Markku Kaustia, rahoituksenprofessori, Aalto-yliopisto:

”Mulla on paljon ideoita, joita haluan toteuttaa, mutta on todella rasittavaa ja hankalaa googlailla ja yrittää toteuttaa niitä. Siinä on paljon sellaista työtä, jota ei jaksa tai ehdi itse tehdä, vaikka alalla onkin, mutta jos joku ammattitaitoinen hoitaisi sen puolestani, mielelläni siitä maksan. Kuitenkin kun menen kysymään sijoitusneuvojalta, hän on yleensä minua askeleen jäljessä, ei edellä. En minä semmoisesta halua maksaa. Minunkaan toiveeni eivät kuitenkaan ole niin vaikeita. Jos haluisin vaikkapa maarotaatiostrategian, haluaisin mennä neuvojalle ja pyytää häntä etsimään minulle tarvitsemani etf:t. Jos saan vastauksen, että tässä ne ovat, niin vau, sitten sijoitan siihen. Ja kyllä minä siitä maksaisin, ei pelkästään kulujen kautta vaan ihan tuntihinnan.”

Maria Rusko, Accenture Suomen finanssitoimialan johtava konsultti:

”Hyvästä kannattaa maksaa ja kaikella on oma arvonsa. Olen itse sen verran realisti, että näen, että minun volyymeilläni ei manuaalista sijoitusneuvontaa pysty kukaan toimija kustannustehokkaasti tarjoamaan. Sen vuoksi toivoisin, että olisi jonkinnäköinen yhdistelmä roboneuvontaa ja mahdollisuutta keskustella jonkun henkilön kanssa. Silloin minä voisin olla varma siitä, että sijoituksiani aidosti hoidetaan niin, että ne pysyvät ajan tasalla ja minä tiedän, missä mennään.”

Susanna Miekk-oja, johtaja, Danske Bank:

”Haluan, että kaikki lähtee minun omasta tilanteestani. En halua, että puhutaan vain markkinoista vaan minusta ja minun tavoitteistani, ja löydetään ne toimenpiteet, joilla ne saavutan. Konkreettisena esimerkkinä sanoisin myös, että toivon, että esimerkiksi tilanteessa, jossa minulla on asunto ja sijoitusasunto, minulle myydään asuntorahastoa. Eli hämärtyy aito omaisuuslajien hajautus. Tiedän, että se on ikävystyttävää puhua hajautuksesta, mutta se vain on niin, että sitä pitää olla omaisuuslajien kesken. Aitoon hyvään hajautukseen siis tarvitsen neuvoa. Lisäksi haluan sellaisen toimijan, joka löytää parhaat osaajat eli taustalla on tutkimusvoimaa, joka on hirveän tärkeä asia.”

Marko Erola, sijoituskirjailija ja -toimittaja:

”Jos sijoitusneuvonta ymmärretään allokaationa ja hajauttamisena, sellaiseen en koe tarvitsevani neuvontaa tai en ainakaan olisi siitä valmis maksamaan. Mutta jos ajatellaan sitä osaa salkusta, jossa otan keskimääräistä enemmän riskiä, sille puolelle olen valmis ottamaan vastaan hyviä vinkkejä. Olettaen kuitenkin, että vinkkaajalla on hyvät perustelut ja hän näyttää vielä tositteen, että hän on itse myös sijoittanut samaan kohteeseen. Tämmöistä kuuntelen mielelläni.”


Vastaajanelikko osallistui 29.–30.11.2017 Danske Bankin paneelikeskusteluun Sijoitus Invest 2017 -tapahtumassa. Koko keskustelun voit katsoa täältä.