Venäjän torstaiaamuna käynnistyneellä hyökkäyksellä Ukrainaan on todennäköisesti laajoja geopoliittisia vaikutuksia tulevina vuosina, sillä Venäjä on nyt hylkiövaltio.

Sijoitusmarkkinoiden reaktio hyökkäykseen on ollut lähes yhtä ennakoitava kuin hyökkäyksen tuomitseminen ympäri maailmaa. Sijoittajat pakenevat riskipitoisista sijoituksista kohti turvallisempia omaisuusluokkia, joten vaikka osakkeet ovat laskeneet, joukkovelkakirjojen hinnat, Yhdysvaltain dollari ja kulta ovat nousseet.

3c5256b2-b0ef-42be-bcb3-759284904147

 

Emme kuitenkaan usko, että nyt on aika myydä sijoituksiasi. Pidä kiinni sijoitusstrategiastasi ja myös osakkeistasi. Osakkeet ovat laskeneet merkittävästi vuoden alusta, ja hintoihin on nyt sisällytetty täysi hyökkäys Ukrainaan sekä merkittävät sanktiot. Osakkeet voivat laskea edelleen tulevina päivinä ja viikkoina, mutta 3–6 kuukauden kuluttua odotamme osakekurssien olevan nykyistä korkeammalla. Olemme aiemmin nähneet, että vastaavat tapahtumat, kuten Persianlahden sota, ovat laukaisseet jyrkän kurssilaskun, minkä jälkeen markkinat ovat sopeutuneet tilanteeseen niin, että osakekurssit ovat kuuden kuukauden kuluttua huomattavasti korkeammat kuin ennen sodan alkua.

”Syyt kurssilaskun taustalla ovat surulliset. Historiassa vastaavat tilanteet ovat kuitenkin tarjonneet pitkän aikavälin sijoittajalle tilaisuuden lisätä osakeomistuksia.”

Kaisa Kivipelto, Danske Bankin senioristrategi.

Tämä ei tarkoita, että sinun ei pitäisi tehdä mitään. Voit esimerkiksi harkita salkun tasapainottamista. Osakkeet ovat laskeneet paljon tänä vuonna, joten osakepainosi voi olla laskenut pienemmäksi kuin sijoitusprofiilisi ja strategiasi sanelevat. Salkun tasapainottaminen osakekurssien laskun jälkeen tarkoittaa, että joudut ostamaan osakkeita. Jos tasapainotat salkkuasi, suosittelemme, että etsit laadukkaita osakkeita, joille on ominaista muun muassa vakaa tuloskasvu ja alhainen velkaisuus.

Säilytämme neutraalin painon osakkeissa

Suosittelemme toistaiseksi neutraalia painoa osakkeissa, mikä tarkoittaa, että sinulla on sama paino osakkeissa kuin sijoitusstrategiasi edellyttää pitkällä aikavälillä. Arviomme mukaan viime päivien surullinen kehitys saattaa olla mahdollisuus osakepainon kasvattamiseen. Sijoittajana on joskus oltava rohkea silloin, kun kaikki muut pelkäävät.

Venäjän vastaisten pakotteiden voimakkuus on tuonut mukanaan kuitenkin epävarmuutta. Sijoitusmarkkinoilla on jossain määrin odotuksia, että valtioiden omien taloudellisten etujen huomioon ottaminen painaa enemmän kuin halu rangaista Venäjää. Saksa ei mielellään haluaisi sanktioita pankkeja ja energia-alaa kohtaan, Italia taas haluaisi välttää luksustuotteiden vientiin liittyvät sanktiot, kun taas Belgian intressit liittyvät puolestaan timanttikauppaan.

Sanktioiden tarve

Sijoittajat saattavat kuitenkin aliarvioivat poliittisen tarpeen rankaista Venäjää tällä kertaa ankarasti. Jos täysi hyökkäys Ukrainaan merkitsee vain pakotteita, joiden kanssa Venäjä voi elää, on olemassa todellinen riski, että Putin ei pysähdy tähän. Lisäksi se on signaali Kiinalle, että se voi hyvinkin vallata Taiwanin. Tästä syystä taloudelliset seuraamukset Venäjälle voivat olla tällä kertaa melko ankaria verrattuna siihen, mitä olemme nähneet aiemmin. Siksi uskomme myös, että on vielä liian aikaista ylipainottaa osakkeita.

Myös Venäjältä saattaa tulla signaaleja, että he voivat "tyytyä" pienempään osaan Itä-Ukrainaa. Pidämme tätä skenaariota nyt epätodennäköisenä, mutta toivomme tietenkin jonkinlaista neuvotteluratkaisua. Jos tästä on merkkejä, se voi olla myös mahdollisuus lisätä riskiä ja ylipainottaa osakkeita.

Merkitys korkojen ja rahapolitiikan kannalta

Kaasun hinta on noussut jyrkästi sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan, ja öljyn hinta on noussut yli 100 dollariin tynnyriltä. Tämä hinnannousu voi vaikuttaa rahtihintoihin, elintarvikkeiden hintoihin ja siten johtaa korkeampaan inflaatioon lyhyellä aikavälillä. Tämä tarkoittaisi, että keskuspankkien olisi nopeutettava rahapolitiikan kiristämistä. Korkeammat energian hinnat (negatiivinen tarjontasokki) kuitenkin heikentävät myös kotitalouksien ostovoimaa ja kokonaiskysyntää taloudessa. Tämä voi hidastaa kasvua, vähentää hintapaineita ja tarvetta nostaa korkoja myöhemmin tänä vuonna. Energian hinnannousu voi johtaa siihen, että tänä vuonna tarvitaan vähemmän rahapolitiikan kiristämistä.

Nykyisessä erittäin kireässä työmarkkinatilanteessa on kuitenkin olemassa todellinen riski, että energian kallistuminen vain voimistaa palkka-hintakierrettä ja lisää siten koronnostopaineita. Tällä hetkellä valtionlainojen korot ovat laskussa, kun sijoittajat siirtyvät turvallisempiin omaisuusluokkiin, mutta voi hyvinkin olla, että valtionlainojen korot ovat pian taas nousussa.

MUISTA: Danske Bankin sijoitusasiakkaana pääset jatkuvasti käsiksi suosituksiimme kiinnostaviin sijoituksiin eri alueilla, toimialoilla ja teemoilla.

Sijoittajan muistilista markkinamyllerrykseen

  1. Uskomme, että sijoittaminen on pitkän aikavälin toimintaa ja neuvomme asiakkaitamme sijoittamaan säästöjään vähintään yli kolmen vuoden aikajänteellä.

  2. Älä myy sijoituksiasi markkinalaskun takia ilman muita perusteita. Sijoittajan tavoitteiden tai suunnitelmien muuttuminen, kenties elämäntilanteen yllättävä muutos, ovat asioita, joita aiemmin tehty suunnitelma ei huomioi, ja silloin sijoitussuunnitelma kannattaa päivittää ja sijoitusratkaisut tehdä sen mukaisesti.

  3. Jotta saamme aikaan johdonmukaisesti houkuttelevia riski-tuotto-ominaisuuksia suosituksissamme ja neuvonnassamme yli ajan, hyödynnämme hajauttamista ja omaisuusluokkajakauman säännöllistä tasapainottamista halutulle tasolle. Jos tarvitset apua sijoitussalkkusi rakentamisessa ja sen hajauttamisessa, sinun kannattaa kääntyä sijoitusneuvontamme puoleen.