Suomalaissijoittajien toukokuussa tekemistä osakekaupoista 85,1 prosenttia tapahtui suomalaisilla osakkeilla, kertoo Danske Bankin asiakkaiden piirissa tehty vertailu. Vertailun mukaan Yhdysvallat oli toiseksi suosituin markkina 6,1 prosentin osuudella. Suomen osuus kasvoi noin 10 prosenttiyksikköä ja Yhdysvaltojen kutistui lähes viisi prosenttiyksikköä.

Danske Bankin asiakkaiden osakekaupoista tehty vertailu on kuvaava, sillä pankin kaupankäyntipalkkiot ovat samat kaikille markkinoille. Näin edullisemmat välityspalkkiot eivät ohjaa sijoituksia Suomeen.

Vaihdetuimpien, ostetuimpien ja myydyimpien suomalaisosakkeiden listalta löytyvät tutut nimet. Eniten osuuttaan menetti Nordea, jota myytiin nyt selvästi enemmän kuin ostettiin.

- Nordean rooli kansanosakkeena ei ole uhattuna näiden lukujen perusteella. Muutos kertoo kuitenkin siitä, että sijoittajat ovat nyt odottavia Nordean suhteen, sillä toukokuussa osakkeen hinta painui alle 7 euron ensimmäistä kertaa vuosiin, sanoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.

Ostetuimpien osakkeiden kärkeen palasi vanha kansanosake Nokia, jonka kiinalaisen kilpailijan Huawein vaikeuksista kauppasodan jaloissa on puhuttu paljon.

Listautumiset houkuttelivat USA:ssa

Toukokuuhun osui Yhdysvaltojen markkinoiden odotetuin listautuminen pitkään aikaan, kun kyytipalvelu Uber listautui toukokuussa. Uberin listautumista haittaisi heikentynyt tilanne osakemarkkinoilla ja uutiset yhtiön miljarditappioista sekä kilpailun kovenemisesta.

Osakeanteihin osallistuminen ei näy vertailun tilastoissa, mutta Uber nousi vaihdetuimpien osakkeiden listalla kärjen tuntumaan. Vaihdossa oli kyse lähinnä myynnistä, mikä viittaa siihen, että suomalaissijoittajat eivät pidä Uberia kiinnostavana sijoituskohteena.

- Uber oli vuosia juhlittu startup, jonka tarina sai kolhuja muutama vuosi sitten erilaisten väärinkäytössyytösten takia. Nyt tapahtunut listautuminen tapahtui kenties odotettua edullisemmin, mutta siinä hyötyjänä olivat mahdollisesti vuosia sitten Uberiin sijoittaneet pääomasijoittajat. Yksityissijoittajan mahdollisuuksia on vielä hankala ennakoida, Kemppainen sanoo.

Uberia enemmän suomalaissijoittajat ostivat yhtiön kovaa kilpailijaa Lyftiä, joka listautui pörssiin maaliskuun lopussa.

Toinen toukokuun listautuja Beoynd Meat nousi myydyimpien osakkeiden listalla neljänneksi. Se kertoo, että suomalaissijoittajat osallistuivat osakeantiin, mutta myivät osakkeet huiman kurssinousun myötä.

- Beoynd Meat on kiinnostava yhtiö, koska se osuu kasvavaan trendiin: lihan välttämiseen. Trendi todennäköisesti jatkuu, mutta vielä ei voi sanoa, millaiset tuotteet kuluttajia laajasti miellyttävät.

Myydyimpien osakkeiden kärkeen nousi Yhdysvalloissa sähköautoja valmistava Tesla.

Tietoa vertailusta

  • Osakkeiden ostomaat perustuvat Danske Bankin suomalaisten asiakkaiden tekemiin kauppoihin toukokuussa.

Tietoa Danske Bankin sijoituspalveluista

  • Danske Bankin kautta voi ostaa osakkeita seuraavista maista samalla välityspalkkiolla: Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, USA, Saksa, Iso-Britannia, Ranska, Italia, Sveitsi, Kanada, Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Portugali, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tsekki, Unkari, Meksiko.
  • Välityspalkkiot ovat minimissään 2-8 euroa kaupankäyntiaktiivisuudesta riippuen.
  • Kattavat markkinainformaatio, uutis- ja analyysipalvelut sekä analyysityökalut saatavilla. Monipuolisilla Sijoittajan lisäpalveluilla asiakas voi räätälöidä kaupankäyntipalvelut juuri omia tarpeitaan vastaavaksi sijoituspäätösten tekemiseksi.