– Kauppaa on voinut käydä itsenäisesti tai jättää varansa valitun allokaation mukaisesti varainhoitajan hoidettavaksi. Digitaalista personal traineriä, joka tarjoaa tukea suunnitteluun ja sijoituspäätösten tekemiseen, mutta jättää lopullisen päätöksenteon sijoittajalle itselleen, ei ole ollut tarjolla. Kuitenkin yli puolet suomalaisista haluaa sijoituspäätöksilleen asiantuntijan tuen, kertoo Kalle Anttila, Danske Bankin sijoituspalveluista vastaava johtaja.
Danske Bank on tänään tuonut Suomessa markkinoille aidon digitaalisen sijoitusneuvonnan. Palvelu sopii sijoittajalle, joka haluaa apua juuri omiin tavoitteisiinsa sopivan sijoitussuunnitelman laatimiseen, neuvoja sijoitusvaihtoehtojen valintaan ja tukea sijoitussuunnitelman seuraamiseen – digitaalisissa kanavissa.
Palvelua avatessa sijoittajalle laaditaan sijoittajakuva ja hänen omiin tavoitteisiinsa sopiva sijoitussuunnitelma. Uusien palveluiden lanseerausvaiheessa asiakkaat tekevät alkukartoitukset yhdessä sijoitusasiantuntijan kanssa, sillä Danske Bank haluaa kehittää palvelun käyttöönottoa mahdollisimman sujuvaksi yhdessä asiakkaiden kanssa. Lähiaikoina asiakas laatii sijoittajakuvan ja suunnitelman itse ohjatussa verkkopalvelussa.
Sijoittajakuvan ja sijoitussuunnitelman perusteella sijoittajalle valikoituu sopiva mallisalkku. Mallisalkusta sijoittaja näkee, mihin sijoituskohteisiin Danske Bankin salkunhoitotiimi suosittelee hänen sijoittavan. Mallisalkku koostuu aluksi yhteensä kahdeksasta sijoitusrahastosta ja etf:stä, jotka ovat sekä Danske Bankin omia että ulkopuolisten palveluntarjoajien tuotteita. Tuotteiden painotukset salkussa vaihtelevat asiakkaan riskinottohalukkuuden mukaan korkopainotteisemmista osakepitoisempiin allokaatioihin.
Sijoittaja muodostaa oman salkkunsa neuvoihin tukeutuen. Salkun voi avata maltillisellakin summalla, esimerkiksi 5000 eurolla pääsee jo alkuun, ja salkkua voi täydentää esimerkiksi kuukausittaisilla säästöillä.
Sijoittaja voi seurata sijoitustensa kehitystä mobiili- ja verkkopankissaan. Hän näkee helposti, minkä verran hänen sijoituksensa ovat tuottaneet ja miten se vertautuu mallisalkkuun sekä minkä verran salkun sisältö poikkeaa mallisalkusta.
Danske Sijoitusneuvonta Online -palvelun mallisalkut rakentuvat sijoitusrahastoille ja indeksiosuusrahastoille (ETF), jotka ovat aina jakelupalkkiovapaita. Palvelussa ei ole aloitus- eikä lopetusmaksuja, sijoitusrahastoihin liittyviä merkintä- tai lunastuspalkkioita eikä minimisijoituksia.
Näin se käytännössä toimii
Online-palvelu tarjoaa helppoutta niin kokeneelle kuin kokemattomammallekin sijoittajalle. Tältä se asiakkaan näkökulmasta näyttää:
– Asiantuntijat seuraavat jatkuvasti markkinatilannetta ja tulevaisuuden näkymiä ja tekevät näiden perusteella mallisalkkuun aktiivisia päätöksiä ja sijoitussuosituksia. Asiakas tekee kuitenkin itse lopullisen sijoituspäätöksen hyväksymällä tai hylkäämällä neuvon, Anttila kertoo.
Jos mallisalkun sijoitukset muuttuvat, sijoittajan salkku poikkeaa merkittävästi mallisalkusta tai markkinoilla tapahtuu jotain yllättävää, sijoittaja saa mobiili- ja verkkopankkiinsa kehotuksen tarkistaa oman salkkunsa tilanteen sekä suosituksen mahdollisista toimenpiteistä.
Otetaan esimerkki lähimenneisyydestä. Brexit-äänestyksen vuoksi osakekurssit reagoivat voimakkaasti tuloksen selvittyä. Silloin digitaalisen sijoitusneuvontapalvelun käyttäjä olisi voinut saada pian äänestystuloksen ratkettua esimerkiksi tällaisen viestin:
”Ison-Britannian kansanäänestys maan EU-jäsenyyden jatkosta päättyi EU-eroa kannattaneiden voittoon. Markkinat heiluvat voimakkaasti, mutta pitkäjänteisen sijoittajan ei kannata hötkyillä. Sijoituspäätösten pohjaksi tarvitsemme lisää tietoa. Nyt pitää katsoa, mille tasolle kurssit asettuvat, miten keskuspankit reagoivat ja miten Britannian eroneuvottelut käynnistyvät. Toistaiseksi emme suosittele tekemään salkkuusi muutoksia.”
Tilanteen tasoituttua, asiakas olisi saanut seuraavan viestin, joka olisi voinut olla esimerkiksi: ”Näkemyksemme mukaan poliittinen epävarmuus jarruttaa tällä hetkellä eurooppalaisosakkeiden nousua. Näemme kuitenkin, että eurooppalaiset osakkeet ovat kohtuullisesti hinnoiteltuja ja yleisesti odotamme eurooppalaisyhtiöiden tulosten paranevan. Sijoitusnäkemyksemme mukaan kehotamme ylipainottamaan eurooppalaisosakkeita. Tarkista omien sijoitustesi tilanne verkkopankista ja katso, miten tasapainottaa sijoituksesi sijoitusnäkemyksemme mukaisesti.”
– Näin sijoittaja saa jatkuvasti tukea päätöksentekoon, mutta ei joudu itse seuraamaan kaikkia markkinatapahtumia ja miettimään niiden vaikutuksia omiin sijoituksiinsa, Anttila päättää.
Lisää tietoa Danske Bankin uusista sijoituspalveluista täällä:
www.danskebank.fi/vaadivapautta