lakimääräiset perilliset
- vainajan lapset tai heidän jälkeläisensä eli rintaperilliset
- leski, jos vainajalta ei jäänyt lapsia tai heidän jälkeläisiään
- vainajan vanhemmat, jos vainajalla ei ollut lapsia, heidän jälkeläisiään tai puolisoa
- vainajan sisarukset tai heidän jälkeläisensä, jos vainajan vanhempi on kuollut ennen vainajaa eikä vainajalta jäänyt lapsia tai heidän jälkeläisiään tai puolisoa
- vainajan isovanhemmat tai isovanhemman kuoltua hänen lapsensa, jos vainajalta ei jäänyt lapsia, heidän jälkeläisiään, puolisoa, vanhempia tai sisaruksia
-
Lesken asema, kun hän ei ole lakimääräinen perillinen tai testamentinsaaja
Leski, jolla on avio-oikeus puolison omaisuuteen, on kuolinpesän osakas osituksen toimittamiseen saakka. Kuolinpesän osakkuudesta riippumatta leski saa hallintaoikeuden kuolinpesään kuuluvaan yhteiseen kotiin ja koti-irtaimistoon. Leskellä on oikeus jäädä asumaan yhteiseen kotiin huolimatta siitä, että kodin omistusoikeus siirtyy vainajan perillisille. Kotia ei saa myydä eikä pantata ilman lesken lupaa.
Testamentinsaaja
Testamentti voi olla yleis- tai erityistestamentti, joka antaa saajalleen omistus- tai hallintaoikeuden vainajan omaisuuteen. Ainoastaan yleistestamentinsaaja on kuolinpesän osakas.
- Yleistestamentti määrää tietylle henkilölle koko vainajan omaisuuden tai osuuden siitä
- Erityistestamentilla saa tietyn omaisuuden tai osuuden siitä
- Omistusoikeustestamentilla saa omistusoikeuden testamentissa mainittuun omaisuuteen
- Hallintaoikeus- eli käyttöoikeustestamentilla saa oikeuden hallita testamentissa mainittua omaisuutta. Tämä tarkoittaa oikeutta pitää mainittu omaisuus hallussaan ja saada sen tuotto.
Omaisuuden myyntiin tai panttaukseen tarvitaan sekä hallintaoikeuden saajan että omistajan lupa.
Testamentinsaajan tulee antaa vainajan testamentti tiedoksi lakimääräisille perillisille eli niille, joiden perintöoikeuteen testamentti vaikuttaa. Jos lakimääräisiä perillisiä ei ole, tulee testamentti antaa tiedoksi valtiolle, jota edustaa Valtiokonttori. Testamentin tiedoksiannosta alkaa kulua testamentin kuuden kuukauden moiteaika. Jos perillinen ei määräajassa nosta testamentin moitekannetta tai jos hän sitä ennen luopuu oikeudestaan moittia testamenttia, on testamentti hänen osaltaan lainvoimainen. Jos asiakirjoihin ei sisälly jokaisen lakimääräisen perillisen ilmoitusta siitä, että hän hyväksyy testamentin tai muuten luopuu moiteoikeudestaan, eikä testamentin moitekannetta ole nostettu, vainajan viimeisen kotipaikan käräjäoikeudesta on pyydettävä moiteajan päätyttyä todistus, ettei testamentin moitekannetta ole nostettu (lainvoimaisuustodistus). Jos rintaperillinen on luopunut lakiosastaan, siitä täytyy esittää kirjallinen lakiosasta luopumisilmoitus.
Testamentista huolimatta leskellä on hallintaoikeus kuolinpesään kuuluvaan yhteiseen kotiin irtaimistoineen ja lapsilla oikeus lakiosaan, jos lakiosavaatimus on määräajassa tehty.
Jos vainajalla ei ole perillisiä
Perintö siirtyy valtiolle, jos vainajalla ei ole perillisiä. Valtion perintöasioita hoitaa Valtiokonttori. Lisätietoja löydät Valtiokonttorin sivuilta valtiokonttori.fi.
-
Kuolema ei poista vainajan velka- tai takausvastuuta eikä vaikuta hänen antamiinsa pantteihin. Vainajan velat on maksettava siitä omaisuudesta, joka vainajalta jäi. Jos kuolinpesä ei pysty maksamaan vainajan velkoja, kannattaa olla yhteydessä velkojaan.
