Tullien tauolle laiton ensisijainen syy ei ollut osakemarkkinoiden lasku, vaan Yhdysvaltojen pitkien korkojen nousu, mikä tarkoittaa vastaavien valtionlainojen hintojen laskua. Normaalisti osakemarkkinoiden lasku ja taloudelliset huolenaiheet saisivat sijoittajat siirtämään pääomaa osakkeista turvasatamina pidettyihin joukkovelkakirjoihin, mutta viime viikolla näin ei käynyt. Markkinoilla luottamuksen heikentyminen siirtyi yhdysvaltalaisista yrityksistä (osakkeet) Yhdysvaltojen liittovaltioon (valtionlainat).
On spekuloitu, että ulkomaiset sijoittajat vähensivät omistuksiaan sekä Yhdysvaltain osakkeista että valtionlainoista. Dollarin epätavallinen heikkeneminen markkinaturbulenssin aikana viittaa myös yleisesti heikentyneeseen haluun omistaa amerikkalaisia omaisuuseriä.
Osakemarkkinat huokaisivat helpotuksesta – epävarmuutta silti ilmassa
Osakemarkkinoille tullien tauko oli valtava helpotus, ja Yhdysvaltojen S&P 500 nousi 9.4. päivän aikana 9,5 %, mikä on suurin päivänousu sitten vuoden 2008 finanssikriisin.
”Tämä oli hyvä muistutus siitä, että suuren epävarmuuden oloissa heilahdukset voivat olla suuria myös ylöspäin”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.
Vaikka vastavuoroisia tulleja on lykätty ja joitakin poikkeuksia tehty, epävarmuus pysyy erittäin korkeana. Yritykset jatkavat investointipäätösten lykkäämistä odottaessaan selkeyttä, ja markkinoilla heilahdukset jatkunevat tavanomaista suurempina.
Miltä taloustilanne näyttää juuri nyt?
Toistaiseksi epävarmuus on heijastunut pääasiassa Yhdysvaltojen pehmeisiin talouslukuihin, joita ovat esimerkiksi luottamuskyselyt sekä yrityksille että kuluttajille. On kuitenkin todennäköistä, että heikentynyt luottamus alkaa näkyä pian myös kovissa talousluvuissa, vaikka hidastumisen kesto ja syvyys jäävät nähtäväksi. Perusskenaariomme on, että Yhdysvalloissa kasvu hidastuu, mutta taantuma vältetään.
Tullit ja epävarmuus haittaavat myös Eurooppaa, mutta tarjottimella on myönteisiäkin tekijöitä.
”On hyvä kuitenkin pitää mielessä muitakin vaakakupissa painavia asioitaEuroopalle myönteiset tekijät, kuten Saksan uusi investointimyönteinen hallitus, Ukrainan mahdolliset rauhan askeleet ja edelleen varsin matala hinnoittelu osakemarkkinoilla. Myös EKP:n koronlaskusykli jatkunee jo tällä viikolla”, Kemppainen muistuttaa.
Sijoittaja, pidä pää kylmänä ja pysy suunnitelmassa
Danske Bank suosittelee rauhallista lähestymistapaa vallitsevassa sijoitusympäristössä. Sijoituksia ei markkinalaskujen takia kannata myydä ilman muita perusteita. Sijoittajan tavoitteiden tai suunnitelmien muuttuminen, kenties elämäntilanteen yllättävä muutos, ovat asioita, joita aiemmin tehty suunnitelma ei huomioi, ja silloin sijoitussuunnitelma kannattaa päivittää ja sijoitusratkaisut tehdä sen mukaisesti.
Osakemarkkinoiden parhaat ja huonoimmat päivät tapahtuvat yleensä melko lähekkäin, ja sijoittajat, jotka myyvät markkinoiden jo laskettua merkittävästi lyhyessä ajassa, jäävät helposti nousuista sivuun, jos markkinat elpyvät.
”Tärkeintä on, että salkku on hyvin hajautettu. Eri omaisuusluokat tarjoavat mahdollisuuksia salkun riskin ja tuottomahdollisuuksien tasapainottamiseen. Jos esimerkiksi taantumaan mentäisiin, keskuspankeilla on varaa ja tilaa leikata korkoja reippaasti, mikä tukisi muun muassa valtionlainojen kursseja. Toisaalta esimerkiksi säännöllinen kuukausisäästäminen on hyvä tapa kerryttää sijoituksia ja hyödyntää myös laskumarkkinoiden tarjoamia mahdollisuuksia osakemarkkinoilla”, Kemppainen kiteyttää.