Tullipäätökset vaikuttavat markkinoihin monen eri mekanismin kautta.

”Tullipäätöksillä on vaikutuksia maailmantalouden rakenteisiin sekä suoraan että kasvavan epävarmuuden kautta. Epävarmuus on haitallista esimerkiksi yritysten miettiessä investointipäätöksiä”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.

Viime viikolla Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin ilmoittamien tullien vaikutus osakemarkkinoille oli merkittävä. Yhdysvallat asetti 10 prosentin yleiset tullit kaikille maille 5. huhtikuuta alkaen. Korkeammat vastavuoroiset tullit 60 maalle astuvat voimaan 9. huhtikuuta. Jos jälkimmäiset astuvat voimaan, on tällä negatiivinen vaikutus talous- ja tuloskasvuennusteisiin kaikkialla maailmassa. Trumpin hallinto ei ole osoittanut merkkejä perääntymisestä viikonlopun aikana, minkä myötä Aasiassa ja Euroopassa osakemarkkinat ovat jatkaneet laskuaan viime viikon lopulla nähdyn laskun jatkoksi.

”Perjantaina 4.4. Kiina ilmoitti 34 prosentin tullista kaikille Yhdysvalloista tuoduille tuotteille 10. huhtikuuta alkaen ja harvinaisten maametallien viennin rajoittamisesta. Tämä on kova vastaus. EU:lta saamme myöhemmin lisätietoa ensimmäisistä kohdennetuista vastatoimista kauppaministerien kokoontuessa maanantaina. Yhdysvaltojen hallinto on avoin neuvotteluille, mutta vastapuolten strategiat vaihtelevat: jotkut maat neuvottelevat, toiset odottavat ja katsovat, ja jotkut kostavat, Kemppainen jatkaa.

Miltä taloustilanne näyttää juuri nyt?

Yhdysvaltojen maaliskuun työllisyysraportti ylitti odotukset, mutta tullien vaikutus varjostaa positiivisia uutisia. Yhdysvaltojen talouden selkärangan eli työmarkkinoiden kehitys oli vahvaa, mutta tullien vaikutus on merkittävämpi.

Torstaina 10.4. julkaistava Yhdysvaltojen kuluttajahintaindeksi on tärkeä tieto markkinoille. Myös perjantaina julkaistava Michiganin kuluttajaluottamus herättää kiinnostusta. Helmikuussa Yhdysvalloissa raportoitu kuluttajahintaindeksin muutos, 3,1 prosenttia vuodessa, oli alhaisin sitten vuoden 2021. Inflaatio on siten laskussa myös Yhdysvalloissa, mutta tullit luovat epävarmuutta. Yhdysvaltain keskuspankin Fedin seuraava kokous on 7. toukokuuta, ja matalat inflaatioluvut voivat lisätä toukokuun koronleikkausodotuksia, jotka ovat nousseet viime päivien turbulenssin aikana.

Epävarmuus jatkuu – huolehdi hajautuksesta

Yhdysvalloissa tuloskausi alkaa kunnolla perjantaina, kun suuret pankit raportoivat tuloksistaan. Sijoittajat etsivät tuloskauden viestinnästä merkkejä siitä, onko tullien epävarmuus tullut näkyväksi.

Valtionlainamarkkinoilla nähtiin Yhdysvalloissa ja Saksassa 10 vuoden koroissa laskua. Markkinareaktio kertoo, että tullit ovat suurempi uhka talouskasvulle kuin inflaationäkymille. Sijoittajien halu löytää turvasatamia ja korkotason lasku tukivat valtionlainojen tuottokehitystä. Valtionlainat tarjoavat hajautushyötyä, kun osakemarkkinat vapisevat.

“Näemme eurooppalaiset osakkeet suhteellisesti houkuttelevina, ja EU:lla voi myös olla mahdollisuuksia neuvotella tullit alemmaksi. Lopulta moni asia riippuu Yhdysvaltojen päätöksistä. Valtionlainojen kurssit ovat nousseet, ja ne tarjoavat jatkossakin hajautushyötyä”, Kemppainen toteaa.

Sijoittaja, pidä pää kylmänä ja pysy suunnitelmassa

Markkinoilla heilunta voi lähiaikoina jatkua tavallista voimakkaampana. Tämä tarkoittaa myös, että heilahdukset ylöspäin voivat olla tavallista jyrkempiä. Yksittäisiä lasku- ja nousupäiviä on käytännössä mahdoton ennustaa etukäteen. Sijoittajan onkin siksi syytä pysyä suunnitelmassaan heilunnan aikana.

”Tärkeintä on, että salkku on hyvin hajautettu. Eri omaisuusluokat tarjoavat mahdollisuuksia salkun riskin ja tuottomahdollisuuksien tasapainottamiseen. Jos esimerkiksi taantumaan mentäisiin, keskuspankeilla on varaa ja tilaa leikata korkoja reippaasti, mikä tukisi muun muassa valtionlainojen kursseja. Toisaalta esimerkiksi säännöllinen kuukausisäästäminen on hyvä tapa kerryttää sijoituksia ja hyödyntää myös laskumarkkinoiden tarjoamia mahdollisuuksia osakemarkkinoilla”, kiteyttää Kemppainen.

Danske Bank suosittelee rauhallista lähestymistapaa vallitsevassa sijoitusympäristössä. Sijoituksia ei markkinalaskujen takia kannata myydä ilman muita perusteita. Sijoittajan tavoitteiden tai suunnitelmien muuttuminen, kenties elämäntilanteen yllättävä muutos, ovat asioita, joita aiemmin tehty suunnitelma ei huomioi, ja silloin sijoitussuunnitelma kannattaa päivittää ja sijoitusratkaisut tehdä sen mukaisesti.

Markkinat heiluvat -
mitä seuraavaksi?

Tutustu sijoittamiseenLue asiantuntijoidemme vinkit