Tilanne suomalaisilla asuntomarkkinoilla on edelleen vakaa. Asuntovelalliset hoitavat tunnollisesti lainojaan, työttömyys ei näytä nousevan merkittävästi ja urbanisaatio jatkuu.

Asuntojen hintojen odotetaan nousevan etenkin kasvukeskuksissa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan asuntojen hinnat nousivat huhtikuussa 3,2 prosenttia vuoden 2021 vastaavasta ajankohdasta ja 0,8 prosenttia maaliskuusta. Asuntojen hinnat nousevat ekonomistimme Pasi Kuoppamäen arvion mukaan tänä ja ensi vuonna 1,0 prosenttia.

“Hintojen noususta huolimatta asuntokaupassa on myös hiljenemisen merkkejä. Toukokuussa kiinteistövälittäjien kautta tehtiin 13 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuosi sitten.”, Kuoppamäki sanoo.

Suomessa valmistuu tänä vuonna viime vuotta enemmän asuntoja, joten tarjonta ainakin pienistä asunnoista paranee. Asuntotuotannon ennustetaan kuitenkin hiipuvan, koska epävarmuus kysynnän on lisääntynyt ja rakennuskustannukset heikentävät uusien hankkeiden kannattavuutta.

Pitääkö olla huolissaan?

Kuoppamäen mukaan EKP:n ennustettu rahapolitiikan kiristys nostaisi asuntolainojen yleisimmän viitekoron 12 kuukauden euriborin syksyllä liki 1,5 prosenttiin. Asuntolainojen korot pysyvät Suomessa tänä ja ensi vuonna kuitenkin melko matalina verrattuna inflaatioon tai ansiotason nousuun.

Asuntolainojen korkojen noususta ei tarvitse olla huolissaan. Omaa talouttaan voi vakauttaa esimerkiksi korkosuojauksella ja säästämällä sekä ylipäätänsä tuntemalla ja suunnittelemalla oma taloutensa.

Suosittelemme myös riittävän pitkää laina-aikaa, jolloin on mahdollista säästää rahaa myös muulla tavalla ja ottaa säästöistä tarvittaessa varoja yllätyksellisissä tilanteissa. Hyvin suunniteltu talous kantaa läpi niin elämän, markkinoiden kuin talouden heilahtelujen, myös silloin kun asuntojen hinnoissa tapahtuu muutoksia tai lainakorot nousevat.

Kokeile laskurilla miten erilaiset säästösummat, tuotto-oletukset ja aika vaikuttavat säästöjen kertymiseen samalla kun lyhennät asuntolainaa.