Usein kysyttyä lainoista
Mistä näen, milloin korkoni muuttuu? Miten haen lyhennysvapaata tai muita joustoja lainaani? Millaisia erilaisia lyhennystapoja lainalle on saatavilla? Lue usein kysytyt kysymykset lainoista ja koroista.
Yleisiä kysymyksiä lainoista
-
Voit tarkistaa seuraavan korontarkistuspäiväsi velkakirjastasi tai kirjautumalla verkkopankkiisi.
Suuri osa lainoista on sidottu Euribor-viitekorkoon (1kk, 3kk, 6kk tai 12kk), jonka arvo vaihtuu päivittäin. Lainan viitekorko tarkistetaan sovittuna korontarkistuspäivänä ja lainalle lasketaan uusi kokonaiskorko sen mukaan. Uusi korko on voimassa taas seuraavaan tarkistuspäivään asti. Jos korko muuttuu ja takaisinmaksutavaksi on valittu tasaerä tai tasalyhennys, myös lainan kuukausittainen takaisinmaksuerä muuttuu. Korontarkistusväli riippuu siitä, millainen korko sinulla on.
Valitse verkkopankin etusivulta asuntolainasi tili > Tilin tiedot ja asetukset > Seuraava korontarkistuspäivä. -
Koron muutos
Lainan viitekoron arvo tarkistetaan lainan korontarkistuspäivänä. Korontarkistuspäivänä lainan maksuerä voi muuttua, jos takaisinmaksutavaksi on valittu tasaerä tai tasalyhennys. Korontarkistusväli riippuu siitä, mihin Euribor-viitekorkoon lainasi on sidottu.
Voit tarkistaa seuraavan korontarkistuspäiväsi velkakirjastasi tai kirjautumalla verkkopankkiisi.
Valitse verkkopankin etusivulta asuntolainasi tili > Tilin tiedot ja asetukset > Seuraava korontarkistuspäivä.Lainan muutos tai ylimääräinen lyhennys
Lainan maksuerään ja maksuohjelmaan voivat vaikuttaa esimerkiksi hakemasi lainamuutokset tai ylimääräinen lyhennys. Maksuerä voi muuttua, jos takaisinmaksutavaksi on valittu tasaerä tai tasalyhennys.
Voit tarkistaa lainasi maksuohjelman verkkopankissa: Etusivu > valitse lainatili > Tilin tiedot ja asetukset > Lainan maksuohjelma. Maksuohjelma on suunnitelma siitä, miten laina tulee maksetuksi.
-
Koron muutokset laina-aikana vaikuttavat lainan kokonaiskustannuksiin ja lyhennystavasta riippuen laina-aikaan tai maksuerän suuruuteen.
Tasalyhenteinen laina
Tasalyhenteinen laina tarkoittaa, että lyhennyksen määrä pysyy samana koko laina-ajan. Maksuerä saadaan lisäämällä korko lyhennyksen määrään. Korkomuutokset vaikuttavat maksuerään, laina-aika on muuttumaton.
Koron muuttuessa kuukausittaisen maksuerän määrä vaihtelee. Laina-aika ja lyhennyksen määrä on kiinteä. Tasaerä eli annuiteetti
Tasaerä eli annuiteetti on maksuerä, joka sisältää lainan lyhennyksen ja koron. Koron aleneminen pienentää maksuerää ja koron nousu vastaavasti suurentaa sitä. Laina-aika ei muutu.
Koron muuttuessa kuukausittaisen maksuerän määrä muuttuu. Laina-aika on kiinteä. Kiinteä tasaerä
Kiinteä tasaerä on lyhennystapa, jossa maksuerä pysyy ennallaan ja korkojen muutokset vaikuttavat laina-aikaan.
Kuukausittaisen maksuerän määrä on kiinteä. Laina-aika pitenee tai lyhenee koron muuttuessa. -
Lainaa voi suojata koronnousulta kiintellä korolla tai korkoputkella.
Jos lainassa on kiinteä korko, korko säilyy muuttumattomana sovitun ajanjakson ajan, vaikka viitekorot nousisivat. Korkoputkessa lainan korolla on sovittu ala- ja ylärajansa, jonka yli se ei nouse korkoputken voimassaoloaikana.
Korkosuojauksen voi ottaa enintään kymmeneksi vuodeksi kerrallaan. Kun korkosuojauksen sovittu jakso päättyy, tarkistetaan lainalle uusi korko automaattisesti, joka muodostuu sovitusta marginaalista ja viitekorosta. -
Voit hakea lainallesi muutosta lainanmuutoslomakkeella.
Palveluun tunnistaudutaan aina pankkitunnuksilla. Tunnistautumisen jälkeen näet lainasi ja voit valita mille niistä haet muutosta. Jos lainalla on useampi velallinen, tulee jokaisen täyttää oma osuutensa hakemuksesta tunnistautumalla hakemukselle joko sinun jälkeesi tai myöhemmin. Hakemus tulee pankille käsiteltäväksi, kun kaikki velalliset ovat sen osaltaan hyväksyneet. Toteutuneesta muutoksesta veloitetaan hinnaston mukainen palvelumaksu. Lainan muutos edellyttää hyväksyttyä luottopäätöstä.
Voit hakea lainamuutosta myös verkkopankissa kohdassa Lainat > Hae muutosta asunto-, kerta- tai opintolainaan. -
Kun haluat hakea lainaa, tunnistaudu ensin pankkitunnuksillasi kotisivujemme lainahakemukselle ja täytä hakemus. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian hakemuksen saavuttua. -
Velkakirjan sijainti riippuu siitä, missä velkakirjasi on allekirjoitettu.
Alla vaihtoehdot, joiden mukaan tiedät, mistä etsiä velkakirjasi:
- Jos olet allekirjoittanut velkakirjan verkkopankissa, niin löydät velkakirjasi verkkopankissa kohdasta Arkistot ja verkkopalkka > Verkkopalvelussa allekirjoitetut sopimukset.
Muokkaa aikaväliksi ajankohta, jolloin velkakirja on allekirjoitettu ja klikkaa Hae-painiketta. - Jos olet allekirjoittanut velkakirjan allekirjoituspalvelussamme, niin löydät velkakirjasi allekirjoituspalvelussamme.
Valitse kotisivuiltamme oikeasta yläkulmasta Kirjaudu > Sinulle > Muun pankin tunnukset > Allekirjoituspalvelu. - Jos olet allekirjoittanut velkakirjan konttorilla, olet saanut tällöin oman kappaleesi paperisena itsellesi mukaan säilytettäväksi.
- Jos olet allekirjoittanut velkakirjan verkkopankissa, niin löydät velkakirjasi verkkopankissa kohdasta Arkistot ja verkkopalkka > Verkkopalvelussa allekirjoitetut sopimukset.
-
Sen jälkeen, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään, osakkailla on 10 vuotta aikaa hoitaa omistusoikeutensa rekisteröinti. Osakas ei voi rekisteröidä omistusoikeuttaan ennen kuin yhtiö on siirtänyt osakeluettelon.
Omistusoikeuden rekisteröinti on pakollista, kun osakehuoneisto on vaihtanut omistajaa ja osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä. Tällöin uusi omistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä ja sinun ei tarvitse tehdä mitään.
Osakekirjan sähköistämisessä ei ole pitkän siirtymäajan vuoksi muutoin kiire. Se on järkevää hoitaa vasta silloin kun siihen kohdistunut laina on maksettu pois. Kuitenkin siirtymäajan puitteissa.
Pankki perii sähköistämisestä aiheutuvat kulloinkin voimassa olevat pankin ja Maanmittauslaitoksen kulut.
Lue tarkemmat ohjeet ja hinnat:
Asunto-osakekirjan sähköistäminen
Lyhennysvapaa ja muut lainan muutokset
-
Voit tehdä lainamuutoshakemuksen asunto-, kerta- tai opintolainallesi lainamuutoslomakkeella. Lomakkeelle voit tunnistautua Danske Bankin tai muun pankin pankkitunnuksilla.
Jos lainalla on useampi velallinen, yksi velallisista täyttää muutoshakemuslomakkeen. Kun velallinen on täyttänyt muutoshakemuksen, muut velalliset voivat kirjautua muutoshakemukselle ja hyväksyä aloitetun hakemuksen. Hakemus tulee pankkiin käsiteltäväksi vasta kun kaikki velalliset ovat sen hyväksyneet.
Käyttölainalle voit hakea muutosta kirjautumalla verkkopankkiin, ja valitsemalla Lainat > Muuta Lainaa > Hae muutosta käyttölainaan.
Lähetäthän meille viestin mobiili- tai verkkopankissa, tai soita asiakaspalveluumme 0200 2580 ma–pe 9-16 (pvm/mpm), jos:
- haet muutosta kuolinpesän tai edunvalvottavan lainalle
- haet muutosta maatilalainalle, tai
- jollakin velallisista ei ole minkään suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksia
-
Kiinteä tasaerä on lainan takaisinmaksutapa, joka pitää kuukausierän muuttumattomana, ja korkojen muutokset vaikuttavat laina-aikaan. Tähän takaisinmaksutapaan liittyy kuitenkin laina-aikaan liittyviä rajoitteita. Lue lisää: Korkosuojaus
-
Ota välittömästi yhteys pankkiin verkkopankkiviestillä tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 0200 2580 (pvm/mpm), niin kartoitetaan tilanne ja pohditaan yhdessä paras etenemistapa.
Korot
-
Euribor on euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko ja lyhenne sanoista Euro Interbank Offered Rate. Viitekorkoja hallinnoi EMMI (European Monetary Institute), joka vastaa euribor-korkojen laskentaperiaatteista ja julkaisemisesta. Euroalueen rahamarkkinoiden koronlaskukäytäntö on todelliset päivät / 360 päivää vuodessa. Joillakin sopimuksilla korkoindeksinä on edelleen Euribor/365. Se lasketaan Euriboreista, ja sitä on julkaistu omana viitekorkonaan. Euribor/365 koron erillinen julkaisu on lopetettu, mutta korko lasketaan edelleen samalla kaavalla Euriboreista. Euribor-korkojen noteeraukset noteerataan ja pyöristetään kolmeen desimaaliin.
Tarkistat päiväkohtaisen koron kätevimmin Suomen Pankin verkkopalvelusta:
Euriborkorot päivittäin (suomenpankki.fi) -
Tarkistat päiväkohtaisen koron kätevimmin Suomen Pankin verkkopalvelusta: Euriborkorot päivittäin (suomenpankki.fi). Palvelun käyttäminen ei vaadi tunnistautumista. -
Viitekorko on julkisesti noteerattu korko. Asuntolainan kokonaiskorko muodostuu siten, että viitekorkoon lisätään asiakaskohtainen marginaali. Suomessa yleisesti käytettyjä viitekorkoja ovat suurten eurooppalaisten pankkien yhdessä noteeraamat euribor-korot sekä pankkien omat prime-korot.
Euribor-korkoon sidotun lainan korko tarkistetaan aina koronmääräytymisjakson, esim. 6 kk tai 12 kk vaihtuessa.
Danske Bankin Prime-korko on 2,10.
-
Lainasta veloitettavan koron määrä vaihtelee sen mukaan montako todellista korkopäivää laskuun sisältyy. Lainan laskun muodostuessa veloitettaviin korkopäiviin vaikuttaa kuukaudessa olevien päivien lukumäärä ja se mille viikonpäivälle lainan eräpäivä sattuu. Eräpäivän osuessa viikonloppuun tai muuhun pyhäpäivään, on eräpäivä seuraava arkipäivä ja laskutettavia korkopäiviä on enemmän.
Lainaerän lyhennyksen ja siihen liittyvät korko- ja palkkiotiedot voi tarkistaa lainan automaattisen veloitustilin seuraavalta tiliotteelta jälkikäteen, verkkopankin arkistosta. Jos veloitustilillä on useampi tilinomistaja, tulee tiliote vain yhden henkilön arkistoon.
Opintolaina
-
Kun olet saanut Kelalta ilmoituksen uudesta opintolainan takauksesta tai varmistanut, että sinulla on voimassa oleva takaus, voit hakea pankilta lainan korotusta nykyiseen opintolainaasi. Alla tarkemmat ohjeet korotuksen hakemiseen. Kun olet hakenut korotusta takauksen mukaisesti, pääset nostamaan opintolainaa tilillesi.
- Hae korotusta täyttämällä lainahakemus verkkopankissa. Valitse verkkopankin ylävalikosta Lainat > Hae lainaa > Hae Opintolainaa.
- Tee hakemus, ja saat päätöksen lainasta mobiili- ja verkkopankkiin. Opintolainan velkakirja on allekirjoitettavissa verkkopankissa viimeistään seuraavan kahden pankkipäivän päästä.
- Allekirjoita velkakirja. Pääset tekemään allekirjoituksen siirtymällä verkkopankin etusivulta kohtaan Uudet sopimukset ja klikkaamalla velkakirjan nimeä. Allekirjoituksen jälkeen voit nostaa lainan kerralla tai osissa, kuitenkin Kelan takauspäätöstä noudattaen.
Syyslukukauden lainaerän voi nostaa aikaisintaan 1.8. alkaen ja viimeistään takauksen voimassaolopäivään mennessä. Kevätlukukauden lainaerän voi nostaa aikaisintaan 1.1. alkaen ja viimeistään takauksen voimassaolopäivään mennessä. Kelan kesätakaukset ovat voimassa 1.6. alkaen, jolloin voit nostaa kesälle haetun opintolainan aikaisintaan silloin. Lukuvuodelle myönnetty laina täytyy nostaa takauksen voimassaolon aikana. Se osa lainastasi, jota et takauksen viimeiseen voimassaolopäivään mennessä nosta, perutaan kokonaan. Viikonlopun aikana tehdyt nostot ovat käytettävissäsi viimeistään seuraavana pankkipäivänä.
- Kun olet allekirjoittanut velkakirjan korotuksesta, siirry verkkopankissa kohtaan Lainat > Lainan nosto.
- Valitse tili, mille haluat tehdä noston.
- Hyväksy nosto.
- Tehdyt nostot ovat käytettävissäsi viimeistään seuraavana pankkipäivänä.
Huomioithan lisäksi seuraavat asiat opintolainasta.
- Opintolainan noston yhteydessä veloittuu lainannostokulu. Voit tarkistaa nostokulun hinnastosta.
- Jos et ole varma tuleeko takauspäätös automaattisesti lukuvuosittain vai tuleeko lainatakausta hakea uudestaan, voit tarkistaa sen Kelalta. Sinun ei tarvitse välittää tietoa takauspäätöksestä pankille, vaan saamme tiedon automaattisesti, kun teet korotushakemuksen.
- Tee aina uuden takauspäätöksen saamisen jälkeen korotushakemus, jotta saat taas nostettua opintolainaa.