Varovaisuutta kehittyvillä markkinoilla, Eurooppa voi yllättää

Viime viikolla Yhdysvaltain korot laskivat viime aikojen huipuistaan, mutta dollari kuitenkin vahvistui. Vahva Yhdysvaltain talouskasvu, noussut korkotaso ja näkemyksemme, että taso voi vielä hieman nousta, tarkoittaa, että Yhdysvaltain dollarin voi vahvistua vielä lisääkin viime vuoden heikentymisen jälkeen. Dollarin vahvistuminen ja korkotason nousu voisivat tuoda haasteita kehittyvien markkinoiden omaisuusluokille, vaikka pitkän aikavälin houkuttelevat tekijät ovat yhä olemassa. Lisäksi Kiinan kasvuimpulssi on maltillistunut, kun Kiinan hallinto on vähentänyt talouden tukitoimiaan. Globaali talouden avautuminen tukee kyllä kehittyviä markkinoita, mutta kaikki asiat huomioituna olemme laskeneet kehittyvien markkinoiden osakkeet ja joukkolainat neutraaliin painoon.

Eurooppalaiset osakkeet kärsivät 2020. Globaali talous on kuitenkin nyt siirtymässä uudelleen avautumiseen, ja rahoitusmarkkinat ennakoivat tätä. Eurooppa voi hyötyä tästä, koska Euroopassa syklisten sektoreiden painot ovat suhteessa isommat kuin Yhdysvalloissa, vaikka rotaatiota vakaan kasvun sektoreilta kohti arvoa ja syklisyyttä onkin jo nähty. Lisäksi eurooppalaisosakkeiden hinnoittelu on houkuttelevaa verrattuna muihin alueisiin, mikä tukee, jos rotaatio jatkuu.

Eurooppa on varsin hidas rokottamisessa, mikä voi hidastaa talouden toipumista. Viime viikolla julkaistut ostopäällikköindeksit kuitenkin yllättivät reippaasti ylöspäin sekä palveluiden että teollisuuden osalta, joten Euroopan tilanne voi olla odotuksia valoisampi. Euroopan taloustilanteen epävarmuus on korkeampi kuin Yhdysvaltojen, jossa vielä lisääntyvä finanssipolitiikan tuki auttaa. Toisaalta Euroopan epävarmuuden väheneminen toisi alueen osakkeille nousuvaraa. Olemme nostaneet Euroopan osakkeiden sisällä ylipainoon.

On hyvä huomata, että viime viikolla Yhdysvaltain keskuspankki Fed ilmoitti, että alueen pankit voivat aloittaa osakkeiden takaisinostot ja osingot kesäkuun lopussa. Tämä vähentää yleisesti rahoitussektorin epävarmuutta. Korkotason lisänousu olisi myös positiivinen tekijä sektorille. Olemme hiljattain nostaneet sektoristrategiassamme rahoituksen ylipainoon.

Tällä viikolla päähuomio Yhdysvaltain ja Kiinan talousluvuissa

Talouslukujen puolelta erityisesti Yhdysvalloissa tapahtuu. ISM-ostopäällikköindeksit kertovat talouden nykytahdista, ja lisäksi perjantaina julkaistaan non-farm payrolls -työllisyyslukupaketti. Työmarkkina on varsin keskeinen asia inflaation kehittymisen kannalta, joten isot eroavaisuudet odotuksiin nähden voivat liikuttaa markkinoita. Inflaatio on yksi markkinoiden kuumimpia aiheita tänä vuonna. Kiinan viralliset ostopäällikköindeksit julkaistaan keskiviikkona ja Caixin-teollisuusindeksi torstaina. Lisäksi tällä viikolla seurataan tarkasti tuttuja juttuja eli rokotusten etenemistä, korkotason muutoksia ja sektorirotaation mahdollista jatkumista.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme