Suomalaisten piensijoittajien kiinnostus kansainväliseen hajauttamiseen jatkui helmikuussa. Helmikuun vaihdosta reilut 65 prosenttia tehtiin suomalaisilla osakkeilla, kun vuotta aiemmin osuus oli yli 80 prosenttia ja vuonna 2018 yli 90 prosenttia.

Yhdysvaltojen markkinoiden vaihdetuin osake oli sähköautovalmistaja Tesla. Tammikuussa rajuun kurssinousuun lähtenyt Gamestop oli helmikuussa viidenneksi vaihdetuin osake Yhdysvalloista. Yhtiön osakkeen arvo romahti taas helmikuun alussa, mutta lähti nousuun helmikuun viimeisellä viikolla. Samalla myös suomalaissijoittajat lisäsivät kauppaansa Gamestopilla, sillä osake nousi toiseksi vaihdetuimmaksi yhdysvaltalaisosakkeeksi.

– Gamestopiin sijoittaminen on mahdollisesti lyhytaikaista spekulointia ja siten hyvin riskialtista. Kurssi voimakas heilunta näyttää tuottavan nopeita voittoja, mutta myös tappiota. Tästä kertoo vertailu, joka tehtiin kaikista Danske Bankin asiakkaista. Sen mukaan 75 prosenttia alkuvuonna osakkeeseen sijoittaneista on sijoituksessaan tappiolla. Voittoa ovat tehneet lähinnä ne, jotka omistivat osaketta jo aiemmin ja myivät omistuksiaan ennen kuin osake saavutti huippunsa, kertoo senioristrategimme Tuukka Kemppainen.

Danske Bankin suomalaisasiakkaista yhteensä vajaa 2 000 on tehnyt kauppaa Gamestopin osakkeella tämän vuoden aikana. 95 prosenttia sijoittajista oli miehiä ja vajaat 80 prosenttia alle 38-vuotiaita. Danske Bankin asiakkaiden keskuudessa suomalaiset olivat aktiivisimpia käymään kauppaa Gamestopin osakkeella.

Konepajat kärkeen Suomessa

Osakekauppa kokonaisuudessaan jatkui vilkkaana, sillä osakekauppa oli euromääräisesti 18 prosenttia suurempaa kuin helmikuussa 2020. Suomessa vaihdetuimpien kärjessä oli finanssitalo Sampo, joka oli myös nettomyydyin osake.

Netto-ostetuimpien osakkeiden kärjessä näkyy sijoitusympäristön muuttuminen konepajoja suosivaksi. Kärjestä löytyvät Cargotec, Wärtsilä, Konecranes ja Outokumpu.

– Konepajojen näkymät näyttävät nykyisessä maailmantalouden tilanteessa paremmilta kuin aiemmin. Osa sektorin osakkeista on myös noussut varsin voimakkaasti. Talouden toipuminen sinänsä tukisi syklisiä yhtiöitä, Kemppainen sanoo.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme