Suomalaisten huoli asumiskulujen noususta ei ole laantunut kahdessa vuodessa. Danske Bankin YouGovilla teettämän Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksen mukaan joka kolmas (34 %) suomalainen on suuresti tai erittäin suuresti huolissaan asumiskustannustensa noususta. Asiaa tutkittiin viimeksi vuonna 2023, ja tulos on pysynyt ennallaan.
Suomalaisia huolettaa erityisesti yleiskustannusten nousu (68 %). Yleiskustannuksia ovat esimerkiksi energia- ja vesimaksut. Vuokrankorotukset huolettavat 34 prosenttia vastaajista, talon tai taloyhtiön remontit 28 prosenttia vastaajista.
Tutkimuksen mukaan korkojen nousu ei huoleta suomalaisia samalla tavalla kuin kaksi vuotta sitten. Enää joka viides (19 %) on suuressa tai erittäin suuressa määrin huolissaan asuntolainojen koronnousuista, kun kaksi vuotta näin koki miltei kolmasosa vastaajista (30 %).
“Suomalaisilla on jäänyt huoli päälle, mutta se on ymmärrettävää viime vuosien taloudellisen epävarmuuden vuoksi. Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä voimakkaita kustannusten nousuja. Esimerkiksi korot ovat tällä hetkellä laskusuunnassa, emmekä odota, että energian hinta nousee äkisti. Kestää, että kuluttajien taloudellinen mielenrauha palautuu viime vuosien kustannusshokin jälkeen”, Danske Bankin yksityistalouden ekonomisti Kaisa Kivipelto kertoo.
Vuokrankorotukset (53 %) ovat 18–24-vuotiailla suurin asumiskustannuksiin liittyvää huolenaihe. Nuorten aikuisten vastauksissa korostuu myös asumistuen leikkausten aiheuttama huoli (40 %) muihin ikäryhmiin verrattuna. Vuokrankorotukset aiheuttavat sitä enemmän huolta, mitä suuremmassa kunnassa tai kaupungissa vastaaja asuu.
Osa harkitsee muuttoa asumiskulujen vuoksi
Vastaajista viidennes (19 %) etsii uutta kotia tai harkitsee muuttoa liian korkeiden kustannusten vuoksi. Näin vastanneista reilu kolmannes (35 % vs. 2023: 29 %) harkitsee muuttoa toiselle paikkakunnalle säästääkseen asumiskuluissa.
Erityisesti ne vastaajat, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla ja vuokralla, sanovat muita useammin muuttaneensa tai harkitsevansa muuttoa asumiskustannusten kalleuden vuoksi. Kuitenkin vain kaksi prosenttia vastaajista on muuttanut liian kalliiden asumiskulujen vuoksi kahden viime vuoden aikana. Tutkimuksen vastaajista 53 prosenttia asuu omistusasunnossa ja 41 prosenttia vuokralla.
“Omistusasuminen voi tarjota turvaa ja taloudellista vakautta niille kuluttajille, jotka ovat huolissaan jatkuvasti nousevista vuokrakustannuksista ja joille omistusasuminen muuten sopii omaan talous- ja elämäntilanteeseen. Esimerkiksi asuntolainan kuukausierän ennustettavuutta voi säädellä muun muassa kiinteän kuukausierän tai korkoputken avulla”, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala.
Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksesta
Danske Bank on jo vuodesta 2018 selvittänyt pohjoismaalaisten taloudellisen mielenrauhan tasoa kyselytutkimuksella. Osana Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimusta selvitettiin myös suomalaisten näkemyksiä ja aikeita asumiseen liittyen. Tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat 18 vuotta täyttäneet suomalaiset iän, sukupuolen ja alueen mukaan edustavalla otoksella. Kokonaisvastaajamäärä on 3034, jolloin kokonaistuloksissa keskimääräinen virhemarginaali on noin ±1,6%-yksikköä (95 %:n luottamustasolla). Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä YouGovin kuluttajapaneeleissa 23.1. – 13.2.2025 välisenä aikana. Kyselyn on toteuttanut YouGov Danske Bankin toimeksiannosta.