Talousjulkaisut paljastivat, että vuoden toisen vuosineljänneksen talouskasvu oli negatiivista UK:ssa ja Saksassa. Myös Kiinasta saatiin huonoja uutisia, muun muassa teollisuustuotannon kasvu oli heikointa sitten vuoden 2002, kertoen tarinaa hidastuvasta talouskasvusta. Yhdysvalloista saadut yksityiskulutusluvut ja alueelliset ostopäällikköindeksit kuitenkin toivat lohdutusta liittyen Yhdysvaltojen talouteen. Trump ehkä näytti oman heikkoutensa tviittaamalla myöhään illalla Kiinan Xi Jinpingille, kehuen häntä ja päättäen tviitin sanoihin ”kahdenkeskinen tapaaminen?”. Se, että Yhdysvallat päätti siirtää osaa uusista, Kiinaan kohdistuvista tuontitulleista ei ole suuri apu. Siirto vain tarkoittaa, että uusien toimien toimeenpano venyy eikä se auta yrityksiä tekemään investointipäätöksiä, vaan päinvastoin.

Tämän lisäksi sijoittajia pelottavat korkokäyrien kääntymiset, merkittävimpänä tapahtumana se, kun 10 vuoden Yhdysvaltojen valtionlainan korko laski alle 2 vuoden Yhdysvaltojen valtionlainan koron. Sama tapahtui myös Saksassa ja UK:ssa. Nämä kaikki ovat varoitusmerkkejä siitä, että taantuma tulee jossain vaiheessa. Yhdysvaltojen 30 vuoden valtionlainan korko putosi myös ennätysalhaisille tasoille eli alle 2 prosentin.

Sijoitusmarkkinoilla ei pitäisi koskaan käyttää sanontaa ”tällä kertaa kaikki on toisin”, ja tämä pätee myös korkokäyriin. Kuitenkin meillä on tämän taantumaindikaattorin suhteen kaksi helpottavaa tietoa: 1) Viimeisten 60 vuoden aikana, 10 vuoden ja 2 vuoden valtionlainojen korkoeron kääntymisestä negatiiviseksi on keskimäärin kestänyt 15 kuukautta ennen kuin taantuma on alkanut eli tämä kääntyminen voi olla taantuman merkki, mutta varhainen sellainen, ja 2) Korkokäyrän kääntyminen saattoi tapahtua tällä kertaa erityisen aikaisin. Taustalla tässä on ilmiö nimeltään aikapalkkio, joka on alentuneiden inflaatio-odotusten ja etenkin kvantitatiivisen elvytyksen vuoksi alentunut ja siten myös laskenut pitkien valtionvelkakirjojen korkoja. Tämä ilmiö on saattanut laskea 10 vuoden valtionlainan korkotasoa jo valmiiksi alhaisemmalle tasolle kuin mitä se olisi normaalisti, ja tämän tuloksena voi olla, että 10 vuoden velkakirjan korko laski 2 vuoden velkakirjan korkoa alhaisemmalle tasolle tavallista aikaisemmassa vaiheessa talouden suhdannetta.

Lisäksi, emme ole nähneet vielä muita, aiemmin taantumaa edeltäviä merkkejä kuten talouden ylikuumentumista, sijoittajien euforiaa rahoitusmarkkinoilla, rahapolitiikan merkittävää kiristämistä tai vaikkapa öljyn hinnan nousua. Vuoden 2012 jälkeen, globaali talouskasvu on ollut maltillista, inflaatio alhaista ja eikä talouskasvu ole missään vaiheessa ollut erittäin voimakasta. Jotta tämä tilanne muuttuisi taantumaksi, meidän pitäisi nähdä todellinen shokki talouteen. Näkemyksemme mukaan tämä shokki voisi tulla täysimittaisen kauppasodan muodossa. Uskomme kuitenkin, että sen todennäköisyys on vain 25 %.
Odotuksissamme on, että Fed laskee ohjauskorkoa vielä viisi kertaa ennen ensi vuoden huhtikuuta. Oletuksemme on, että he pysyvät viestinnässään sillä linjalla, että jokainen koronlasku on yksittäinen päätös eikä osa koronlaskujen sarjaa. Tämä ei välttämättä ole paras uutinen rahoitusmarkkinoille, mutta uskomme että se riittää pitämään taantuman loitolla. Seuraavien 6 kuukauden sisällä uskomme, että Fedin elvytys saa 10 vuoden valtionvelkakirjan koron painumaan 1 prosenttiin ja siten korkokäyrä kääntyisi positiiviseksi jälleen 6-12 kuukauden päästä.

Tämän viikon talousjulkistuksista voi hyvinkin tulla jotain tietoa, mikä liikuttaisi markkinoita. Uskomme, että torstaina julkaistava Yhdysvaltojen teollisuuden ostopäällikköindeksi putoaa alle tärkeän 50-pisteen tason, ja vaikka palvelutoimialan ostopäällikköindeksi pysyy kohtuullisilla tasoilla, tarkoittaa se silti, että Yhdysvaltojen taloustilanne heikkenee hieman. Samana päivänä ovat luvassa ostopäällikköindeksit Saksasta ja Euroalueelta, ja uskomme niidenkin jatkavan laskuaan sekä teollisuuden, että palvelutoimialan osalta. Heikko taloustilanne ja poliittinen epävarmuus saavat meidät odottamaan myös heikkenevää IFO-indeksiä perjantailta.

Kun markkinat ovat melkoisen hermostuneet, mikä tahansa kauppasotaan liittyvät uutinen tai korkomarkkinoiden liikkeet saattavat muuttaa markkinoiden tunnelmia. Loppujen lopuksi, viesti jonka korkomarkkinat meille kertovat on, että horisontissa on tummia pilviä.