Viime viikko oli kiireinen talouslukurintamalla. Kiinan ostopäällikkölukemat olivat odotuksia paremmat. On myös hyvä huomata, että Kiinan keskuspankki ilmoitti perjantaina leikkaavan kaikkien pankkien osalta varantovelvoiteprosenttia 50 korkopisteellä elvyttääkseen taloutta. Euroopassa lopulliset ostopäällikköindeksiluvut olivat lähellä odotuksia. Yhdysvalloissa ostopäällikköluvut taas poikkesivat odotuksista. ISM teollisuuden ostopäällikköindeksi oli selvästi alle odotusten, tasolla 49,1, mutta palveluostopäällikköindeksi oli selvästi yli odotusten tasolla 56,4. Yhdysvaltojen työllisyysraportin mukaan uusia työpaikkoja syntyi elokuussa 130 000 kappaletta, vähän vähemmän kuin odotettiin. Työttömyysaste säilyi ennallaan 3,7 %:ssa. Tämä tarkoittaa, että heikot teollisuuden näkymät eivät ole vaikuttaneet suurelta osin työmarkkinoihin ja palvelusektoriin. Sektorinäkemyksessämme suosimme palveluliitännäisiä kulutustuoteyhtiöitä teollisuussektorin sijaan.

Isossa-Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin hallitus menetti enemmistön tuen, kun 21 konservatiiviedustajaa äänesti oman puolueen linjan vastaisesti, ja nämä 21 edustajaa erotettiin puolueen parlamenttiryhmästä sen jälkeen. Sen lisäksi, Johnson ei saanut hyväksyntää aloitteelle siirtää brexitiä ja saada pikavaalit. Pääministerillä on nyt käsissään vähemmistöhallitus ja kaikki vaihtoehdot ovat auki, joten poliittinen draama jatkuu. Oletuksemme on nyt, että Isossa-Britanniassa julkistetaan pikavaalit tällä viikolla, ja äänestys pidetään todennäköisesti marraskuussa. Tämä tarkoittaa, että lokakuun viimeisen päivän brexit-aikaraja siirtyy ensi vuoteen. Sopimuksettoman brexitin todennäköisyys on nyt pienempi kuin viikko sitten.

Italiassa hallituskriisi päättyi hyvin. Uusi koalitiohallitus vähentää uusien ongelmien todennäköisyyttä EU-suhteissa, etenkin liittyen maahanmuuttoon ja talouspolitiikkaan. Italian 10 vuoden velkakirjan korko laski alle 1 %:n eli kaikkien aikojen alhaisimmille tasoille, ja osakemarkkina nousi, vaikka se ei tuottanut paremmin kuin muut markkinat. Sijoittajien luottamus on kasvussa koska populistijohtaja Matteo Salvinin League-puolue on jälleen oppositiossa ja Italian uskotaan tekevän yhteistyötä EU:n kanssa.

Tällä viikolla: EKP-kokous, brexit & kauppapolitiikkaa

Tuhdin talouslukuviikon jälkeen tällä viikolla keskitytään EKP:n kokoukseen, joka pidetään torstaina syyskuun 12. päivä. Keskitymme siihen kuinka kyyhkymäinen keskuspankin viesti on. Odotuksissamme on ohjauskoron lasku ja muita toimia. Inflaatio ja pitkän aikavälin inflaatio-odotukset ovat liian alhaiset ja talouden näkymät heikommat kuin aiemmin. Sen lisäksi epävarmuus kauppaan liittyen rasittaa talouskasvua. Keskuspankeilla on kaiken kaikkiaan hyvät syyt elvyttää.

Lähteiden mukaan Yhdysvallat ja Kiina tapaavat jälleen lokakuussa ja alemman tason neuvottelut alkavat jo lähiviikkoina. Maat ovat kuitenkin yhä kaukana toisistaan ja luottamus on alhaista. Uskomme yhä, että kauppasopimusta ei saada aikaan ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja vuonna 2020. Yksittäisillä kommenteillakin voi olla merkittävä vaikutus markkinoihin. Hong Kongissa johtaja Carrie Lam päätti vetäytyä ristiriitoja aiheuttaneesta lakiesityksestä, joka aloitti kesän mielenosoitukset. Hong Kongin osakemarkkina nousi 4 % uutisen tultua julki ja tilanteen rauhoittuminen voi tukea osakkeita lisää.

Suosimme yhä osakkeita hieman enemmän kuin korkosijoituksia. Vahva palvelusektori ja työmarkkina tukevat kulutusta, ja keskuspankit elvyttävät. Kauppasota asettaa yhä markkinan alttiiksi heilunnalle, mutta keskuspankkien odotetut elvytystoimet tasapainottavat tilannetta.

Tällä viikolla mielenkiintoisimmat talouslukujulkistukset ovat inflaatioluvut Yhdysvalloista keskiviikkona ja EKP:n kokous torstaina. Yhdysvalloissa Fed kokoontuu 18. syyskuuta, eli ensi viikolla. Muuten markkinat tarkkailevat brexitin etenemistä ja kauppasotaneuvotteluita.