Salkun vakautuksen ABC

Kauppasota kehittyi pykälän verran vakavampaan suuntaan viikonlopun aikana, kun Kiina ilmoitti asettavansa tuontitulleja 75 miljardin dollarin arvoiselle USA:n tuonnille. Yhdysvallat vastasi toimenpiteeseen korottamalla tuontitulleja 5 prosenttiyksiköllä koko Kiinan tuonnin osalta. Tämän nokittelun tuloksena perjantaina riskipitoisia omaisuusluokkia myytiin ja markkinoiden heilunta jatkunee lähipäivinä - eikä äskettäin kääntynyt korkokäyrä todellakaan ole auttanut rauhoittamaan sijoittajia. Suurin kysymys on se, miltä osake- ja korkosijoitusten taustatekijät näyttävät, etenkin nyt kun negatiiviset korot yleistyvät yleistymistään.

Ensimmäisenä, PMI:t eli yritysten lähitulevaisuutta ennustavat ostopäällikköindeksit jatkavat suurimmaksi osaksi yhä laskuaan. Vaikka tämän viikon PMI-lukemat Euroopasta olivat positiivinen yllätys: ne ovat yhä alhaisilla tasoilla. Sen lisäksi Yhdysvalloista saadut PMI-luvut olivat suuri pettymys, mukaan lukien indeksin alakomponenteista uusien teollisuustilausten näkymät. Tämä antaisi ymmärtää, että teollisuusyhtiöt kärsivät nyt eniten tästä epävarmasta ympäristöstä. Kotitaloudet kuitenkin pääsevät nauttimaan alhaisesta korkotasosta, ja näemme parhaan potentiaalin talouden kuluttajaliitännäisessä osassa. Kuten tiedämme, USA on paikka, missä kuluttaja on merkittävä osa taloutta ja USA:n talous on merkittävä osa maailman taloutta.

Toiseksi, emme odota ratkaisua suoraan sanottuna ärsyttävään kauppasotaan ennen Yhdysvaltojen marraskuussa 2020 pidettäviä presidentinvaaleja. Tämä tarkoittaa, että epävarmuus todennäköisesti jatkuu ja vaimentaa sijoittajien tunnelmia, kauppaa ja investointeja. Kuitenkin Yhdysvalloissa ja Euroopassa elvyttävät keskuspankit pitävät korot tasolla, joka tukee myös osakemarkkinaa. Monet yhtiöt voivat nyt lainata rahaa negatiivisella korolla eli käytännössä he tienaavat rahaa laskiessaan liikkeelle velkapapereita. Lainarahaa voi esimerkiksi käyttää osakkeiden takaisinostoihin tai osingonmaksuun. Samaan aikaan uskomme, että paras tuottopotentiaali on yhä vakaissa laatuyhtiöissä eli sijoittajan kannattaa suosia laadukkaita osinkoyhtiöitä. 

Viimeiseksi on selvää, miksi tässä markkinassa kannattaa omistaa korkosijoituksia. Globaalit valtionlainat ja korkean luottoluokituksen eli investment grade-laatuiset yrityslainat tarjoavat parhaanlaista hajautusta. Vaikka korkotaso on erittäin alhainen, riskiä kauppasodan pahenemisesta, Brexitiä ja ostopäällikköindeksien huonoja tasoja ei voi jättää huomiotta ja uskomme, että korot laskevat vielä lisää ja pysyvät matalina aiemmin odotettua pidempään. Jos vielä ottaa huomioon ennusteemme siitä, että Fed laskee ohjauskorkoa vielä viisi kertaa ja EKP kerran, niin se, että korot eivät ole vielä lopettaneet laskuaan, ei olekaan enää niin kaukaa haettu ajatus. 

Markkinoilla huhutaan, että…

Tällä viikolla tulevat todennäköisesti erilaiset markkinahuhut olemaan se tärkein ajuri. Puheet Saksan ”elvytyspaketista” tulevat pitämään korko- ja osakesijoittajat varpaillaan, ja jos saamme todisteita siitä, että Saksa on valmis käyttämään rahaa saadakseen talouskasvun taas vauhtiin, tukisi se osakkeita ja korkotasoja. Sen lisäksi Euroopan talouden luottamusluvut ja Saksan BKT:n alakomponentit ovat markkinoita kiinnostavia tietoja, etenkin jos jokin luku yllättää. 

Yhdysvalloissa Trump voi saada markkinat reagoimaan joko lisäämällä bensaa kauppasodan liekkeihin tai avaamalla keskustelua veroleikkauksista (vaikka näyttäisi siltä, että Demokraatit tulevat estämään Trumpin mahdolliset aloitteet vaaleihin saakka). Viikon aikana saamme kestokulutushyödykkeiden kysyntätilastoja ja kuluttajanluottamuslukuja, jotka molemmat voivat vahvistaa sen, että amerikkalainen kuluttaja on yhä tyytyväinen ja valmis kuluttamaan.