Kauppasopu luvassa vasta Yhdysvaltojen 2020 vaalien jälkeen

Kauppasota on kiihtynyt uudelleen ja olemme muuttaneet näkemystämme sen kulusta. Todennäköisin lopputulema on se, että emme näe sopimusta ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja marraskuussa 2020. Annamme tälle lopputulemalle 60 %:n todennäköisyyden. Näkemyksemme on, että Kiina mielellään näkisi jonkin muun ehdokkaan voittavan presidentinvaaleissa ja sen vuoksi he eivät ole antamassa Trumpille mahdollisuutta solmia sopimusta ennen vaaleja. Kauppasopimuksen ehdot olisivat myös sellaiset mihin Kiina ei selvästi ole tällä hetkellä valmis sitoutumaan. Kiinalaiset siis keskittyvät kestämään kauppasodan mukanaan tuomat haasteet, elvyttävät omaa talouttaan ja toivovat muutosta vallankahvassa Yhdysvalloissa.

Suurin kysymys on: mitä Trump tekee? On olemassa riski, että Trump ajattelee kovan kovaa vastaan laittamisen olevan paras strategia ja aloittaa täysimittaisen kauppasodan korottaen tullimaksuja entisestään. Tämä saattaisi viedä globaalin talouskasvun taantuman puolelle ja saada aikaan laskumarkkinan. Emme usko, että tämä on kuitenkaan kovin todennäköinen lopputulema. Todennäköisempää on se, että tilanne säilyy ennallaan, koska Trump ei halua lisätä bensaa liekkeihin ettei heikennä Yhdysvaltojen taloutta tai osakemarkkinoita liikaa juuri ennen vaaleja. Toki on myös mahdollista se, että saamme kauppasopimuksen jos Trump löysääkin vaatimuksiaan. Hänen tavoitteenaan voisi olla esimerkiksi saada kauppasovun avulla lisää ääniä vaa’ankieliosavaltioissa. Kuitenkin, kauppasopimuksen solmiminen vaatii myös Kiinan suostumuksen, emmekä ole enää niin varmoja siitä haluaako Kiina edes tehdä sopimuksen Trumpin kanssa.

Koska täysimittainen kauppasota ei ole mielestämme todennäköinen vaihtoehto, meillä on yhä pieni ylipaino osakkeissa. Uskomme, että talouskasvu säilyy kohtuullisella tasolla. Jos kauppasota kiihtyy, ovat keskuspankit valmiina lisäämään elvytystä, ja tämä tukee osakkeita. Odotamme kuitenkin, että sijoitusmarkkinoilla on enemmän heiluntaa ja epävarmuutta etenkin kauppasotaan liittyvien uutisten vuoksi, ja siksi suosimme laadukkaita osinko-osakkeita, jotka tarjoavat hieman suojaa heilunnalta.

Talouslukujulkistukset antavat osviittaa talouskasvusta

Tällä viikolla saamme tietää miten kauppasodan osapuolien talouksissa menee, vaikkakin on liian aikaista nähdä viimeaikaisen kauppasodan kiihtymisen vaikutuksia luvuissa. Kiinasta julkaistaan teollisuustuotanto- ja vähittäismyyntilukuja, ja Yhdysvalloista saadaan työttömyyskorvaushakemusluvut, vähittäismyynnin ja teollisuustuotannon lisäksi. Yhdysvaltojen talous näyttää suhteellisen vahvalta emmekä usko Kiinan lukujen viittaavan taantumaan, mutta toisaalta Kiinan talouden toipuminen on siirtynyt pidemmälle ensi vuoteen.

Tärkeimmät Euroopan talousjulkaisut tällä viikolla ovat saksalaisten sijoittajien luottamusindeksi ZEW ja toisen vuosineljänneksen BKT-luvut. Taantuman todennäköisyys Euroopassa on vielä alhainen, vahvan palvelusektorin kompensoidessa teollisuuden heikkoutta vahvan työmarkkinan ansiosta.