Delta-muunnos leviää vauhdilla Aasiassa ja monissa Yhdysvaltain osavaltioissa, kun taas Euroopassa tilanne on kokonaisuutena paremmin hallinnassa. Alueilla, joilla rokotukset ovat edistyneet, sairaalaan joutumiset ovat pysyneet maltillisilla tasoilla. Rokotukset vaikuttavat suojaavan hyvin vakavalta sairastumiselta, mutta viime viikolla Oxfordin rokoteryhmän tutkijat kertoivat, että laumasuojan saavuttaminen voi olla melko mahdotonta, jos rokotetutkin voivat kuitenkin levittää virusta.

Kiinan tilanne on hieman erilainen, kun delta-muunnos on levinnyt noin 18 provinssiin 32:sta. Kiinalla on ollut viruksen suhteen ns. ”nollatoleranssi”-strategia ja kokonaisia kaupunginlaajuisia sulkutoimia ja matkustusrajoituksia on asetettu. Muunnoksen leviäminen kasvattaa huolia maailman toiseksi suurimman talouden kasvuvauhdista. Kehittyvät markkinat ovat yleisesti jäljessä rokotuskattavuudessa, ja viruksen leviäminen painanee kasvua ja markkinoiden tunnelmia. Lähiaikoina epävarmuus alueella on koholla erityisesti Kiinan tilanteen vuoksi.

Olemme ylipainottaneet Euroopan osakkeita viime maaliskuusta alkaen, ja viime aikoina eurooppalaiset osakeindeksit ovat tehneet useita uusia kaikkien aikojen huippuja. Toisen kvartaalin tuloskasvu on lähellä 150%:a, ja vaikka kasvuvauhti luonnollisesti vaimenee vuoden toisella puoliskolla, pysyy se varsin korkealla.
Suosimme osakkeiden sisällä yhä syklistä Eurooppaa. Mahdollinen korkotason nousu suosisi Euroopan syklisistä toimialoista erityisesti rahoitussektoria. Vastoin meidän ja markkinoiden odotuksia korkotaso kuitenkin laski kesän aikana. Laskeneet korot ovat tukeneet kasvusektoreita, ja alueellisesti Yhdysvaltojen markkinoita.

Viime viikolla julkistettu otsikkotason inflaatio Yhdysvalloissa heinäkuussa oli 5,4 % vuodentakaiseen verrattuna, mutta kokonaisuutena inflaatiopelot hieman helpottivat, koska kuukausitasolla inflaatio hidastui ja nähtävillä on merkkejä inflaatiopompun hälvenemisestä. Keskuspankki Fedin edustajat keskustelevat kuitenkin jo melko avoimesti ”tapering”-teemasta eli osto-ohjelmien pienentämisestä, mikä tarkoittaa rahapolitiikan asteittaista kiristämistä. Suhtautuminen markkinoilla vaikuttaa olevan ”taperingin” alkamisen suhteen melko rauhallinen, eikä isoja markkinareaktioita ole nähty. Markkinoilla pohditaankin lähinnä sitä, alkaisiko ”tapering” jo tämän vuoden lopulla vai vasta ensi vuoden alussa.

Pidämme yhä talouden ja yritystulosten kasvunäkymiä osakkeiden kannalta suotuisina. Odotamme inflaatiopaineiden hellittävän ja Yhdysvaltojen hyvän työmarkkinakehityksen jatkuvan lähikuukausina. “Tapering” alkaa aikanaan oikeista syistä johtuen, ja emme odota sen pilaavan markkinoiden tunnelmia.

Mahdollinen korkotason nousu loppuvuoden aikana olisi kuitenkin negatiivista korkosijoitusten tuotoille. Vaikka osakkeiden tuottoennuste on matalampi kuin aikaisemmin, osakkeet ovat kuitenkin yhä houkuttelevampi omaisuusluokka kuin korkosijoitukset. Pidämme siis osakkeet yhä pienessä ylipainossa korkosijoituksiin verrattuna.

Tällä viikolla

Fedin johtaja Jerome Powell puhuu tiistaina, ja Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjat julkaistaan keskiviikkona. Hyvä on myös muistaa Jackson Holen perinteinen rahapoliittinen tapahtuma 26.8.-28.8. Tällä viikolla Euroopasta julkaistaan heinäkuun inflaatiolukuja. Euroopan tilanne on kuitenkin kaikkiaan varsin erilainen verrattuna Yhdysvaltoihin. Euroopassa rahapolitiikan kiristäminen ja koronnostot ovat selvästi kauempana tulevaisuudessa. Markkinoiden huomio on tällä viikolla myös delta-muunnoksen leviämisessä Euroopassa, Yhdysvalloissa ja kehittyvillä markkinoilla.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme