Viime viikolla

Viime keskiviikkona julkaistut Yhdysvaltain keskuspankki Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjat olivat haukkamaisemmat, eli kiristävämpään suuntaan, kuin moni oli toivonut, vaikkakin aika lähellä odotuksia. Moni jäsen oli ollut sitä mieltä, että tapering, eli rahapolitiikan asteittainen kiristäminen osto-ohjelmia pienentämällä, voisi olla asianmukaista aloittaa jo tänä vuonna. Markkinoiden odotus oli, että tapering alkaisi tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa. Osakkeet liikahtivat pöytäkirjojen julkistamisen jälkeen alaspäin. Valtionlainamarkkina pysyi kuitenkin varsin rauhallisena. Yhdysvaltain dollari vahvistui hieman. Tällä viikolla pidetään perinteinen Jackson Holen rahapoliittinen tapahtuma, jossa huomio kohdistuu erityisesti tapering-lausuntoihin. Odotamme virallisen tapering-ilmoituksen tapahtuvan syyskuun kokouksessa, ja itse rahapolitiikan asteittaisen kiristämisen alkavan joulukuussa. Jackson Holessa asiaan voidaan kuitenkin jo saada lisäväriä.

Tapering itsessään ei ole mikään iso ongelma, koska rahoitusjärjestelmässä on paljon likviditeettiä, korot ovat alhaalla, ja yleisesti se tapahtuu oikeista syistä johtuen. Huolia nostaa kuitenkin se, että samaan aikaan talouskasvun kovin vaihe on hiipumassa. Viime viikolla julkaistu Yhdysvaltojen vähittäismyynti jäi alle odotusten, ja Kiinan kasvunäkymä on vaimentunut. Kiinan ostopäällikköindeksit ovat laskeneet, ja luotonanto on pysynyt vaimeana. Sijoittajia huolestuttaa myös lisääntyvä sääntely Kiinassa ja koronaviruksen deltamuunnoksen leviäminen. Helmikuusta asti jatkuneen alisuoriutumisen jälkeenkin kiinalaisosakkeet jatkoivat viime viikolla alas sääntelyepävarmuuden saattelemana. Viime viikolla kiinalaisjätti Tencent varoitti, että lisää sääntelyä on tulossa. Kiinan huolet ja hidas rokottaminen painavat kehittyviä markkinoita kokonaisuutena. Vaikka deltamuunnos jatkaa leviämistään, tilanne korkean rokotuskattavuuden Euroopassa on kuitenkin melko lupaava. Rokotukset antavat suojaa.

Tällä viikolla

Tällä viikolla ohjelmassa on merkittäviä talouslukuja. Jo maanantaina sekä teollisuuden että palveluiden ostopäällikköindeksit julkistetaan Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista. Keskiviikkona Saksan IFO-indeksi ja Yhdysvaltain kestokulutushyödyketilaukset ovat tärkeimmät. Viikon odotetuin asia on kuitenkin torstaina alkava rahapolitiikan tapahtuma Jackson Holessa, jossa huomio kohdistuu tapering-kommentointiin. Odotamme virallista tapering-ilmoitusta syyskuussa ja varsinaisen taperingin alkavan joulukuussa. Ei kuitenkaan ole epäselvyyttä, mihin huomio Jackson Holesssa kohdistuu. Perjantaina Yhdysvaltojen inflaatioluvut saavat huomiota.

Vaikka globaali kasvu on ohittanut huippuvauhdin, pidämme osakkeet pienessä ylipainossa. Osakkeiden hinnoittelu on haastavaa, mutta vähäriskisten korkosijoitusten tuottonäkymät ovat hyvin vaisut. Lisäksi lähestyvä tapering voi vielä nostaa korkotasoa, mikä voisi aiheuttaa kurssitappioita. Korkosijoitusten sisällä suosimme yrityslainoja, vaikka korkoerot ovat varsin kapeat. Hidastuva, mutta vakaana pysyvä talouskasvu, yritysten vahva tuloskunto ja vaihtoehtojen puute matalien korkojen ympäristössä tukevat kuitenkin edelleen osakkeita.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme