Viime aikoina markkinoiden tunnelmat liittyen suurimpiin talouden riskitekijöihin, kuten kauppasotaan ja brexitiin, ovat parantuneet. Yhdysvallat ja Kiina keskustelevat jälleen ja valmistelevat korkean tason neuvotteluja lokakuulle. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on ollut toiveikas brexit-sopimuksen tekemisestä ennen kuin brexitin määräpäivä saavutetaan. Tietenkin osakkeet ovat olleet nousussa, mutta myös korot ovat nousseet.

Odotamme, että velkakirjojen korot kääntyvät kuitenkin tulevien viikkojen tai kuukausien aikana laskuun. Yhdysvaltain keskuspankki Fed laski ohjauskorkoaan viime viikolla odotuksien mukaan, ja uskomme koronlaskuja tulevan neljässä seuraavassa kokouksessa. Euroopan keskuspankki EKP ja Mario Draghi eivät pelkästään laskeneet talletuskorkoa, vaan esittelivät myös pankeille vapautuksen negatiivisista koroista ylimääräisen likviditeetin osalta ja aloittivat uudelleen määrällisen elvytyksen, ostaen eurooppalaisia velkakirjoja jopa 20 miljardilla eurolla kuukaudessa. Tällä toimenpiteellä on todennäköisesti kaikista toimista suurin vaikutus eurooppalaisille velkakirjamarkkinoille. Osto-ohjelmalla ei ole päättymispäivää, ja viimeisessä kokouksessaan Draghi lupautui ostamaan velkakirjoja ja siten pitämään korot alhaalla niin pitkään kuin tarvitaan. Kaiken muun pysyessä ennallaan koronlaskut USA:ssa tulevat painamaan myös eurooppalaisten pitkien korkopapereiden korkotasoja.

Jos sijoittajat todella olisivat uskoneet, että EKP:n toimet nostaisivat inflaatiota pysyvästi korkeammalle tasolle, olisi tämä näkynyt inflaatio-odotusten ja sen myötä velkakirjojen korkotason nousuna. Näin ei käynyt, sillä odotukset ovat yhtä alhaalla kuin aiemminkin. Näin ollen ei näyttäisi olevan mitään välittömiä riskejä, joiden myötä inflaatiotaso yllättäisi ja nostaisi myös korkoja.

Meillä ei vieläkään ole hyvää näkyvyyttä siihen, miten kauppasodassa käy. Sijoittajat suurelta osin antavat yksittäisten kommenttien tai twiittien vaikuttaa markkinoiden tunnelmiin ja sijoituspäätöksiin, mutta suuressa kuvassa kauppasota on vain yltynyt pahemmaksi ja pahemmaksi. Voi olla, että Kiina ei edes halua tehdä sopimusta Donald Trumpin kanssa ja siten antaa hänelle vetoapua vaalivoittoon Trumpin tavoitellessa toista kautta presidenttinä. Jos olemme oikeassa, meillä on edessä lisää heiluntaa markkinoilla ja silloin velkakirjojen korot tulevat laskemaan lisää.

Tätä taustaa vasten suosittelemme, että osakesijoitusten sisällä painotetaan etenkin tylsää mutta turvallista yleishyödyllisten palveluiden toimialaa, koska kyseisen alan yritykset hyötyvät etenkin laskevasta korkotasosta. Rahoitussektori on yhä hankalassa tilanteessa, emmekä näe muutoksia tähän jatkossa. Vaikka EKP:n porrastus talletuskoroissa tukee pankkeja, suosittelemme silti pitämään rahoitusalan yhtiöt alipainossa. Tulee vielä aika, kun rahoitussektori on taas hyvä vaihtoehto, mutta se aika ei ole vielä. Korkosijoitusten sisällä on hyvä idea pysyä turvallisemmassa päädyssä. Siksi korkosijoituksissa suosimme hyvälaatuisia eli investment grade -yrityslainoja ja tietenkin valtionlainoja.

Ostopäällikköindeksejä luvassa

Tämä viikko on vähän hiljaisempi talouslukurintamalla. Tärkeimmät julkistukset olivat maanantaina julkaistut euroalueen ja Yhdysvaltojen ostopäällikköindeksit. Positiiviset tai negatiiviset yllätykset tulevat liikuttamaan markkinoita, ja alla olevat komponentit, kuten uudet tilaukset tai työllisyys, tarjoavat tietoa sijoittajille siitä, mitä jatkossa voi olla odotettavissa.