Taloudellinen mielenrauha ja vauraus tarkoittavat eri ihmisille eri asioita. Tanssija-koreografi Minna Tervamäki kertoi Valmiina vaurastumaan -paneelikeskustelussa, miten hän kokee vaurastumisen.

– Kohdallani nimenomaan ammatti on vaikuttanut osaltaan siihen, että en ole oikein koskaan ajatellut sanaa vaurastuminen. Olen ajatellut ennakointia. Kun sain kiinnityksen Suomen Kansallisbalettiin, oli naistanssijoiden eläkeikä 42 vuotta. Nyt se on 44 vuotta, Tervamäki paljasti. 
Tervamäki totesi tajunneensa hyvin selvästi sen, että tanssijana hänen tulotasonsa tulisi putoamaan jo varhaisessa vaiheessa radikaalisti. Tilanteeseen tulisi varautua. 

– Lisäksi halusin, että minulla on vapaus tehdä siinä vaiheessa sellaisia valintoja mitä toivoisin, eikä vain pakon edessä. 

Tervamäki kertoi olleensa ”talouden suhteen fiksu nuori”. Hän teki ensimmäiset sijoituksensa jo 17-vuotiaana alkaessaan tienata omaa rahaa, asuessaan yhä vanhempiensa luona. Tervamäen perhe oli myös merkityksellisessä roolissa sijoittajataipaleen alussa. 

– Fokukseni oli treenaamisessa, en tarvinnut muuta kuin treenikamoja. Oli helppoa tehdä valintoja ja isi kannusti varautumaan pahaan päivään.

Varhaiseen taloudelliseen varautumiseen vaikutti Tervamäen kohdalla, jälleen kerran, myös ammatti. Korkea vammautumisriski ja siitä mahdollisesti seuraavat leikkaukset ja kuntoutukset vaativat ennakointia. 

– Pitää muistaa, että siinä vaiheessa kun moni muu ihminen tekee uraa ja etenee, eli tienaa enemmän, meillä tanssijoilla ura hiipuu. Taiteilijatkin kuitenkin elävät normaalia elämää asuntolainoineen ja lapsineen, hän muistutti.  

Sijoittamisen suhteen on olemassa erilaisia vaihtoehtoja riippuen siitä, kuinka aktiivisesti itse haluaa olla mukana. Danske Bankin asiakkailla on vapaus valita itselle sopivat sijoituspalvelut ja rakentaa yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Minkälainen sijoittaja Tervamäki sitten on? Omien sanojensa mukaan hän ei ymmärrä asiasta juuri mitään. 

– Se ei ole asia, johon haluan panostaa. Minulla on ihmisiä, jotka tekevät sen puolestani, täyden palvelun malli. 

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme

Taloudellinen mielenrauha -raportti

Taloudellinen mielenrauha ja vauraus tarkoittavat eri ihmisille eri asioita. Olemme kysyneet suomalaisilta jo kahtena vuonna, millaisena heidän oma taloudellinen tilanteensa ja sen tulevaisuus heille näyttäytyy.

Katso tulokset