Amos Rex koostuu uusista maanalaisista näyttelytiloista, vanhasta, vuonna 1936 rakennetusta Lasipalatsista ja elokuvateatteri Bio Rexistä sekä Lasipalatsin aukiolla näyttelytilan kattona kumpuilevasta tapahtuma-aukiosta. Elokuun 30. päivä ovensa avanneen taidemuseon museonjohtaja Kai Kartio kuvailee uutuuttaan hohtavia tiloja ylpeyttä äänessään.

– Amos Rex on paitsi taidemuseo, myös taidetyöpaja. Sen lisäksi se on legendaarinen elokuvateatteri Bio Rex, ravintoloita, baareja, kauppoja ja ihan uudenlainen kaupunkimaisema, hän luettelee.

Amos Rexin suunnittelu alkoi vuonna 2013 ja rakennustyöt aloitettiin tammikuussa 2016. Amos Rexin edeltäjä Amos Andersonin taidemuseo toimi Helsingin Yrjönkadulla vuosina 1965–2017 mesenaatti, lehdenkustantaja Amos Andersonin (1878–1961) entisessä koti- ja toimistotalossa. Amos Rex on yksityinen taidemuseo, jonka rakentamisen ja toiminnan rahoittaa Amos Andersonin perustama yleishyödyllinen yhdistys Föreningen Konstsamfundet.

Ensimmäisen näyttelyn digitaaliset installaatiot luonut teamLab on Tokiossa toimiva, noin 500 jäsenestä muodostuva monialainen taiteilijaryhmä. Taiteilijoista, koodareista, tietokoneanimaattoreista, matemaatikoista, arkkitehdeistä, graafisista suunnittelijoista sekä kirjailijoista koostuvan ryhmän yhteisenä tavoitteena on ”uudelleen määritellä todellisuus”.

– Tila toimii erityisen hyvin kokonaisvaltaisille instaallatioille, jotka etsivät rajoja sille, minkälaisia elämyksiä tämän päivän tekniikalla pystytän tuottamaan. teamLab-ryhmä etsii juuri niitä rajoja: mitä tässä maailmassa pystytään tekemään, Kartio toteaa.

Amos Rexiin astuessaan päätyy ensiaskeleilla Danske Bankin sponsoroimaan tilaan, Studio Rexiin, jonne Amos Rexin taidekasvattajat suunnittelevat jokaista näyttelyä varten oman taidepajakonseptin. Konsepti kulkee aina käsi kädessä näyttelyn sisältöjen kanssa.

– Studio Rex on monitoimitila. Tämä on suuri, muuntuu melkein miksikä vain ja on yksi kauneimmista tiloista. Kaikki tämä kuvastaa sitä, kuinka tärkeä yleisötyö on meille, miten se on kaiken sen keskiössä, mitä teemme, Kartio summaa.

Tutustu Amos Rexiin

Asiakasetu

Danske Bank tarjoaa 20 % alennuksen taidemuseon lipun hinnasta ostajalle ja tämän lähiperheelle Danske Bankin korteilla ja MobilePaylla maksettaessa.