Markkinoiden tunnelmat muuttuivat huonoon suuntaan eilen, kun saimme uutisia, että Venäjä aloitti ensin kyberhyökkäykset Ukrainaa kohtaan ja evakuoi Venäjän Kiovan lähetystön. Samaan aikaan Pentagon varoitti sotilaallisen hyökkäyksen alkavan pian, ja tänä aamuna tämä varoitus osoittautui aiheelliseksi Venäjän aloittaessa hyökkäyksen usealta rintamalta. Tilanne näyttäisi nyt etenevän skenaarioistamme huonoimpaan vaihtoehtoon, eli täysimittaiseen Ukrainan valtaamiseen, koska myös Kiovassa on kuultu räjähdyksiä ja Venäjän joukot ovat ylittäneet rajan myös muun muassa Valko-Venäjältä kahden separatistialueen lisäksi.

3c5256b2-b0ef-42be-bcb3-759284904147

Aasialaiset osakkeet ovat laskeneet yli 3 % tänä aamuna ja amerikkalaiset futuurit ovat yli 2 % alas tänä aamuna. Korot ovat laskussa sijoittajien siirtäessä rahoja turvaan. Yhdysvaltojen dollari on vahvistunut ja Brent raakaöljyn hinta on noussut yli 100 dollarin per tynnyri.

Tällä siirrolla tulee olemaan vaikutuksia geopolitiikkaan useiksi vuosiksi Venäjän muuttuessa hylkiövaltioksi. Länsimaiden vastaus hyökkäykseen tullee sisältämään voimakkaita sanktioita, vaikka todennäköisesti öljy- ja kaasukauppa jäävät sanktioiden ulkopuolelle. Uutiset päivän aikana tulevat täydentämään kuvaa siitä, kuinka laajat vaikutukset tällä kehityksellä on talouteen ja geopolitiikkaan.

Tänään on julkaisuvuorossa useita amerikkalaisia talouslukuja, kuten alustavat työttömyyshakemukset, viime vuoden viimeisen neljänneksen-talouskasvu ja uusien kotien myynnit. Nämä luvut tuskin kuitenkaan vaikuttavat markkinoihin, vaan Ukrainan tapahtumat ovat määräävä tekijä tänään kurssikehityksen kannalta.

Suosittelemme yhä neutraalia painotusta osakkeissa ja olemme yhä sitä mieltä, että osakkeiden ylipainottamisen aika ei ole vielä – saatamme kuitenkin nähdä ostomahdollisuuden pian. Suosittelemme sijoittajia painottamaan salkussaan laatuyhtiöitä, eli sellaisia, joiden oman pääoman tuotto on korkea, joiden tuloskasvu on tasaisen hyvää ja jotka eivät ole kovin velkaisia. Kaiken kaikkiaan tilanteen näyttäessä synkältä on erityisen tärkeää muistuttaa itseään sijoitussuunnitelmastaan. Historiassa suuretkin geopoliittiset kriisit ovat aiheuttaneet vain rajallisia laskuja osakekursseissa, ja tästäkin heikkoudesta toivutaan aikanaan. Pitkäjänteisen sijoittajan ei ole syytä lähteä tekemään kriisien vuoksi muutoksia salkussaan, kunhan painotukset vastaavat omaa sijoitushorisonttia ja riskinottokykyä.

Sijoittajan muistilista markkinamyllerrykseen

  1. Uskomme, että sijoittaminen on pitkän aikavälin toimintaa ja neuvomme asiakkaitamme sijoittamaan säästöjään vähintään yli kolmen vuoden aikajänteellä.

  2. Älä myy sijoituksiasi markkinalaskun takia ilman muita perusteita. Sijoittajan tavoitteiden tai suunnitelmien muuttuminen, kenties elämäntilanteen yllättävä muutos, ovat asioita, joita aiemmin tehty suunnitelma ei huomioi, ja silloin sijoitussuunnitelma kannattaa päivittää ja sijoitusratkaisut tehdä sen mukaisesti.

  3. Jotta saamme aikaan johdonmukaisesti houkuttelevia riski-tuotto-ominaisuuksia suosituksissamme ja neuvonnassamme yli ajan, hyödynnämme hajauttamista ja omaisuusluokkajakauman säännöllistä tasapainottamista halutulle tasolle. Jos tarvitset apua sijoitussalkkusi rakentamisessa ja sen hajauttamisessa, sinun kannattaa kääntyä sijoitusneuvontamme puoleen.