Korona näkyi suomalaisasiakkaidemme kaupankäynnissä viime vuonna. Yhdysvaltojen ja Saksan markkinoilta suosituimpien osakkeiden listoille nousi useita yhtiöitä, jotka ovat mukana koronan vastaisessa taistelussa. Ulkomaisten pörssien kärjestä löytyivät muun muassa Bauer ja Pfizer. Yhdysvalloissa vaihdetuimpien joukkoon nousi rokotetta kehittävä Moderna.

– Osakemarkkinat elivät voimakkaasti viime vuonna. Maaliskuussa markkinat säikähtivät koronaa, ja kurssit laskivat voimakkaasti. Kurssien nouseminen kuitenkin lisäsi kiinnostusta sijoittamiseen. Piensijoittajat ovat pyrkineet etsimään salkkuihinsa nyt myös osakkeita, jotka voivat nousta koronan myötä, sanoo senioristrategime Tuukka Kemppainen.

Yhdysvaltojen osuus Danske Bankin suomalaisasiakkaiden kaupankäynnistä kolminkertaistui viime vuonna vuodesta 2019 7,5 prosenttiin. Samalla Suomen osuus laski noin 82 prosenttiin.

– Yhdysvaltojen osuus on kasvanut trendinomaisesti. Tätä voi kasvattaa Danske Bankin osakekaupan hinnoittelu, jossa kaikki markkinat ovat samanhintaisia. Joka tapauksessa maantieteellinen hajauttaminen on järkevää, Kemppainen sanoo.

Vaihdetuin ulkomaalainen osake viime vuonna oli sähköautoistaan tunnettu Tesla, jonka osake vahvistui vuoden aikana reippaasti. Suurin osa Tesla-kaupoista tehtiin loppuvuodesta, jolloin osake oli jo noussut voimakkaasti. Tesla-kaupoissa painottuivat kuitenkin myynnit. 

Miesten ja naisten luotto-osakkeissa vähän eroa

Kaikista osakkeista kärkeen nousi energiayhtiö Fortum, joka oli sekä vaihdetuin että netto-ostetuin osake. Suomalaisten osakkeiden netto-ostetuimpien listalle nousi osinko-osakkeita, mutta myös lentoyhtiö Finnair, jota korona on kurittanut lentojen peruuntumisen myötä.

Miesten ja naisten suosikkiosakkeissa ei ollut suurta eroa vuonna 2020. Molempien netto-ostetuimpien osakkeiden kärjestä löytyvät Fortum, Sampo, Finnair ja Wärtsilä. Eroa sen sijaan on aktiivisuudessa: Danske Bankin miesasiakkaat kävivät seitsemän kertaa enemmän osakekauppaa kuin naiset.

– Vaikka naiset kävivät viime vuonna selvästi enemmän osakekauppaa kuin vuonna 2019, ero sijoitusaktiivisuudessa on edelleen suuri. Vaikuttaa siltä, että naiset suosivat rahastoja, sillä miehet tekivät vain kaksi kertaa enemmän rahastosijoituksia kuin naiset vuonna 2020.

YHDYSVALLAT

 

 

 

VAIHDETUIMMAT

Osuus

NETTO-OSTETUIMMAT

NETTOMYYDYIMMÄT

Tesla

6,9 %

Pfizer Inc. (US)

Tesla Inc (US)

Apple

4,9 %

NIO Inc. ADR A

Beyond Meat Inc.

Bank of America

4,6 %

AT&T Inc.

Amazon.com

Moderna

3,2 %

Alphabet Inc A

Citigroup Inc. (US)

Nio

3,0 %

Berkshire Hathaway Inc. B

Nvidia Corp. (US)

 

SAKSA

 

 

 

VAIHDETUIMMAT

Osuus

NETTO-OSTETUIMMAT

NETTOMYYDYIMMÄT

Infineon Technologies AG

4,3 %

Bayer AG

Allianz SE

Daimler AG

4,3 %

Pfizer Inc. (DE)

Siemens AG (Regd)

Deutsche Bank AG (Regd.)

4,2 %

ThyssenKrupp AG

Facebook Inc A (DE)

Allianz SE

3,9 %

Tesla Inc(DE)

Covestro AG

Tesla Inc(DE)

3,8 %

Daimler AG

Unicredit SpA (DE)

 

SUOMI

 

 

 

VAIHDETUIMMAT

Osuus

NETTO-OSTETUIMMAT

NETTOMYYDYIMMÄT

 

Fortum Oyj

8,9 %

Fortum Oyj

Admicom Oyj

Nokia Oyj (FI)

8,5 %

Sampo Oyj A

Neste Oyj

Sampo Oyj A

7,8 %

Wärtsilä Oyj

Elisa Oyj A

Nordea Bank Abp (FI) EUR

6,8 %

Finnair Oyj

Nordea Bank Abp (FI) EUR

Outokumpu Oyj

5,7 %

Telia Company AB(FI)

Kone Oyj B

 

NAISTEN NETTO-OSTETUIMMAT

MIESTEN NETTO-OSTETUIMMAT

Fortum Oyj

Fortum Oyj

Sampo Oyj A

Sampo Oyj A

Finnair Oyj

Wärtsilä Oyj

Wärtsilä Oyj

Telia Company AB(FI)

UPM-Kymmene Oyj

Finnair Oyj

 

Tietoa vertailusta

  • Osakkeiden ostomaat perustuvat Danske Bankin suomalaisten asiakkaiden tekemiin kauppoihin vuonna 2020.
Tietoa Danske Bankin sijoituspalveluista
  • Danske Bankin kautta voi ostaa osakkeita seuraavista maista samalla välityspalkkiolla: Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, USA, Saksa, Iso-Britannia, Ranska, Italia, Sveitsi, Kanada, Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Portugali, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tsekki, Unkari, Meksiko.

  • Välityspalkkiot ovat minimissään 2-8 euroa kaupankäyntiaktiivisuudesta riippuen.

  • Kattavat markkinainformaatio, uutis- ja analyysipalvelut sekä analyysityökalut saatavilla. Monipuolisilla Sijoittajan lisäpalveluilla asiakas voi räätälöidä kaupankäyntipalvelut juuri omia tarpeitaan vastaavaksi sijoituspäätösten tekemiseksi.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme