Viime viikolla markkinat keskittyivät kahteen asiaan: keskuspankkien linjanmuutokseen sopeutumiseen ja Trump-Xi-tapaamisen tarkkailuun G20-kokouksen yhteydessä. Tällä viikolla sijoittajia kiinnostavat etenkin talouslukujulkistukset – niitä julkistuksia tarkkailevat myös elvytystä aloittelevat keskuspankit.

Kauppasotaa ja rahapolitiikkaa

Kuten laajasti osattiin odottaa, Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Kiinan presidentti Xi Jinpingin tapaaminen G20-kokouksessa päätyi tulitaukoon käynnissä olevaan kauppasotaan. Molemmat osapuolet käynnistävät neuvottelut uudelleen, eikä uusia tuontitulleja aseteta tällä hetkellä. Tämän lisäksi Trump sanoi, että amerikkalaiset yritykset voivat jatkaa Huawein tavarantoimittajina, mutta lopullinen sopimus koskien Huaweita solmitaan vasta viimeisessä vaiheessa. Siksi kauppasodan teknologiahaara on vielä suuri epävarmuuden lähde. Lopputulos oli lievästi positiivinen osakkeille, koska vältettiin kauppasodan kiihtyminen entisestään, mutta toisaalta tulitauko oli odotettu lopputulema. Sijoittajat ovat nyt varovaisempia kuin edellisen tulitauon jälkeen, koska toukokuussa Trump osoitti kuinka nopeasti tilanne voi muuttua. Kauppasota on jo tehnyt paljon hallaa globaalille talouskasvulle, emmekä yllättyisi vaikka yritysten tuloskasvu hiipuisi vieläkin alemmaksi nykyisiin jo alhaisiin odotuksiin verrattuna. Tästä huolimatta odotamme lopulta tehtävän kauppasovun yhdessä elvyttävien keskuspankkien kanssa tukevan osakkeita pitkällä aikavälillä.

Markkinoiden huomion kiinnitti viime viikolla myös Yhdysvaltain keskuspankki Fedin ja Euroopan keskuspankin paluu elvyttävään rahapolitiikkaan. Näkemyksemme on, että tämä linjanmuutos on positiivinen asia osakkeille ja muille riskipitoisille sijoituksille. Kyyhkymäinen rahapolitiikka Fediltä ja EKP:lta tukee myös kehittyvien markkinoiden osakkeita ja korkosijoituksia. Kauppasodan riskit ovat kuitenkin yhä olemassa, ja siksi pysymme neutraalina kehittyvien markkinoiden omaisuusluokissa. Yhdysvaltojen 10 vuoden valtionlainan korko on nyt vuoden 2016 tasoilla, ja Saksan 10 vuoden valtionlainan korko on ennätysalhainen, sijoittajat etsivät yhä kuumeisemmin edes kohtuullisia korkotuottoja. Tämä tukee alemman luottoluokituksen velkakirjojen kysyntää, ja siksi olemme ylipainossa Investment Grade -yrityslainoissa ja neutraalissa painossa High Yield -yrityslainoissa. Normaaleissa olosuhteissa heikentyvä talousympäristö huonontaisi heikompien luottoluokitusten omaavien velkakirjojen tuottonäkymiä.

Yhdysvallat ja Kiina ovat palanneet neuvotteluihin, mikä vähentää täysimittaisen kauppasodan riskiä ja on yleisesti hyvä asia taloudelliselle aktiviteetille. Markkinat saattavat huolestua, että kauppasodan rauhoittuminen vaikuttaisi keskuspankkien uusiin elvytyssuunnitelmiin, johtaen korkeampiin korkoihin ja suurempaan heiluntaan lähiaikoina. Kuitenkin matalat inflaatio-odotukset ja heikentyvät talousluvut vakuuttavat meidät siitä, että sekä Fed että EKP pysyvät aiemmissa suunnitelmissaan keventää rahapolitiikkaa. Toisin sanoen – kauppasopu ei ole tarpeeksi merkittävä tekijä muuttaakseen odotuksiamme keskuspankkien toimista. Odotamme yhä Fedin laskevan ohjauskorkoa heinäkuussa, ja EKP:n aloittavan laajan elvytyspaketin sisältäen ohjauskoron leikkauksen syyskuussa. Rahapolitiikka siis jatkuu riskipitoisia omaisuusluokkia, eli etenkin osakkeita, tukevana.

Talousluvut näyttävät suunnan

Kun G20-kokous on sulateltu, sijoittajat keskittyvät viikon talouslukuihin. Kesäkuun ostopäällikköindeksit Euroopasta, Kiinasta ja Yhdysvalloista ovat vuorossa tällä viikolla. Lisäksi Yhdysvalloista saadaan ISM-ostopäällikköindeksi sekä teollisuus- että palvelutoimialoille, ja Yhdysvalloista julkaistaan myös työllisyysluvut. Keskuspankeilta odotetaan viestejä tulevista elvytystoimista. Tässä ympäristössä, jos talousluvut ovat odotettua heikompia, ei se olekaan huono uutinen, koska ne vahvistavat sijoittajien odotuksia keskuspankkien elvytystoimista. Toisaalta tämäkin ilmiö on jo ainakin osittain markkinoiden odotuksissa – emme siis odota valtavaa elvytyshuumaista osakerallia, vaikka talousluvut olisivat hieman odotuksia heikompia.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme