Kuluneen talven Sijoitus Invest -messuilla keskusteltiin milleniaalien taloudellisesta mielenrauhasta paneelikeskustelun muodossa. Keskustelun johtotähtenä oli, että jokaisella suomalaisella nuorella on mahdollisuus vaurastua. Z-sukupolven edustajana en kokenut puhujien, eli milleniaalien, ajatusten poikkeavan juurikaan omistani. 

Eritoten nuorena on mahdollisuus luoda positiivisia tapoja. Kymmenen tai kahdenkymmenen euron kuukausisijoittaminen voi tuntua vähäpätöiseltä, mutta kun siitä syntyy tapa, pienetkin summat ovat määräänsä merkityksellisempiä. Sijoittamisesta ja sen tuomista mahdollisuuksista puhutaan yhä edelleen Suomessa liian vähän.

Aika on nuorten puolella ja mahdollistaa rohkean tuoton hakemisen. Nyt sijoitettu varallisuus on todennäköisesti pieni osa potentiaalista varallisuutta tulevaisuudessa. Korkoa korolle -ilmiö toimii paremmin, kun sijoittamisen aloittaa mahdollisimman varhain. 

Itsensä altistaminen infoähkylle kannattaa

Oma kokemukseni on, että sijoittaminen kiinnostaa nuoria. Ystäväpiirissäni moni tahtoisi aloittaa taloudellisen puskurin kerryttämisen sijoitusten muodossa, mutta lähtösuunta koetaan vaikeaksi hahmottaa. Eräs tuttuni huomioi, että sijoittaminen pelottaa, koska siitä ei juurikaan puhuta - suomalaisen sijoituskulttuurin rakentamisessa on vielä paljon tehtävää. 

Sijoittaminen vaatii heittäytymistä. Googlatessa tietoa on liikaa, ystävät, perhe ja sukulaiset suosittelevat eri sijoitus- ja säästökäytäntöjä ja toisaalta: lähipiirissä ei välttämättä ole ketään, keneltä kysyä neuvoa. Myös yhteydenotto pankkiin voi epäilyttää.

Sijoitusmaailmaan itsenäisesti tai avun kanssa perehtyminen altistaa infoähkylle. Mutta tuo alkuun ehkä epämukavaltakin tuntuva infoähky on tarpeellinen, koska se auttaa sisäistämään, miksi varojen tilillä makuuttaminen ei kannata. Toivoisin ihan jokaisen nuoren käsittävän, että omaan henkilökohtaiseen taloudelliseen tulevaisuuteen voi vaikuttaa muutenkin kuin orjallisesti pankkitilille säästäen.

Kun sijoitat, raha tekee töitä puolestasi

Aikaa ja syvällisempää perehtymistä edellyttävät suorat osakesijoitukset eivät välttämättä ole vasta-alkajalle optimaalisin mahdollinen vaihtoehto, vaikka tässäkin poikkeus vahvistaa säännön. 

Aloittelija voi valita itselleen helpoimmaksi kokemansa sijoitusmuodon, esimerkiksi osakerahaston, jossa on valmis hajautus. Rahastojen huono puoli on mahdollisesti alhaisempi tuottopotentiaali suoriin osakesijoituksiin verrattuna, mutta vastapainona tälle on rahaston matalampi riski. Yhdellä osakkeella voi tietysti saavuttaa päätä huimaavat tuotot, mutta yhtälailla koko sijoituspotin laittaminen yhden lapun varaan voi johtaa merkittävään laskuun. 

Yksinkertaisimmillaan varhain aloittamisen hyödyt kiteytyvät seuraavaan: Mitä aiemmin aloitat sijoittamisen, sitä vähemmän se ottaa sinulta aikaa, varallisuutta ja resursseja. Saman tuoton kerryttäminen vaatii 30-vuotiaana aloittaneelta sijoittajalta merkittävästi enemmän työtä kuin 20-vuotiaana aloittaneelta sijoittajalta. Sijoittamalla laitat rahan tekemään töitä puolestasi.

Kirjoittaja on Danske Bankin viestinnän harjoittelija, joka opiskelee kirjallisuutta ja viestintää Helsingin yliopistossa ja teki itse ensimmäiset sijoituksensa veljiensä innoittamana 18-vuotiaana.