Kuolinpesän omaisuutta ei saa jakaa kuolinpesän osakkaille tai erityistestamentinsaajille ennen kuin vainajan ja kuolinpesän velat on maksettu. Jos kuolinpesässä on velkoja enemmän kuin varoja, kuolinpesän osakkaiden on pyrittävä tekemään vainajan velkojien kanssa sopimus velkojen maksusta. Kaikkia vainajan velkojia on kohdeltava tasapuolisesti. Kuolinpesän osakas voi tarvittaessa hakea käräjäoikeudelta pesänselvittäjän määräämistä kuolinpesään.
Perunkirjoituksen jälkeen
-
Perunkirjoituksen jälkeen pankkiin tulee toimittaa kopio perukirjasta sekä sen liitteistä, kuten testamentista ja avioehtosopimuksesta. Pankilla on velvollisuus varmistua kuolinpesän osakkaista.
Kuolinpesän osakkaat päättävät yhdessä, kuinka kuolinpesän asioita hoidetaan. Valtuutuksen pankkiasiointiin tulee olla yksilöity. Jos kuolinpesän osakkaat eivät ole valtuuttaneet tiettyä henkilöä toimimaan kuolinpesän puolesta, kuolinpesän toimeksiantoihin tarvitaan kaikkien kuolinpesän osakkaiden suostumus.
Lue lisätietoa valtuutuksesta ja valtakirjasta tältä sivulta kohdasta: Perunkirjoituksen jälkeen > Mikä on kuolinpesän valtakirja?
Jos kuolinpesä on valtuuttanut yhden henkilön toimimaan kuolinpesän puolesta, voi hän hoitaa valtaosan kuolinpesän asioista verkossa:
Kuolinpesän palvelulomake -
Kuolinpesän osakkaiden toteamiseksi on Danske Bankille toimitettava kopio perukirjasta liitteineen.
Yleisimmät perukirjan liitteenä pankkiin toimitettavat asiakirjat
-
Sukuselvitys
Sukuselvitys tarkoittaa perunkirjoitusta varten tilattuja virkatodistuksia vainajasta 15 ikävuodesta kuolemaan saakka. Sukuselvitys on esitettävä niin laajalti, että siitä voidaan todeta vainajan lakimääräiset perilliset. Sukuselvitykseen tulee sisältyä virkatodistus tai muu elossaolotodistus kustakin kuolinpesän osakkaasta. Digi- ja väestötietovirastolta voi pyytää perukirjan osakasluettelon vahvistamista. Palvelu on maksullinen. Jos perukirjan osakasluettelo on vahvistettu Digi- ja väestötietovirastossa, pankkiin ei tarvitse toimittaa vainajan sukuselvitystä. Todistus Digi- ja väestöviraston vahvistamasta perukirjan osakasluettelosta riittää. Tietoa perukirjan osakasluettelon vahvistuspalvelusta löytyy Digi- ja väestötietoviraston sivuilta osoitteesta dvv.fi.
Perukirjan osakasluettelon vahvistaminen Digi- ja väestötietovirastossa nopeuttaa kuolinpesän asioiden hoitoa pankissa ja muualla, missä kuolinpesän asioita on tarpeen hoitaa.
-
Testamentti
Tiedoksiantotodistukset sekä mahdolliset hyväksymis- ja lakiosasta luopumisilmoitukset
- Avioehtosopimus
Pöytäkirja tai ote rekisteröinnistä
- Ilmoitus perinnöstä luopumisesta>
Lisäksi tarvitaan myös luopujan sukuselvitys
- Muut asiakirjat
Asiakirjat, jotka ovat tarpeen osakkaiden ja kuolinpesän tilan selvittämiseksi
Lisäksi toimeksiantoja varten voi olla tarpeen toimittaa:
- Valtakirja
Jos kuolinpesä valtuuttaa yhden henkilön hoitamaan kuolinpesän asioita.
- Ositus- ja perinnönjakosopimus
Tämän toimittaminen voi olla tarpeen vainajan omaisuuden siirtämiseksi saajilleen. Kuolinpesän omaisuuden siirtämisen saajilleen voi aloittaa, kun ositus- ja perinnönjakokirja on lainvoimainen. Tarvittaessa saatamme pyytää ositus- ja perinnönjakokirjaa alkuperäisenä.
- Päätös edunvalvojasta
Jos jollekin osakkaalle on määrätty edunvalvoja, tulee päätös edunvalvojasta toimittaa pankkiin.
Jos olet epävarma mitä asiakirjoja pankkiin tulee toimittaa, kannattaa asiakirjoja toimittaa mahdollisimman kattavasti.
Lue lisää tältä sivulta kohdasta: Perunkirjoituksen jälkeen > Miten voin toimittaa kuolinpesän asiakirjoja ja antaa toimeksiantoja?
