Autonvalmistajat kiinnostavat suomalaisia piensijoittajia. Danske Bankin asiakkaiden osakekauppojen pohjalta tehty vertailtu osoittaa, että suosituin auto-osake on BMW Bayerische Motoren-Werke, joka oli myös suosituin saksalainen osake kesäkuussa. Toiseksi suosituin auto-osake kesäkuussa oli Fiat Chrysler Automobiles, joka oli myös eniten vaihdettu italialainen osake. Kolmanneksi vaihdetuin auto-osake Renault oli taas toiseksi suosituin ranskalaisosake.

– Autot kiinnostavat sijoittajia nyt kun Trump on vähentänyt kauppatulliuhkailujaan ja muuttanut linjaansa hieman sovittelevampaan suuntaan. Toukokuussa saatiin tieto siitä, että Trump siirtää autotullipäätöstä 6 kuukaudella eteenpäin ja kesäkuussa vaihto auto-osakkeilla kaksinkertaistuikin toukokuuhun verrattuna. Pidemmällä aikavälillä ala on myös murroksessa, ja ympäristöystävällisimmän auton kehittäjät voivat olla jatkossa tuottoisia sijoituskohteita. Tällä hetkellä osakkeita liikuttavat kuitenkin lyhemmän aikavälin näkymät, kuten lähivuosien talouskasvu ja autojen kysynnän kehitys etenkin Kiinassa, kauppatullien lisäksi, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Saksalaiset Volkswagen ja Daimler olivat neljänneksi ja viidenneksi suosituimmat auto-osakkeet. Alkuvuodesta suomalaisia sijoittajia vielä kiinnostanut sähköautoyhtiö Tesla oli nyt pohjalla vaihdetuimpien auto-osakkeiden listalla. Myös toukokuussa kärjestä löytyivät BMW, Fiat ja Volkswagen.

Kesäkuussa Yhdysvallat kiinnosti

Danske Bankin asiakkaiden osakekaupoista tehty vertailu on kuvaava, sillä pankin kaupankäyntipalkkiot ovat samat kaikille markkinoille. Näin edullisemmat välityspalkkiot eivät ohjaa sijoituksia Suomeen. Kesäkuussa noin 75 prosenttia osakekaupoista kohdistui suomalaisiin yhtiöihin. Aiempiin vuosiin verrattuna suomalaiset sijoittavat nyt pienemmän osuuden kotimaisiin yhtiöihin, sillä vielä vuonna 2016 lähes 90 prosenttia sijoituksista suuntautui Suomeen.

– Sijoitusten kohdistuminen Suomen ulkopuolelle ei ole sinällään huolestuttavaa, sillä maantieteellinen hajauttaminen on sijoittajalle järkevää. Samaan aikaan on toivottavaa, että Helsingin pörssi pysyy riittävän monipuolisena, jotta kiinnostavia sijoituskohteita löytyy. Tänäkin vuonna pörssistä on ostettu monia mielenkiintoisia yhtiöitä pois, Kivipelto sanoo.

Suomalaisten sijoitukset ovat siirtyneet erityisesti Yhdysvaltoihin, jonka osuus vuosien 2016–2019 kesäkuiden kaupoista on kasvanut reilusta kahdesta prosentista lähes 9 prosenttiin. Ruotsi on samalla pudonnut toiseksi suosituimmasta kolmanneksi suosituimmaksi sijoituskohteeksi.

Kesäkuun vaihdetuin, myydyin ja ostetuin osake oli Outokumpu.