Lisää elvytystä, muttei vielä rahapolitiikan kiristämistä

Viime viikon hyviin uutisiin kuului Bidenin 1900 miljardin elvytyspaketti, joka tukee laaja-alaisesti Yhdysvaltojen taloutta. Viime aikoina sykliset osakesektorit kuten perusteollisuus, teollisuus, rahoitus ja energia ovat suoriutuneet hyvin, kun uutta tukipakettia on odoteltu. Syklisten toipuminen voi yhä jatkua, kun talous elpyy koronakriisistä ja uusi tukipaketti vielä vahvistaa odotuksia. Suosimme syklisiä myös toimialastrategiassamme, jossa ylipainotamme perusteollisuutta ja teollisuutta. Lisääntyvä finanssipoliittinen tuki on myös nostanut Yhdysvaltojen korkoja. Lähiaikoina korkojen nousua rajoittaa kuitenkin taloustilanteen epävarmuus ja elvyttävänä pysyvä rahapolitiikka.

Markkinoilla nousi viime viikolla huolta Fedin jatkosuunnitelmista. Kun talous alkaa toipua, markkinoilla alettiin pohtia, milloin Fed mahdollisesti alkaisi vähentää rahapoliittista tukeaan. Mielestämme tämä keskustelu on vielä ennenaikaista, koska talouskasvu ei ole vielä niin kestävällä pohjalla. Fedin Powell kertoi torstaina hyvin selvästi samaa viestiä, ja Yhdysvaltain korkojen nousu taittuikin loppuviikosta. Näkemyksemme mukaan keskuspankit tekevät kaikkensa, etteivät aiheuttaisi rahoitusmarkkinoille epävarmuutta. Korot voivat silti nousta jonkun verran heikentäen valtionlainojen tuottoja. Pidämmekin valtionlainat alipainossa taktisessa allokaatiossamme.

Kiireinen viikko päättyi odotuksia parempiin tuloksiin isoilta yhdysvaltalaisilta pankeilta, mutta talousluvut jäivät odotuksista. Vähittäismyynti ja Michiganin yliopiston kuluttajaluottamusluku jäivät alle odotusten, mikä huolestutti ja painoi markkinatunnelmia. Vaikka tuloskausi pyörähti käyntiin hyvillä tuloksilla, osakkeet päätyivät laskuun viikon lopulla.

Tulokset, EKP ja ostopäällikköindeksit saavat päähuomion

Tällä viikolla tuloskausi jatkuu. Yhdysvaltalaisosakkeiden Q4-tuloskasvuksi ennakoidaan noin -9% vuodentakaiseen verrattuna. Vuoden lopulla talouden vauhti on hieman hiipunut, joten Q4:llä positiivisten yllätysten tahti mahdollisesti hiljenee verrattuna Q3:een. Markkinoiden huomio kiinnittyy myös tavallista enemmän ohjeistuksiin. Markkinoiden EPS-kasvuodotukset vuodelle 2021 ovat varsin kovia, ja ohjeistuksista ilmenee, miten yhtiöt itse näkevät tilanteen.

EKP:n kokous pidetään torstaina, mutta rahapolitiikkaan ei odoteta muutoksia. Talousluvuista tärkeät Yhdysvaltojen ja Euroopan alustavat tammikuun ostopäällikköindeksit julkistetaan. Merkittävää epävarmuutta yhä on ja hyvät talousluvut vahvistaisivat markkinoiden uskoa talouden toipumiseen. Tämän viikon lopulla yritysten ja talouden tilanteesta tiedetään taas hieman enemmän.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme