Usein kysyttyä lainojen koroista
Mistä voin tarkistaa päiväkohtaisen Euribor-koron? Mistä löydän tiedon lainani maksetuista koroista? Miksi veloitettavan koron määrä vaihtelee? Täältä löydät vastauksen useimmin kysyttyihin kysymyksiin lainojen koroista.
-
Lainan kokonaiskorko muodostuu siten, että viitekorkoon lisätään lainakohtainen marginaali. Suomessa yleisesti käytettyjä viitekorkoja ovat suurten eurooppalaisten pankkien yhdessä noteeraamat euribor-korot sekä pankkien omat prime-korot.
Euribor-korkoon sidotun lainan korko tarkistetaan aina koronmääräytymisjakson, esim. 6 kk tai 12 kk vaihtuessa.
-
Euribor on euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko, joka lyhentää sanoista Euro Interbank Offered Rate. Viitekorkoja hallinnoi European Money Markets Institute (EMMI), joka vastaa euribor-korkojen laskentaperiaatteiden määrittämisestä ja niiden julkaisemisesta. Euribor-korkojen laskennassa käytetään laskentaperiaatetta, jossa vuosi lasketaan 360 päivän mittaiseksi. Joillakin sopimuksilla korkoindeksinä käytetään edelleen Euribor/365-korkoa. Vaikka Euribor/365-koron erillinen julkaisu on lopetettu, sitä lasketaan edelleen euribor-korkojen pohjalta samalla kaavalla. Euribor-korkojen noteeraukset noteerataan ja pyöristetään kolmeen desimaaliin.
Ajantasaiset Euribor-korot löydät Suomen Pankin verkkosivuilta:
Euriborkorot päivittäin (suomenpankki.fi) -
Tarkistat päiväkohtaisen koron kätevimmin Suomen Pankin verkkopalvelusta: Euriborkorot päivittäin (suomenpankki.fi). Palvelun käyttäminen ei vaadi tunnistautumista. -
Danske Bankin Prime-korko on 3,20.
-
Löydät kuluvan ja edellisvuoden maksetut korot verkkopankista. Klikkaa lainatilisi perässä olevasta nuolesta ja valitset Tilin tiedot > Erittely. Tätä vanhemmat tiedot löytyvät lainan veloitustilin tiliotteelta.
Jos sinulla on käytössäsi sähköinen arkisto, löydät tiliotteet mobiilipankissa kohdasta Valikko > Pankkiposti. Verkkopankissa löydät tiliotteet valitsemalla Arkistot ja verkkopalkka > Tiliotteet ja muu pankkiposti > Siirry arkistoon > avaa haluamasi tiliote.
-
Pankki ilmoittaa automaattisesti verottajalle seuraavat käyttötarkoitukset ja näiden edellisvuonna maksetut korot: asunnon hankinta, peruskorjaus, Kelan takaama opintolaina ja muu laina. Kun kyseessä on esimerkiksi sijoitusasunnon tai ensiasunnon hankintaan otettu laina, tulee tarkempi käyttötarkoitus ilmoittaa itse henkilökohtaisesti verottajalle. -
Voit tarkistaa seuraavan korontarkistuspäiväsi velkakirjastasi tai kirjautumalla verkkopankkiisi.
Suuri osa lainoista on sidottu Euribor-viitekorkoon (1kk, 3kk, 6kk tai 12kk), jonka arvo vaihtuu päivittäin. Lainan viitekorko tarkistetaan sovittuna korontarkistuspäivänä ja lainalle lasketaan uusi kokonaiskorko sen mukaan. Uusi korko on voimassa taas seuraavaan tarkistuspäivään asti. Jos korko muuttuu ja takaisinmaksutavaksi on valittu tasaerä tai tasalyhennys, myös lainan kuukausittainen takaisinmaksuerä muuttuu. Korontarkistusväli riippuu siitä, millainen korko sinulla on.
Valitse verkkopankin etusivulta asuntolainasi tili > Tilin tiedot ja asetukset > Seuraava korontarkistuspäivä. -
Lainaa voi suojata koronnousulta kiinteällä korolla tai korkoputkella.
Jos lainassa on kiinteä korko, korko säilyy muuttumattomana sovitun ajanjakson ajan, vaikka viitekorot nousisivat. Korkoputkessa lainan korolla on sovittu ala- ja ylärajansa, jonka yli se ei nouse korkoputken voimassaoloaikana.
Korkosuojauksen voi ottaa enintään kymmeneksi vuodeksi kerrallaan. Kun korkosuojauksen sovittu jakso päättyy, tarkistetaan lainalle uusi korko automaattisesti, joka muodostuu sovitusta marginaalista ja viitekorosta. -
Lainasta veloitettavan koron määrä vaihtelee sen mukaan montako todellista korkopäivää laskuun sisältyy. Lainan laskun muodostuessa veloitettaviin korkopäiviin vaikuttaa kuukaudessa olevien päivien lukumäärä ja se mille viikonpäivälle lainan eräpäivä sattuu. Eräpäivän osuessa viikonloppuun tai muuhun pyhäpäivään, on eräpäivä seuraava arkipäivä ja laskutettavia korkopäiviä on enemmän.
Lainaerän lyhennyksen ja siihen liittyvät korko- ja palkkiotiedot voi tarkistaa lainan automaattisen veloitustilin seuraavalta tiliotteelta jälkikäteen, verkkopankin arkistosta. Jos veloitustilillä on useampi tilinomistaja, tulee tiliote vain yhden henkilön arkistoon.