Täytä ostoskori harkiten. Valitse ostoskoriin tuotteita, joihin inflaatio ei ole niin paljon vaikuttanut. Grillaaja kannattaa laittaa grilliin enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa. Myös kallistuneen kahvin voi vaihtaa teehen.

Matkaile fiksusti. Bensan hinta on noussut rajusti. Tee autoilun sijaan osa matkoista julkisilla kulkuneuvoilla tai vaikka pyöräillen. Jos liikut omalla autolla, varaa matkaan riittävästi aikaa, jotta ehdit ajamaan taloudellisesti. Pihin matkailijan ei kannata nyt välttämättä suunnata Yhdysvaltoihin, sillä vahva dollari tekee maasta kalliin. Kannattaa huomioida, että monet näistä keinoista säästävät myös ympäristöä ja auttavat näin saavuttamaan ilmastotavoitteitta.

Laske kodin, mökin tai autotallin lämpötilaa. Sähkölämmitteisissä asunnoissa sisälämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää lämmitysenergian kuluja noin viisi prosenttia.

Nauti palveluista. Kesälomalla voi hyvällä omallatunnolla kuluttaa palveluita, sillä niiden hinnat ovat toistaiseksi nousseet maltillisesti, ja esimerkiksi tapahtuma-ala kaipaa asiakkaita parin hiljaisen vuoden jälkeen.

Luovu turhasta ja osta harkiten. Mieti esimerkiksi, tarvitsetko kaikkia korona-aikana yhä suositummaksi tulleita striimaus- tai muita viihdepalveluita vai voisitko luopua osasta - vaikkapa vain kesäloman ajaksi.

Suojaudu koron nousulta ja säästä fiksusti. Asuntovelalliselle korkojen nousu voi olla merkittävä taloudellinen rasite, joten kannattaa harkita suojautumista korkeilta koroilta. Sukanvarsisäästäjä kärsii inflaatiosta merkittävästi, koska käteisen ja talletusten ostovoima heikkenee. Silti suomalaisten talletuskanta kasvoi keväällä kovaa vauhtia. Raha kannattaa enemmin laittaa niin sanotusti töihin sijoittamalla se. Sijoittaja voi voittaa inflaation ottamalla riskiä, vaikka samaan aikaan pitäisi käteiskassaa pahan päivän varalta. Pyydä taloudellisia neuvoja korkosuojauksiin ja sijoittamiseen asiakaspalvelustamme.

Pohditko, mistä tämänhetkinen inflaatio johtuu?

Inflaatio jyllää Euroopassa ja suuressa osassa maailmaa nopeampana kuin kertaakaan 1970-luvun öljykriisien jälkeen. Kuluttajahintojen nousu lähti kiihtymään jo vuoden 2021 lopulla, kun talouksien kokonaiskysyntä elpyi ja yhdistyi koronapandemian aiheuttamiin tuotannon pullonkauloihin. Monesta hyödykkeestä tuli pulaa, ja energian hinta lähti kysynnän mukana nousuun. Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti uusia häiriöitä etenkin energia- ja elintarvikemarkkinoilla, mikä nostaa inflaatiota entisestään. Työmarkkinoiden kireys ja työvoimapula näkyvät monessa maassa myös palkkojen nousuna, mikä voi kiihdyttää inflaatiota yhä korkeammalle ja pidemmäksi aikaa. Keskuspankit pyrkivät hillitsemään inflaatiota ja palauttamaan luottamuksen hintavakauteen nostamalla korkoja.