Kasvuhuipun ohitus ja lisääntyvä epävarmuus tekevät laatuteemasta entistä houkuttelevamman

Viime viikolla osakkeet nousivat edellisen viikon laskun jälkeen. Yhdysvaltain keskuspankki Fedin johtaja Jerome Powell indikoi perjantai-iltana Jackson Holen puheessaan, että Fedin tapering (Fedin osto-ohjelman asteittainen vähentäminen) alkaa luultavasti ennen vuoden loppua. Lievän positiivinen markkinareaktio on merkki siitä, että Fed on onnistunut valmistelemaan rahoitusmarkkinoita taperingin alkamisesta, ja vuoden 2013 kaltainen markkinoita hermostuttanut ”taper tantrum” mahdollisesti vältetään.

Odotamme korkojen hieman nousevan seuraavien kuukausien aikana ja odotamme virallisen tapering-ilmoituksen tapahtuvan Fedin syyskuun kokouksessa. Tapering tapahtuu samaan aikaan, kun talouskasvu on hidastumassa, mikä voi aiheuttaa markkinoille heiluntaa. Niin pitkään kuin korkojen nousu on maltillisen asteittaista ja kasvu vakaata, näemme kuitenkin yhä potentiaalia osakkeissa. Viime viikolla ostopäällikköindeksit (PMI:t) vahvistivat sen, että kasvun vahvin vaihe alkaa olla ohitettu, vaikka kasvun odotetaan jatkuvan kohtalaisen hyvällä tasolla. Lisäksi koronavirukseen liittyvät pelot ovat kasvussa, koska deltamuunnos leviää ja aiheuttaa lisäksi huolia rokotteiden suojan tehokkuudesta.

Olemme hiljattain nostaneet Yhdysvallat osakkeiden sisällä ylipainoon ja laskeneet kehittyvät markkinat alipainoon. Yhdysvalloissa on paljon korkean kannattavuuden ja korkean laadun yhtiöitä, jotka yleensä suoriutuvat hyvin epävarmuuden ollessa koholla. Hidastuva globaali kasvu ja deltamuunnokseen liittyvät pelot voivat houkutella sijoittajia laatuteeman suuntaan, mikä voi tukea Yhdysvaltojen osakkeita. Kehittyvät markkinat suoriutuivat loistavasti helmikuun puoliväliin asti, mutta sen jälkeen suoriutuminen on ollut heikompaa, ja odotamme tämän jatkuvan lähikuukausina. Kehittyvien markkinoiden maat ovat jäljessä rokottamisessa, ja ne ovat siten haavoittuvaisempia koronaviruksen mahdolliselle leviämiselle. Odotukset Yhdysvaltojen korkotason maltillisesta noususta ja Yhdysvaltojen dollarin vahvistumisesta voivat myös painaa kehittyvien markkinoiden suoriutumista. Kiinan viranomaisten puuttuminen teknologiasektorin toimintaan on lisäriski.

Tällä viikolla isoin huomio perjantaisessa Yhdysvaltain työmarkkinaraportissa

Viime viikolla Yhdysvaltojen PCE-pohjainflaatio (ilman ruokaa ja energiaa) nousi kuukausitasolla 0,3 %, joka oli pienin nousu viiteen kuukauteen. Hidastuva inflaatio nostaa toiveita siitä, että isoin väliaikainen inflaatiopomppu olisi odotetusti jo ohi. PCE-inflaatio on yksi Fedin eniten seuraamista inflaatiosta kertovista luvuista. Perjantaina Yhdysvaltain työmarkkinaraportti (Non-farm Payrolls) kerää tämän viikon isoimman huomion. Työmarkkinan kehitys on inflaation ohella Fedin tärkeimpiä seurattavia asioita. Lisääntyneet koronavirustartunnat Yhdysvalloissa ovat voineet vaikuttaa työmarkkinan kehitykseen. Jos työmarkkinan kehitys heikkenee lisääntyvien tartuntojen vuoksi, tapering-aikataulu voi muuttua. Tällä viikolla raportoidaan myös kuluttajaluottamuslukuja ja ISM:n ostopäällikköindeksejä. Lisääntyneet tartunnat ovat voineet luonnollisesti painaa myös muita kuluttajien ja palveluiden näkymistä kertovia lukuja ja tilastoja.

Myös Kiinasta raportoidaan ostopäällikköindeksejä. Kiinan korkealta tasolta hidastuva kasvu on näkynyt luvuissa viime kuukausien aikana. Sama trendi näkynee tämän viikon luvuissa. Euroopasta julkaistaan inflaatiolukuja, työttömyystilastoja ja luottamusindikaattoreita. Inflaatioluvut ovat viimeiset ennen EKP:n syyskuun kokousta. Emme kuitenkaan odota vielä muutoksia rahapolitiikkaan euroalueella, vaikka otsikkotason inflaatio voikin olla korkea väliaikaisista tekijöistä johtuen.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme