Ensiasunnon ostajan opas

Kodin löytäminen ja ostotarjous


Vaikka ihastut asuntoon heti, älä anna ensivaikutelman viedä mennessään vaan tutustu asuntoon huolellisesti – näin voit varmistua päätöksestäsi ja tehdä ostotarjouksen luottavaisin mielin. Laina-asiantuntijasi Danske Bankissa auttaa sinua mielellään myös taloyhtiön talouden tilan arvioimisessa. Tästä osiosta löydät neuvot kiinnostavan asunnon tarkempaan tutkimiseen sekä ostotarjouksen tekemiseen.

Miksi asunnon asiapapereihin on tärkeää tutustua?

Asunnon asiapaperit voivat näyttäytyä monimutkaisena kokonaisuutena, mutta ne tarjoavat sinulle asunnonostajana tarvitsemaasi tietoa ja toimivat samalla päätöksenteon tukena.

Asunto-osakkeen (esim. kerrostalohuoneisto) liittyviä asiapapereita ovat muun muassa:

  • asunnon pohjapiirros
  • isännöitsijäntodistus
  • yhtiöjärjestys
  • kunnossapitotarveselvitys ja taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS)
  • taloyhtiön tilinpäätös
  • energiatodistus

Jos ensiasuntosi on kiinteistö (esim. omakotitalo), tärkeitä asiapapereita ovat lainhuuto- ja rasitustodistus, kiinteistörekisteriote, rakennuslupa-asiakirjat ja kaavaote sekä energiatodistus.


Lue lisää:

Tulevat remontit vaikuttavat asuinmukavuuteen ja -kustannuksiin

Mahdolliset remontit ja niiden kustannukset kannattaa selvittää tutustumalla asunnon asiapapereihin ja kysymällä asuntonäytössä kiinteistövälittäjältä laajasti kysymyksiä. Näin voit varautua remontteihin taloudellisesti sekä arvioida, onko kohde sinulle sopiva.

Asunnon valinnassa voi huomioida myös ympäristötekijät

Yhä useampi asunnon hankintaa harkitseva pohtii valintaansa myös ympäristön kannalta. Ympäristökestävyyteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa sijainti, rakennustekniset ratkaisut sekä arvonkehitysnäkymät.


Lue lisää:

Oma vai vuokratontti?

Jos ostat asunnon taloyhtiöstä, ota huomioon tontin omistusmuoto, sillä se vaikuttaa sekä asunnon hintaan että asumiskustannuksiin:

  • Vuokratontti – maksat tontista vuokraa kuukausittain, mutta asunnon myyntihinta on yleensä alhaisempi
  • Oma tontti – asunnon myyntihinta on korkeampi, mutta kuukausittaiset kustannukset ovat pienemmät
  • Valinnainen vuokratontti – voit valita, maksatko kuukausittain vuokratonttivastiketta vai lunastatko osuutesi vuokratontista

Jos harkitsemasi kohde on vuokratontilla, selvitä ainakin, kuinka kauan tontin nykyinen vuokrasopimus on voimassa, millä perusteella vuokrankorotukset tehdään ja kuka omistaa tontin. Näin voit huomioida myös mahdolliset tulevat asumiskustannusten muutokset.


Lue lisää:

Toimi näin, kun kiinnostava kohde löytyy

  • Ota yhteyttä omaan laina-asiantuntijaasi Danske Bankissa
  • Toimita pankille asuntoon liittyvät asiapaperit. Tutustu asiapapereihin huolellisesti myös itse
  • Asiantuntijasi neuvoo sinua rahoitukseen liittyvän aikataulun osalta
  • Tee ostotarjous

Pankille toimitettavat asiapaperit

Kun olet löytänyt kiinnostavan kohteen, tulee sinun toimittaa laina-asiantuntijallesi nähtäväksi muutamia asuntoon liittyviä asiapapereita. Asiapapereiden tarve riippuu siitä, ostatko asunto-osakkeen (esim. kerrostalohuoneisto) vai kiinteistön (esim. omakotitalo). Yleensä pankki tarvitsee asunto-osakkeesta isännöitsijäntodistuksen ja myyntiesitteen, kun taas kiinteistöstä tarvitaan kuntotarkastusraportti ja myyntiesite. Asiantuntija voi lisäksi tarvita muita asiapapereita ostettavaan kohteeseen liittyen.

Oletko ostamassa uudiskohdetta?

Uudiskohde on asunto tai rakennus, joka myydään täysin uutena. Ostamalla uudiskohteen voitkin päästä vaikuttamaan tulevan kotisi tilaratkaisuihin ja varusteluun eikä remonteista tarvitse lähitulevaisuudessa huolehtia. Uudiskohteen ostamiseen, kaupan tekemiseen ja asumisen alkuvaiheisiin liittyy kuitenkin omat erityispiirteensä.

Lue vinkit uudiskohteen ostamiseen

Neuvot ostotarjouksen tekemiseen

Kun olet löytänyt sinulle sopivan kodin ja haluat tehdä ostotarjouksen, ota yhteyttä omaan laina-asiantuntijaasi. Olitpa ostamassa asunto-osaketta tai kiinteistöä, ostotarjousta kannattaa aina harkita tarkkaan.

Miten ostotarjous tehdään?

Asunnon ostotarjous kannattaa aina tehdä kirjallisena. Et kuitenkaan tarvitse tarjouksen tekemiseen virallista lomaketta vaan voit lähettää sen esimerkiksi sähköpostilla. Tärkeintä on, että ostotarjouksestasi tulee ilmi tarvittavat asiat. Asunnon välittäjällä on myös usein valmis tarjouspohja, jota voit käyttää tarjouksen tekoon.

Mitä ostotarjouksen tulee sisältää?

Kerro ostotarjouksessasi ainakin seuraavat asiat:

  • Ostettavan kohteen osoite
  • Kauppahinta
  • Ostajan ja myyjän henkilötiedot
  • Omistus- ja hallintaoikeuden siirtymisaika
  • Tarjouksen voimassaoloaika
  • Mahdolliset ehdot kaupan toteutumiselle

Ostotarjouksen voimassaoloaika määrittää, kuinka nopeasti myyjän on vastattava tarjoukseesi. Yleensä ostotarjous on voimassa enintään muutaman päivän. Jos myyjä ei hyväksy tarjoustasi, hän saattaa esittää sinulle vastatarjouksen. Vastatarjous on lain silmissä uusi tarjous ja tällöin aiemmin tekemäsi ostotarjous ei ole enää voimassa.

Voit tehdä ostotarjouksen myös ehdollisena eli kirjata tarjoukseen ehdon kaupan toteutumiselle. Ehtona voi olla esimerkiksi lainan saanti tai asunnon kuntotarkastus, jonka tulos ratkaisee kaupan toteutumisen.

Kuinka paljon asunnosta kannattaa tarjota?

Huomioi ostotarjousta tehdessä ainakin seuraavat asiat:

  • Alueen hintataso sekä asuntojen kysyntä ja tarjonta – kovempi kilpailu asunnosta tarkoittaa yleensä korkeampaa hintaa
  • Asunnon kunto ja mahdolliset erikoisominaisuudet, jotka erottavat asunnon muista
  • Ostobudjettisi – huomioi myös asunnon muut kustannukset, kuten varainsiirtovero, mahdollinen tontin vuokra ja remontointitarpeet
  • Neuvotteluvalmiutesi – liian alhainen tarjous voi pudottaa neuvotteluista pois, kun taas liian suuren vuoksi voit maksaa ylihintaa. Ole valmis neuvottelemaan, jos asunto on mieluinen ja kysyntä korkea.

Asunnon ostajan sanastoa

  • Kauppahinta

    Kauppahinnan osalta asuntokaupassa käytetään termejä kauppahinta ja velaton hinta:

    • kauppahinta = summa, jonka ostaja maksaa myyjälle
    • velaton hinta = kauppahinta + myytävien osakkeiden osalle tuleva osuus yhtiölainasta

    Joissakin uudistaloissa on mahdollisuus lunastaa asuntokohtainen tonttiosuus omaksi. Kolmantena hintana ilmoitetaan silloin lunastusosuuden hinta.

    Lähde: Kilpailu- ja kuluttajavirasto, kkv.fi

  • Ostotarjous

    Välittäjälle asunnon ostotarjous tehdään aina kirjallisesti. Jos omistaja myy käytettyä asuntoa itse, suullinen tarjous on myös mahdollinen. Tarjous kannattaa aina tehdä kirjallisesti, jotta molemmat osapuolet tietävät oikeutensa ja velvollisuutensa. Tarjousta ei kannata tehdä, jos et ole varma, että todella haluat asunnon ja kykenet sen maksamaan. Tarjouksen perumisesta voi joutua maksamaan joko tarjouksessa etukäteen määritellyn sopimussakon tai käsirahan.

    Lähde: Kilpailu- ja kuluttajavirasto, kkv.fi

Ensiasunnon ostajan polku

Klikkaamalla alla olevia otsikoita pääset lukemaan tarkemmin kustakin asunnon ostamisen vaiheesta

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.