Pidämme yhtä todennäköisenä sitä, että kauppasopimus saadaan kokouksen aikana aikaan kuin sitä, että neuvottelut eivät etene ja kauppasota kiihtyy entisestään. Uskomme kuitenkin, että sopimus solmitaan jossain vaiheessa loppuvuoden aikana, mutta odotusaika saattaa olla hyvinkin vaiherikas.

Keskuspankit “kyyhkyilevät” kilpaa

Viime viikolla keskuspankit kilpailivat keskenään siitä, kuka lähettää kyyhkymäisimmän viestin. Yhdysvaltain keskuspankki Fed oli viestissään niin elvyttävä kuin mahdollista ilman varsinaista koronlaskua. Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi lupasi elvyttää, ellei tilanne parane ja inflaatio-odotukset lähde nopeasti nousuun. Tätä taustaa vasten olemme muuttaneet EKP-ennustettamme, ja odotamme EKP:n laskevan korkoja 20 korkopisteellä ja aloittavan määrällisen elvytyksen jopa jo syyskuussa.

Turvallisempien omaisuusluokkien, kuten valtionlainojen matalammat tuotot saattavat johtaa siihen, että sijoittajat etsivät tuottoja muualta, esimerkiksi riskipitoisemmista omaisuusluokista. Ero Saksan 10 vuoden valtionlainan korossa ja MSCI Europe -osinkotuotossa ei ole koskaan ollut näin suuri ja viimeaikaiset kommentit EKP:lta vahvistavat tätä ilmiötä. EKP:lta odotettu elvytys tukee myös osakkeita, ja nämä tekijät tukevat myös suositustamme painottaa laadukkaita, eurooppalaisia osinko-osakkeita.

Lisää kauppasotaa vai kohti kauppasopimusta?

Tämän viikon lopussa saamme tietää kuinka kaukana olemme kauppasopimuksesta, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapaavat G20-kokouksessa. Tämä on merkittävä askel käynnissä olevassa kauppakiistassa ja lopputulema voi olla askel parempaan tai huonompaan. Joko osapuolet pääsevät sopuun ja alkavat laatimaan kauppasopimusta tai yhteistä maaperää ei löydy ja kauppasota kiihtyy entisestään. Näemme kummallekin vaihtoehdolle yhtä suuren todennäköisyyden. Lopputulema saattaa olla se, että Trump päättää asettaa tullit kaikille kiinalaisille tuotteille, kuten hän on uhannut tekevänsä, ja ehkä Kiina kostaisi rajoittamalla tärkeiden, harvinaisten maametallien vientiä Yhdysvaltoihin.

Kauppasodan kiihtyminen olisi kova isku osakemarkkinoille, mutta globaalisti kyyhkymäiset keskuspankit tasapainottavat tilannetta ja pidemmällä aikavälillä vahvat työmarkkinat tukevat kulutusta. Uskomme, että kauppasopimus saadaan solmittua jossain vaiheessa tänä vuonna – sitten, kun kauppasodan vaikutukset alkavat todella tuntumaan Yhdysvalloissa, Trump voi olla suostuvaisempi tekemään kompromisseja, solmimaan sopimuksen ja myymään sen kansalaisille menestyksenä. Siksi pidämme yhä pienen ylipainon osakkeissa.

G20-kokous todennäköisesti varjostaa kaikkea muuta tällä viikolla, mutta luvassa on myös jonkin verran talouslukuja, jotka kannattaa huomioida. Saksasta julkaistaan IFO ja kuluttajien tunnelmia mittaava indeksi, Ranskasta taas julkaistaan liiketoiminnan tunnelmia ja kuluttajaluottamusta mittaavat luvut. Sen lisäksi, aivan viikon loppupuolella julkaistaan Kiinasta teollisuuden ostopäällikköluku eli PMI. Se tulee todennäköisesti olemaan aiempaa alhaisempi johtuen talouden epävarmuudesta. Kiina tähtää 66,5 % vuosittaiseen talouskasvuun, ja jos G20-kokous johtaa kauppasodan kiihtymiseen, uskomme Kiinan elvyttävän lisää. Pidämme kehittyvien markkinoiden osakkeet neutraalissa kauppasodan painaessa osakkeita, mutta elvytyksen tukiessa niitä.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme