Köyhäkin voi köyhtymisen sijaan vaurastua, jos aloittaa pitkäaikaisen säästämisen ja laittaa joka kuukausi muutaman kympin syrjään. Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta monet hyvät asiat elämässä vaativat aikaa. Sukanvarsi ei kuitenkaan riitä muuhun kuin lyhytaikaiseen kassanhallintaan.

Vaurastuminen taas vaatii tavoitteita ja riskinottoa. Riskinotto ei kuitenkaan tarkoita sitä, että korkeiden tuottojen toivossa keskitetään sijoitukset yhteen kohteeseen. Tällöin joku voi voittaa, mutta moni joutuu pettymään, hieman kuin lotossa. Hajauttamalla voi onneksi hallita riskejä ja pyrkiä ajan kanssa kohti tavoitetta.

Aika on sijoittajan paras ystävä

Elämän suuriin askeliin, kuten ensiasunnon ostoon tai eläkkeelle jäämiseen, kannattaisi varautua ajoissa. Jos aloittaa jo lapsena, kolmekymppisenä on jo melko mukava pesämuna asunnon hankintaan. Kyselyiden perusteella moni suomalainen on huolissaan eläketurvan riittävyydestä ainakin siinä mielessä, että se tarjoaisi perustoimeentulen lisäksi mahdollisuuksia aktiiviseen elämään ja harrastamiseen eläkeaikana. Yksityisessä eläkesäästämisessä ei ole silti nähty mittavaa buumia, joten joko huoleen on keksitty muita vaurastumisratkaisuja tai monien huoli jää kokonaan vaille ratkaisua. Ratkaisuvaihtoehtoja löytyy omalta pankilta tai muilta tarjoajilta, mutta epävarma voi aloittaa kysymällä omasta pankista neuvoja. Tänä vuonna uudistuneen lainsäädännön myötä pankin on kerrottava tarkkaan, mitä koko lysti maksaa, joten eri vaihtoehtojen vertailu keskenään on helpompaa.

Korkoa korolle periaatteessa, eli sijoittamalla korot tai osingot aina uudelleen, voi 25-vuotias saada kokoon 100 000 euroa 65 ikävuoteen mennessä vain reilun 50 euron kuukausisijoituksella, jos sijoituksen tuotto nousee osakerahastoissa kohtuulliseen 6 prosenttiin. Vaadittava kuukausisijoitus nousee yli 200 euroon kuukaudessa, jos kiinnostuu asiasta vasta 45-vuotiaana tavoittelemaan 100 000 euron omaa eläkesäästöä. Tässä tapauksessa säästämisajan puoliintuminen nelinkertaistaa säästämistarpeen.

Sijoittajan kolme tärkeää päätöstä

Tilastokeskuksen kuluttajabarometrissa liki puolet kyselyyn vastanneista arvioi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana. Puolet suomalaisista siis arvioi säästämisen liian haastavaksi. Päätös ryhtyä säästämään on sijoittajan uran ensimmäinen ja tärkein päätön. Uskoisin vahvan talouskasvun ja nousevien palkkojen aikana yli puolen suomalaisista pystyvän halutessaan säästämään ja sijoittamaan.

Toiseksi tärkein päätös on aloittaa ajoissa, jos tavoittelee varmaa vaurastumista eikä pikavoittoa. Kolmanneksi tärkein päätös on sijoittaa kohteisiin, joiden riski ja tuotto-odotus vastaavat omia tavoitteita. Muitakin päätettäviä asioita voi olla, kuten verotehokkuus, mutta tärkein ja monille vaikein päätös on päätös aloittaa sijoittaminen. Aloita sinäkin, olit minkä ikäinen ja tuloinen hyvänsä, jo tänään.