Tullit lankeavat lopulta amerikkalaiskuluttajien maksettavaksi, ja jos ne pidetään kirjoitushetken tasolla, vuotuinen loppulasku voisi nykyisillä kaupankäyntimäärillä olla jopa 900 miljardia dollaria, mikä vastaa noin kolmea prosenttia Yhdysvaltojen nimellisestä bruttokansantuotteesta.

Kyseessä olisi Yhdysvaltojen suurin yksittäinen veronkorotus sitten toisen maailmansodan, joten ei olekaan ihme, että velkavetoiseen elvytykseen viime vuosina tottuneessa taloudessa ollaan nyt varpaillaan.

Pitkittyvä epävarmuus painaa jo itsessään talouskasvua

“Vaikka EU:lle huhtikuun alussa ilmoitetut ”vastavuoroiset” tullit asetettiinkin 90 päivän tuumaustauolle, ei kauppasodassa ole lopulta voittajia. Jatkuva epävarmuus rasittaa investointihalukkuutta, ja jo pelkkä Yhdysvaltojen talouden hidastuminenkin rasittaisi maailmantalouden kasvunäkymiä selvästi”, sanoo Danske Bankin seniorianalyytikko Antti Ilvonen.

Viime päivinä Trumpin katseet ovat kohdistuneet erityisesti Kiinaan, jonka tullit korotettiin jo peräti 145 prosenttiin saakka. Samalla taustajoukoista on kuitenkin kuulunut lupaavia uutisia muilta rintamilta. Yhdysvaltojen kauppaedustaja Jamieson Greer uskoi lähiviikkojen tuovan mukanaan useita merkittäviä kauppasopimuksia, ja Valkoisen talon neuvonantaja Kevin Hassett totesi erityisesti EU:n neuvottelujen edenneen selvästi.

Euroalueen inflaatio-odotukset kuitenkin laskussa

Epävarmuus on kasvattanut myös Euroopan keskuspankin (EKP:n) tulevien koronlaskujen todennäköisyyttä.

“Vaikka EU:n mahdolliset vastatullit voivat nostaa tiettyjen amerikkalaistuotteiden hintoja kertaluontoisesti, huoli talouskasvun hidastumisesta on laskenut – ei siis nostanut – markkinan euroalueen inflaatio-odotuksia huhtikuussa. Odotamme EKP:lta vielä neljää koronlaskua ensi syyskuuhun mennessä, jolloin talletuskorko painuisi 1,50 prosentin tasolle ja euriborit selvästi alle kahteen prosenttiin,” Ilvonen toteaa.

Vaikka tilanne on toki kiistatta huolestuttava, ei se siis vielä ole Suomen kannalta ikävin mahdollinen. “Yhdysvaltojen asettama 10 prosentin yleistulli rasittaa kokonaiskysyntää, mutta ei heikennä Suomen viennin kilpailukykyä muihin maihin verrattuna. Lisäksi vaihtuvakorkoisten lainojen taloutena Suomi hyötyy korko-odotusten laskusta muita enemmän”, Ilvonen muistuttaa.

Varaudu toimintaympäristön muutoksiin ja varmista yrityksesi toimintakyky

 

Finanssiriskeihin varautuminen on tärkeä osa yrityksen johtamista ja kassavirran ennakointia yrityksen koosta riippumatta. Ennakointi on tämänhetkisessä epävarmassa taloudellisessa ympäristössä erityisen tärkeää. Jos tarvitset tukea finanssiriskien kartoittamiseen, valuuttakurssivaihteluilta varautumiseen tai likviditeetin varmistamiseen, ota yhteyttä Danske Bankin asiantuntijoihin. Olemme täällä auttamassa yritystäsi myös haastavissa taloudellisissa olosuhteissa.