Tilastokeskuksen mukaan kansantalouden työpäiväkorjattu kokonaistuotanto kasvoi toukokuussa vain 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettuna tuotanto laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Tilastojulkistuksen mukaan alkutuotanto laski noin neljä prosenttia, jalostus kasvoi hieman alle prosentin sekä palvelut noin prosentin vuoden 2018 toukokuusta. Tarkentuneiden tietojen mukaan huhtikuun työpäiväkorjattu kokonaistuotanto nousi vain 1,8 prosenttia (oli 2,8%) edellisvuoden huhtikuusta. Joulukuun 2018 luvut tarkistettu roimasti 3,5 prosenttiyksikköä alaspäin isolta plussalta (+2,7%) pakkaselle (-0,9%).

Pääekonomistimme Pasi Kuoppamäen mukaan luvut kertovat talouskasvun jäävän tänä vuonna selvästi kolmea edellisvuotta heikommaksi. Kansainvälisen kaupan viileys heijastuu Suomen ulkomaankauppaan, eivätkä investoinnitkaan nouse entiseen malliin. Kotitalouksien melko hyvä rahatilanne tukee edelleen palveluiden kysyntää, mutta vähittäiskaupan luvutkin ovat viime aikoina olleen heikonlaisia. Kuoppamäki pitää ajankuvaan sopivana merkkinä sitä, että aikaisempien kuukausien lukuja on tarkennettu pääasiassa alaspäin, mikä viittaa aiemmin laskettua heikompiin lukuihin pienemmistä yrityksistä. Nousukauden käynnistyessähän Tilastokeskus tarkisti lukuja voittopuolisesti ylöspäin, kun tiedot pienemmistä yrityksistä kertoivatkin pirteämmästä kasvusta.

Kuoppamäen mukaan talousluvut ovat kokonaisuutena heikentyneet, mutta taantumasta ei voida vielä puhua. Heikompi taloustilanne näkyy myös työmarkkinoilla, missä työllisyyden kohentuminen ei ole jatkunut entiseen malliin. Uudella hallituksella onkin suuri savotta edessä, mikäli se aikoo päästä 75 prosentin työllisyysasteeseen.