-
Sukuselvitys
-
Kuolinpesän osakkaat päättävät yhdessä, kuinka kuolinpesän asioita hoidetaan. Osakkailla on mahdollisuus valtuuttaa yksi henkilö toimimaan kuolinpesän puolesta Danske Bankissa siinä laajuudessa, kun osakkaat haluavat. Mikäli valtuutusta ei ole annettu yhdelle henkilölle, kuolinpesän toimeksiantoihin tarvitaan kaikkien osakkaiden suostumus.
Kuolinpesän osakkaat voivat valtuuttaa tietyn henkilön esimerkiksi saamaan tietoa vainajan pankkiasioista ajalta ennen kuolemaa, saamaan käyttöoikeuden vainajan tileihin ja myymään vainajan Danske Bankissa olevan sijoitusomaisuuden. Valtuutus tulee voimaan, kun pankille on toimitettu valtuutuksen lisäksi tarvittavat asiakirjat kuolinpesän osakkaiden toteamiseksi ja pankilla on ollut riittävä aika niiden tarkistamiseen.
Kuolinpesän pankkiasioiden hoito Danske Bankissa edellyttää yksilöityä valtakirjaa
Helpottaaksemme pankkiasioiden hoitamista olemme laatineet valtakirjapohjan:
Lataa valtakirja (pdf)Yksilöityyn valtakirjaan tarvitaan jokaisen pesän osakkaan allekirjoitus. Jos kuolinpesä myy omaisuutta, johon muulla kuin kuolinpesän osakkaalla on hallintaoikeus, tarvitaan omaisuuden myyntiin hallintaoikeuden haltijan suostumus. Hallintaoikeuden haltija voi antaa suostumuksensa allekirjoittamalla edellä mainitun yksilöidyn valtakirjan.
Valtakirjaa ei kuitenkaan tarvita toimiin, joita voi tehdä yksikin pesän osakas, kuten esimerkiksi vainajan tiettyjen laskujen maksuun.
-
Vainajan omaisuuden siirtyminen leskelle tai perilliselle edellyttää lainvoimaista ositus- ja/tai perinnönjakokirjaa. Jos joku kuolinpesän osakkaista on alaikäinen, tai osakkaalle on määrätty edunvalvoja ositusta tai perinnönjakoa varten tai hoitamaan hänen taloudellisia asioitaan, on kuolinpesään haettava pesänjakaja tai osakkaan on saatava ositukselle ja perinnönjaolle Digi- ja väestötietoviraston lupa. Jos omaisuuden siirtyminen saajalleen perustuu erityistestamenttiin, siirtyy se testamentinsaajalle, kun kuolinpesän osakkaat tai pesänselvittäjä luovuttavat omaisuuden saajalleen. Pankki ei voi luovuttaa kuolinpesän omaisuutta erityistestamentinsaajalle. -
Kuolinpesän omistamien arvopaperien siirtäminen osakkaille onnistuu joissakin tapauksissa käyttämällä kuolinpesän digitaalista lomaketta. Löydät lomakkeen kotisivuiltamme valitsemalla ylävalikosta Asiakastuki > Kuolinpesän pankkiasiat > Kirjaudu palvelulomakkeelle ja anna toimeksiantoja.
Jotta kuolinpesän omistamia arvopapereita voidaan siirtää osakkaille, tulee osituksen ja/tai perinnönjaon olla lainvoimainen ja kuolinpesän dokumentit olla lähetetty pankille ja tarkastettuna pankin toimesta.
-
Jos sinulla on suomalaisen pankin pankkitunnukset ja suomalainen matkapuhelinnumero, voit hoitaa useimmat kuolinpesän päivittäispalveluihin ja sijoituksiin liittyvät pankkiasiat helposti verkossa kuolinpesien palvelulomakkeella. Kuolinpesän laina- ja vakuusasioissa pyydämme olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme 0200 2580 ma–pe 9–16 (pvm/mpm). Valitse soittaessa Lainat.
Lomakkeella voit mm. lähettää kuolinpesän asiakirjoja ja valtakirjan sekä antaa toimeksiantoja esimerkiksi tilin lopettamiseksi tai sijoitusten myymiseksi.
Lähetämme sinulle vahvistusviestin, kun olemme tarkistaneet kuolinpesän asiakirjat ja toteutuneet toimeksiannon.
Vaihtoehtoisesti voit lähettää asiakirjat verkkopankin viestin liitteenä, sähköpostitse osoitteeseen kuolinpesa@danskebank.fi tai postitse osoitteeseen Danske Bank, Kuolinpesät, PL 1245, 00075 DANSKE BANK. Asiakirjat voi toimittaa myös lähimmälle konttorille. Olemme tarvittaessa yhteydessä, mikäli pankki tarvitsee asiakirjoja alkuperäisinä tai muuta lisäselvitystä.
-
Jos myytävä omaisuus on pantattu Danske Bankille, kannattaa kuolinpesän asioita hoitavan henkilön olla yhteydessä pankkiin hyvissä ajoin ennen omaisuuden myyntiä. Luotto, jonka vakuutena omaisuus on, tulee maksaa takaisin tai sopia korvaavasta vakuudesta pankin kanssa, jotta vakuutena oleva omaisuus voidaan luovuttaa pois pankin hallusta. Kuolinpesän luoton maksuun tarvitaan kaikkien kuolinpesän osakkaiden suostumus. Pankin hallussa olevan omaisuuden luovuttaminen edellyttää kuolinpesän osakkaiden selvittämisen ja osakkaiden antaman valtuutuksen.
Ennen kuin myyt kuolinpesän omaisuutta, soitathan asiakaspalveluumme 0200 2580 ma–pe 9–16 (pvm/mpm) ja valitse soittaessa Lainat.
-
Mikäli haluat noutaa Danske Bankissa säilytettävänä olevaa omaisuutta, kannattaa pankkiin olla yhteydessä hyvissä ajoin. Asiointia helpottaa mahdollisimman tarkat tiedot kohteesta ja sen omistajista. Kuolinpesäasioissa soita asiakaspalveluun 0200 2580 ma–pe 9–16 (pvm/mpm) ja valitse soittaessa Lainat.
Muita kysymyksiä
-
Pääsääntöisesti voit toimittaa kaikki kuolinpesän asiakirjat verkossa. Olemme tarvittaessa yhteydessä, mikäli pankki tarvitsee asiakirjoja alkuperäisinä tai muuta lisäselvitystä.
-
Rahalähetyksen voi lunastaa kuolinpesän hoitajana toimiva henkilö, ja rahalähetyksen saapumisilmoitus pitää täyttää ja allekirjoittaa kyseisen henkilön toimesta. Saapumisilmoituksen mukaan tulee liittää kopio vainajan virkatodistuksesta sekä kuolinpesän tilinumero. -
Yhteistilin elossa olevan tilinomistajan käyttöoikeus säilyy pääsääntöisesti normaaliin tapaan yhteistilissä, vaikka toinen tilinomistaja kuolee. Tilinomistajan kuoltua on selvyyden vuoksi suositeltavaa, että yhteisomistajuus puretaan ja kuolinpesä tai toinen tilinomistaja avaa itselleen uuden tilin.
Vainajan yhteistiliin liitettyjä e-laskusopimuksia ei myöskään lopeteta, jos toinen tilinomistaja on elossa. Elossa oleva tilinomistaja voi hallinnoida yhteistiliin liitettyjä e-laskuja, kuten poistaa sopimuksia ja siirtää laskuja omiin nimiinsä.
Yhteistililtä veloittuvat e-laskusopimukset lopetetaan vain, jos elossa olevalla tilinomistajalla ei ole voimassa olevia pankkitunnuksia.
Yhteistilin lopettaminen ja tilimuodon muuttaminen vaativat suostumuksen kuolinpesän osakkailta ja tilin elossa olevalta omistajalta.
Kuolinpesän yhteistiliin voidaan lisätä käyttöoikeus kuolinpesän osakkaiden valtuuttamalle henkilölle.
-
Kuolinpesän postin kääntäminen muuhun kuin vainajan elinaikaiseen osoitteeseen onnistuu heti kuoleman jälkeen jouhevimmin postinkääntöilmoituksella alueenne jakeluyhtiöille: posti.fi sekä jakeluyhtio.fi.
Kuolinpesälle pankilta lähetettävä posti voidaan ohjata kuolinpesän osoitteen sijasta yhdelle osakkaista. Tätä varten pankki tarvitsee osoitteenmuutostoimeksiannon, suostumuksen kaikilta osakkailta valtakirjan muodossa, sekä vainajan täydellisen sukuselvityksen. Suostumuksen antamiseen voitte käyttää valtakirjapohjaamme.
Osoitteenmuutostoimeksiannon sekä tarvittavat asiakirjat voitte lähettää meille sähköisesti kuolinpesän palvelulomakkeella tai verkkopankin viestin liitteenä. Asiakirjat voi toimittaa myös lähimmälle konttorille. Postitse vastaanotamme asiakirjat osoitteeseen Danske Bank, Kuolinpesät, PL 1245, 00075 DANSKE BANK. Huomioittehan kuitenkin, että postitse emme vastaanota toimeksiantoja.
-
Varmistathan viimeisimmän verolainsäädännön kuolinpesän sijoitusten verotukseen verottajalta.
Lue ohjeet: vero.fi