Danske Bankin ja Nasdaq Helsingin Valmiina vaurastumaan -keskustelutilaisuudessa SuomiAreenalla vaihdettiin mielipiteitä suomalaisten vaurastumisesta. Panelistien välillä oltiin yhtä mieltä siitä, että taloudellinen mielenrauha ja vauraus tarkoittavat eri ihmisille eri asioita.

Kenen vastuulla sitten on omasta itsestään huolehtiminen ja vaurastumisen mahdollistaminen? Danske Bank Suomen Varallisuudenhoidon johtaja, Kimmo Laaksonen, sanoo vaurastumisen olevan ensisijaisesti jokaisen omalla vastuulla. 

– On monia eri tapoja toteuttaa se konkreettisesti, mutta tärkeintä on aloittaminen. Varautuminen on tärkeää sukupuoleen ja ikään katsomatta, hän muistuttaa.

– Aina on kyse yksilöstä, joka on osa yhteiskuntaa. Hyvinvointivaltio rakennettiin aikanaan siksi, että synnymme erilaisiin perheisiin ja tilanteisiin erilaisten pelikorttipakkojen kanssa – jollain on kaksi korttia, jollain kaksi kokonaista pakkaa.  Siinä hyvinvointiyhteiskunta tulee mukaan, että se jolla on vain kaksi korttia saa vähän enemmän kortteja, jotta pääsee kiinni vaurastumiseen, koulutukseen ja sitä kautta työhön, köyhyystutkija Maria Ohisalo toteaa.

Koulussa saatu talousoppi voi olla monelle nuorelle tärkeää tulevaisuuden rakentamista varten. Laaksonen kuvailee ihmisten elämäntyylin muuttuneen viime vuosien aikana huomattavasti. Enää ei opiskella, mennä töihin ja jäädä eläkkeelle; ihminen voi opiskella, olla työelämässä, opiskella taas, jäädä vapaalle.. Ja tämän kaltainen elämäntyyli edellyttää säästötoimia.

– Oppi täytyisi saada yläasteella, historia- ja yhteiskuntaopettajien läsnä ollessa. Mitä tarkoittaa korkoa korolle tai velkaantuminen, tai millaisessa hedonistisessa yhteiskunnassa elämme sosiaalisen median takia? Elämä on moninaista ja monet nuoret mahdollistavat sen velalla, Nuorten osakesäästäjien perustajajäsen Jamilla Heiskanen harmittelee. 

”Ei ne suuret tulot vaan pienet menot”

Miten nuori voi aloittaa vaurastumisen, kun ei ole ajatusta tulevaisuudesta ja tulot ovat pienet? Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman huomauttaa, että korkoa korolle -efektin vaikutus on huima. 

– Nuorille ohjeeni olisi, että kannattaa aloittaa aikaisin. Vanha viisaus pätee: ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot, mies muistuttaa.

– Kaikki sijoittaminen lähtee kulutuskäyttäytymisestä: mihin raha menee ja mitä hankintoja tekee, ennen kuin tuottoa voi hakea. Pienistä puroista syntyy iso virta, Jamilla Heiskanen tietää.

Kimmo Laaksosen käytännön vinkki sijoittamisen aloittamiseen on yksinkertainen: helpointa on laittaa menemään tililtä automaattisesti jokin summa joka kuukausi, ja antaa ajan tehdä tehtävänsä.

– Kannatan sitä, että tekee kuukausittain jotain pientä, ja sitten unohtaa sen. Usein mennään pieleen siinä, että alkaa miettiä että nyt menee markkinoilla huonosti tai sitä tai tätä. Ylivoimaisesti suurin riski on se, ettei ole siellä markkinoilla, Laaksonen tiivistää.

Danske Bankin ja Nasdaq Helsingin Valmiina vaurastumaan -keskustelutilaisuudessa mielipiteitä olivat vaihtamassa tanssija-koreografi Minna Tervamäki, Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman, Nuorten osakesäästäjien perustajajäsen Jamilla Heiskanen, köyhyystutkija Maria Ohisalo sekä Danske Bank Suomen Varallisuudenhoidon johtaja Kimmo Laaksonen. Paneelin juonsi Talouselämän päätoimittaja Emilia Kullas. Paneeli katsottavissa MTV Katsomossa.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme