Kustannusarvio ja aikataulusuunnitelma

Taloprojektin kusannusarvion tekijän tulee olla rakennusalan ammattilainen tai vaikkapa projektin pääsuunnittelija. Kustannusarvion ja aikataulun suunnitteluun kannattaa siis käyttää apuna ammattilaista. Kustannusarvio auttaa hahmottamaan, paljonko kokonaisuudessaan oma talo tulee maksamaan ja missä aikataulussa kustannuksia syntyy. Samalla kun rakentajalle itselleen hahmottuu kustannukset ja aikataulu, myös pankissa saadaan parempi kuva hankkeesta ja rahoitustarpeesta.

Useimmilla rakentajilla kustannusarvio ylittyy, vaikka laskelmat on tehty huolellisesti, joten laskelmissa kannattaa varautua arviolta 15 %:n lisäkustannuksiin.

Kustannusarviota ja aikataulusuunnitelmaa laadittaessa on syytä huomioida myös seuraavat asiat: 

  • Tarvittavat luvat ja kaavat kaupungilta
  • Maaperätutkimus ja sen kustannukset
  • Mahdollinen arkkitehti ja hänen suunnitelmansa
  • Rakennesuunnitelma (perustukset, kantavat rakenteet, vesikatto)
  • LVIS-suunnitelma
  • Pihasuunnitelma
  • Sisustus- ja valaistussuunnitelma
  • Rahoitussuunnitelma
  • Varainsiirtovero

Laina rakentamiseen – kuinka paljon omaa rahaa ja vakuuksia tarvitaan?

Rakentajalainan myöntäminen edellyttää yleensä, että asiakkaalla on omia säästöjä, tai hänellä on tarjota lisävakuutta lainalleen. Rakennettava kohde kelpaa vakuudeksi isoissa kaupungeissa enimmillään n.70 % käyvästä arvosta. Jos tarvitset lainaa tätä enemmän, tarvitset myös muuta vakuutta sen vastineeksi. 

Laskiessa rakennusprojektin rahoitustarvetta, kannattaa ottaa huomioon myös omien säästöjen tarve. Pankki edellyttää, että hakijalla on omia säästöjä käytettävissä rakentamiseen vähintään 11,5 % rakentamisen kokonaiskustannuksista, joissa on huomioitu mahdollinen kustannusten ylittyminen.

Useimmiten rakentajalainan lisävakuutena käytetään esimerkiksi vanhempien asuntoa, muuta omaisuutta tai vakuutusyhtiön Lainatakausta.

Esimerkkilaskelma projektista Tampereella

(vakuusarvot vaihtelevat valtakunnallisesti)

  • Projektin kustannusarvio ja talon käypä arvo valmiina on 330 000 euroa
  • Omia säästöjä oltava 40 000 – 50 000 euroa
  • Lainaa tarvitaan noin 280 000 euroa *
  • Lisävakuuksia tarvitaan noin 40 000 – 50 000 euroa (vakuutusyhtiön Lainatakaus tai muu vakuus)

Siirry lainalaskuriin

Kun laina on myönnetty, voidaan sitä nostaa valmiusastetodistuksia vastaan. Valmiusastetodistus tulee olla allekirjoitettu vastaavan mestarin toimesta. Toinen vaihtoehto on nostaa lainaa talopakettitoimijan laskuja vastaan.

Danske Bankin rahoituksen ammattilaiset ovat olleet kuluttajien matkassa tuhansien taloprojektien osalta jo tontin valinnasta lähtien. Valtakunnallisen asiantuntijaverkoston kautta saat arvokasta tietoa rakentamisesta ja hyviä vinkkejä hankkeen toteutukseen ja arviointiin. Asiantuntijan kanssa voit tutkia haaveidesi projektia ja katsoa, mitä sen toteuttaminen vaatii rahoituksen osalta.

Usein pankkiin tullaan keskustelemaan vasta hankkeen suunnittelun ollessa pidemmällä.  Aikaa ja vaivaa on mahdollista säästää, jos taloudelliset lähtökohdat ovat selvillä jo alusta alkaen. Danske Bankin asiantuntijoilla on kokemusta monenlaisten taloprojektien toteuttamisesta rahoituksen osalta, ja tätä kokemusta kannattaa hyödyntää.

 

Vinkit talon rakentajalle julkaistiin blogina Omatalon sivuilla 24.10.2017:
https://www.omatalo.com/blogi/omakotitalon-kustannusarvio-ja-rahoitus/