Vuonna 2021 osakemarkkinoilla paljon puhuttanut meemiosakeilmiö näyttää Suomessa olevan hiljentymässä. Elokuvateatteriketju AMC oli Danske Bankin suomalaisasiakkaiden vaihdetuin osake Yhdysvaltojen markkinoilla heinäkuussa. Kaupoissa painottuvat kuitenkin nyt myynnit, eli sijoittajat myyvät aiemmin ostamiaan osakkeita pois.

Meemiosakeilmiön aloittanut Gamestop ei nouse enää vaihdetuimpien joukkoon. Heinäkuussa Yhdysvaltojen markkinoiden osuus osakekaupasta oli 12 prosenttia.

– Gamestop ja AMC ovat olleet suomalaisten eniten vaihtamat meemiosakkeet. Gamestopin osuus kaupankäynnistä tammikuussa oli erittäin suuri, mutta tämän jälkeen osakkeen kauppamäärät ovat pudonneet, sanoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.

Muista meemiosakkeina pidetyistä osakkeista Plug Power, BlackBerry ja Palantir ovat näkyneet tänä vuonna melko korkealla Yhdysvaltojen markkinoiden vaihdetuimpien osakkeiden joukossa, mutta jäävät silti jälkeen AMC:stä ja Gamestopista.

– Meemiosakkeet ovat osaltaan kasvattaneet Yhdysvaltojen osuutta osakekaupasta. Meemiosakeilmiö vaikuttaa rauhoittuvan hurjan alkuvuoden jälkeen. Sijoittajat pyrkivät löytämään nyt pitkäkestoisempia sijoituskohteita, mikä on varmasti terve ilmiö, Kemppainen sanoo.

Osakekauppa kasvussa

Danske Bankin suomalaisasiakkaat tekivät helmikuussa eniten osakekauppaa Suomessa, jonka osuus oli 77 prosenttia. Suomessa Nokia ja Nordea vahvistivat asemiaan kansanosakkaina, sillä nämä osakkeet nousivat netto-ostetuimpien joukkoon. Nettomyydyimmäksi nousi voitolle ponnistanut teräsyhtiö Outokumpu.

Kolmanneksi eniten kauppaa käytiin Ruotsin markkinoilla. Näyttää siis siltä, että suomalaisten kiinnostus Ruotsin markkinoita kohtaan on lievässä kasvussa.

Heinäkuussa Danske Bankin suomalaisasiakkaiden osakekauppa kasvoi yli 16 prosenttia viime vuoden heinäkuusta. Vuoden 2019 heinäkuusta kaupan määrä kasvoi yli 80 prosenttia.

– Osakekaupan kasvu johtuu monesta tekijästä. Osakesäästötili nosti esille osakesijoittamista ja teki siitä houkuttelevampaa. Korona ja elpyminen ovat vaikuttaneet markkinoihin voimakkaasti, mikä on lisännyt keskustelua osakkeista. Kannattaa silti muistaa, että hajauttamisen kannalta sijoittaminen myös rahastoihin voi tuoda turvaa, Kemppainen sanoo.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme