Asuntolainaneuvottelu saattaa tuoda parisuhteeseen aivan uusia ulottuvuuksia.

“Emme olleet varmaan koskaan puhuneet yhtä paljon rahasta, ennen kuin aloimme neuvotella ensiasunnon lainasta pankin kanssa”, sanovat pian yhdeksän vuotta yhdessä olleet Petri Saranpää ja Aino Pekkarinen.

Pariskunta keskusteli avoimesti sekä toistensa että pankin kanssa siitä, millainen asuntolaina heille sopisi.

“Luulen, että ensiasunnon ostaminen olisi mahdollista monelle, mutta sitä jotenkin epäröidään eikä uskalleta edes kysyä asiaa pankista”, Aino uskoo.

“Kannattaa muistaa, ettei lainatarjouksen pyytäminen vielä sido mihinkään, mutta se antaa konkretiaa asuntohaaveille. Minä sain keskusteluista itsevarmuutta ja uskoa omaan talouteen.”

"Luulen, että ensiasunnon ostaminen olisi mahdollista monelle, mutta sitä jotenkin epäröidään eikä uskalleta edes kysyä asiaa pankista.”

Akavalaisen edut

Petri ja Aino asuivat opiskelija-asunnossa Helsingin Kontulassa. Siellä he alkoivat silmäillä asuntomarkkinoiden tarjontaa jo ennen keskustelua pankin kanssa.

“Mitään tiettyä kohdetta ei ollut mielessä vielä silloin, kun laitoimme ensimmäisen lainahakemuksen menemään”, Petri muistelee.

“Olimme liikkeellä aika rennolla asenteella. Hakemus tehtiin autossa matkalla Petrin perheen luo joulun välipäivien viettoon”, Aino nauraa.

Tarkkoina taloudenpitäjinä Aino ja Petri päätyivät lopulta kilpailuttamaan asuntolainansa ja pyysivät tarjousta peräti viidestä pankista. Valinta osui Danske Bankiin.

“Muihin pankkeihin verrattuna saimme Danske Bankista tosi hyvää palvelua. Danskessa tuli olo, että meidät ihan todella halutaan asiakkaiksi”, Aino kehuu.

Vaakakupissa painoivat myös Petrin akavalaisena saamat jäsenedut. Danskessa Akavan jäsen saa asuntolainan ilman toimituskuluja ja järjestelypalkkioita, jolloin esimerkiksi 200 000 euron lainan nostaessa säästää 1200 euroa.*

“Se oli yllättävä bonus. Lisäksi pankin marginaali eli sen oma osuus lainan korosta on akavalaiselle matalampi”, Petri sanoo.


Lisätilaa Ainon ja Petrin asuntoon tuo lasitettu parveke, jolla myös perheen Latte-kissa voi halutessaan väijyä lähistöllä liikkuvia oravia.

50-luvun tunnelmaa

Kun lainalle oli näytetty vihreää valoa, Aino ja Petri alkoivat katsella asuntoja toden teolla. Yhteistä näkemystä ei kuitenkaan tuntunut löytyvän.

“Olimme ehtineet olla eri mieltä tosi monista asunnoista, kunnes menimme katsomaan kolmiota Pohjois-Haagassa”, Petri kertoo.

Molemmat pitivät 50-luvun kerrostalon tunnelmasta ja alueen hyvistä kulkuyhteyksistä. Erityisesti heitä miellytti asunnon fiksu, elämisen kannalta mielekäs pohjaratkaisu. Esimerkiksi eteisen neliöt ovat melko niukat, mutta olohuone on iso ja avara.

“Pidän myös siitä, että avoratkaisun sijaan keittiö on erillinen huone. Vaikka tiskit jäisivät joskus tiskaamatta, ne eivät pistä silmään olohuoneessa istuessa”, Aino sanoo iloisesti.

Lisätilaa asuntoon tuo lasitettu parveke, jolla perheen Latte-kissa voi halutessaan väijyä lähistöllä liikkuvia oravia.

“Sain asuntolainakeskustelusta itsevarmuutta ja uskoa omaan talouteen.”

Oma tupa, oma lupa

Taloustilanne on tällä hetkellä epävakaa, mutta Aino ja Petri suhtautuvat siihen tyynesti. He toteavat, että korot heittelehtivät muutenkin, eivätkä pidä tilannetta erikoisena.

“Toki jos korkoja vertaa muutaman vuoden takaiseen, ne tuntuvat nyt olevan korkealla”, sanoo Petri.

“Mutta pitää muistaa, että miinuskorot eivät ole talouden normaalitilanne.”

Ainon ja Petrin asuntolaina on suojattu korkoputkella, joka tarkoittaa sitä, että korolle asetetaan ala- ja yläraja, joiden välillä se voi liikkua. Tämä tuo taloudellista mielenrauhaa: korkomenot eivät nouse ennakoitua suuremmiksi, mutta lainanottaja hyötyy edelleen niiden laskusta.

“Luottamusta lisää sekin, että laina on pankin kanssa stressitestattu eli olemme laskeneet, kuinka taloutemme kestää, jos korot nousevat”, Aino toteaa.

Kaupat ensiasunnosta tehtiin helmikuun alkupuolella, ja muutto oli maaliskuussa.

Petri toteaa, että kaikki kävi lopulta niin helposti ja nopeasti, ettei hän ollut heti sisäistää muutosta. Sitä, että hänestä oli tullut asunnonomistaja.

“Ostaminen tuntui luontevalta ratkaisulta. Pitkään vuokralla asumisen jälkeen on kiva vihdoin maksaa asuntoa itselleen”, Petri sanoo.

Pariskunta odottaa jo innolla pääsevänsä sisustamaan. Pieni pintaremontti tuntuu molemmista suorastaan mukavalta ajatukselta.

“Vuokra-asunnossamme emme voineet edes maalata seiniä tai ripustaa niille mitään roikkumaan. On ihana päästä laittamaan ihan omaa kotia.”


*Asuntolainan toimitusmaksu ja järjestelypalkkio normaalisti 0,60% lainan pääomasta, vähintään 300 euroa. Tämä ei ole pankin tarjous. Lainan ehdoista sovitaan henkilökohtaisesti. Lainan myöntäminen edellyttää aina hyväksyttyä luottopäätöstä.

Esimerkki asuntolainasta: Jos asiakas ottaa 170 000 euron asuntolainan, jossa laina-aika olisi 25 vuotta ja lainan viitekorkona käytetään 12 kk euribor-korkoa, lainan kokonaiskorko olisi 3,031 % (Kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 3,160 %). Luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä on 245 675,21 euroa, sis. järjestelypalkkion 1 020 euroa ja automaattisen tiliveloituksen maksun 2,70 euroa/maksuerä. Maksuerien lukumäärä on 300 kpl. Esimerkki laskettu 2.12.2024 korkotiedoilla