1. Kyse ei ole useampien etappien voittamisesta, vaan paremmuudesta pitkällä aikavälillä

Tour de France muodostuu 21 etapista, mutta koskaan kilpailun historian aikana sama pyöräilijä ei ole voittanut niitä kaikkia, ja kun Chris Froome voitti Tourin vuonna 2017, hän ei itse asiassa voittanut yhtäkään. Jos haluaa voittaa kilpailun, ei toisin sanoen ole kyse pienistä voitoista matkan varrella, vaan pitkäjänteisestä ajattelusta, kärsivällisyydestä ja laaditun suunnitelman noudattamisesta. Sama koskee sijoituksia. Vaikka hyvä kuukausi tai hyvä vuosi ovat kieltämättä mahtavia, pitkän aikavälin sijoittajalle se ei ole tärkeää. Tee siksi selkeä strategia ja noudata sitä tavoitellessasi pitkän aikavälin tavoitetta, sen sijaan että ajat sokeasti takaa lyhytaikaisia voittoja.

2. Voittajan taidot ovat hajautuneet eri alueille

Jokainen etappi on erilainen – on tasaisia ja kumpuilevia etappeja, väliaikalähtöjä ja vuoristoetappeja. Kenelläkään pyöräilijällä ei ole fysiikkaa hallita niitä kaikkia täydellisesti, mutta jos haluaa voittaa, on oltava monipuolinen eikä saa epäonnistua yhdessäkään niistä. Sama koskee sijoittajaa, ja tässä avainsana on riskin hajauttaminen. Sijoitustesi ei pidä menestyä ainoastaan nousevien osakkeiden härkämarkkinoilla, sillä niiden on oltava vähän kaikkea. Saavutat sen eri omaisuusluokkien hyvällä yhdistelmällä, joka selviää ainakin kohtalaisesti eri sijoitusympäristöissä, sekä järkevällä sijoitusten hajautuksella yli toimialojen, maiden ja omaisuusluokkien. Siten kokonaistuottosi kärsii vähemmän yksittäisten yritysten tai omaisuusluokkien alamäistä, eikä sijoitustesi arvo siten romahda.

3. Ympäristön vahva tuki on tärkeä

Vaikka pyöräily onkin yksilöurheilua, yksikään pyöräilijä ei pysty voittamaan Tour de Francea itsekseen. Kaiken ratkaisee vahva ympäröivien asiantuntijoiden tuki – apupyöräilijät, mekaanikot, valmentajat ja lääkärit. Vastaavalla tavalla on aina järkevää keskustella asiantuntijoiden ja neuvonantajien kanssa, kun teet sijoituksia. Sillä varmistat, että sijoitussalkkusi on laadukas ja että se koko ajan sopii omaan sijoitustyyliisi ja taloudelliseen tilanteeseesi.

4. Riskinhallinta on tärkeää tarpeettomien menetysten välttämiseksi

Menestyäkseen polkupyöräilijänä kaiken a ja o on olla menettämättä turhaa aikaa tai välttää paha kaatuminen matkan varrella. Riskienhallinta on tässä luonnollisesti tärkeä elementti. On kysymys muun muassa siitä, että on sijoittunut oikein kaistalle, ei kuluta kaikkea energiaansa liian nopeasti eikä ota liian suuria riskejä alamäissä.

Sijoituksistasi puhuttaessa, sitä koskevat samat periaatteet. Kun osakemarkkinat lähtevät liikkeelle, on tärkeää esimerkiksi hidastaa hieman salkun vauhtia, niin että riski ei riistäydy hallinnasta suhteessa omaan riskiprofiiliisi. Jos osakkeet yhtäkkiä edustavat tavoitteisiisi nähden liian suurta osuutta salkustasi kovan kurssinousun jälkeen, on sinun järkevää myydä osakkeita hieman ja ostaa korkosijoituksia, jotta salkun riskipitoisuus on taas toivotulla tasolla. Muutoin voit kärsiä suhteettoman paljon, mikäli markkina yhtäkkiä kääntyy.

5. Matkan varrella joutuu kestämään kipua

Tour de Francen reitti on yli 3460 kilometrin pituinen ja siihen kuuluu jopa 30 vuorta, joille on noustava. Matkan varrella ei voi välttää kipua. Jos tavoitteena on voittaa, se vaatii kuitenkin, että kestää kipua eikä anna periksi, vaikka kuinka sattuisi. Samalla tavalla ajoittain tulee kurssivaihtelu- ja epävarmuusjaksoja, jolloin ei ole mukavaa olla sijoittaja. Pitkän aikavälin sijoittaminen vaatii kuitenkin kestävyyttä ja keskittymistä, aivan kuten pyöräilykilpailu.

Jos olisit 15 vuotta sitten sijoittanut laajalti globaaleihin osakkeisiin, salkkusi olisi tänään noussut jopa 247 prosentilla, mutta korkeasta tuotosta huolimatta sijoitustesi arvo olisi matkan varrella ollut 53 prosentissa silloin, kun rahoituskriisi riehui. Jos olisit luovuttanut silloin, kun sijoitusympäristö näytti synkimmälle, olisit siis jäänyt huomattavasti tappiolle. Pitkän aikavälin sijoittajana sinun on siksi hyväksyttävä, että matkan varrella joutuu kestämään kipua, ja uskottava omaan sijoitusstrategiaasi.

Kirjoittaja on Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Aloita sijoittaminen pohjoismaisille markkinoille

Danske Kaupankäynti –palvelu tarjoaa mahdollisuuden sijoituksiin 25 kansainvälisellä markkinalla, joille kaikille on sama välityspalkkio.

Tutustu palveluun