”Tilaa nyt - maksa rauhassa myöhemmin”

Vastaava mainoslause on varmasti monelle tuttu. Lause on totta, mutta totuudenmukaisempi mainos olisi ”maksa heti tai 10 % enemmän kolmen kuukauden kuluttua”. Näin viesti antaisi ostajalle tiedon ”rauhassa maksamisen” vaihtoehtoiskustannuksista.  

Vaihtoehtoiskustannus on sekä oman talouden hallinnassa että taloustieteessä merkittävä termi. Jos resurssit (esim. rahavarat tai aika) ovat rajallisia, on yhteen asiaan käytetty resurssi pois jostain muusta. Vaihtoehtoiskustannusta ajatellessa suosittu ”ilmainen ämpäri” saakin mielenkiintoisen merkityksen. Kannattaako lääkärin käyttää tunti jonottaakseen ilmaista ämpäriä vai olisiko kannattavampaa ottaa vastaan muutama potilas ja ostaa ämpäri kaupasta? 

Sama pätee rahankäyttöön ja melkein kaikkeen aktiviteettiin, kuten esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaan. Jos kysymys kuuluu, onko sähköauto ekologinen hankinta, voi vastaus olla kyllä, ei tai vaarin housut riippuen siitä, mitä rahalla vaihtoehtoisesti tekee ja miten liikkumisen järjestää. Tarjolla on ainakin seuraavat vaihtoehdot - ja niiden välimuodot:

  • 100 000 €:n Teslan hankinta voi tuntua ostajasta ekoteolta, koska sähköllä on päästötöntä liikkua. Toisaalta ostamalla ”vain” 50 000 € bensiiniauton voisit loppurahoilla mitätöidä tämän ja 29 muun auton päästöt käyttöiän aikana (oletus, että autolla ajetaan keskimäärin 250 000 kilometriä*). 

Mieti kuluttamisen vaihtoehtoa

Oman rahan käytössä suosittelisinkin miettimään, mikä voisi olla vaihtoehto kuluttamisellesi. Kaupassa vaihtoehto yleensä valitaan kahden samankaltaisen tuotteen välillä. Voisitko kuitenkin pohtia laajemmin? Tarvitsenko uuden tuotteen nyt? Mitä iloa se minulle tuottaa, ja voisinko käyttää rahan niin, että se tuottaisi minulle iloa pidempään? 

Kuluttamisen yksi vaihtoehto on sijoittaa raha itselle sopivalla tavalla. Perinteisesti sijoittaminen on käsitetty muun muassa osakkeiden tai rahastojen ostamiseksi (joka on hyvä vaihtoehto), mutta Internet on tuonut mukanaan paljon uusia mielenkiintoisia mahdollisuuksia sijoittamiseen. Useat näistä ovat käyttäjälle konkreettisia ja tuovat jopa suoranaista omistamisen iloa. Sijoittamalla kun voit vaikuttaa ja auttaa muita ihmisiä.   

Esimerkiksi Kiva – (loans that change lives) tarjoaa mahdollisuuden osallistua erilaisten yrittäjyyttä ja alueellista toimeliaisuutta lisäävien hankkeiden rahoittamiseen ympäri maapalloa. Lainaat rahaa projekteihin ja lainat maksetaan takaisin. Järjestelmä mahdollistaa oman sijoituksen seurannan ja ainakin henkilökohtaisesti saan iloa, jos projekti onnistuu.

Voisiko seuraavan uuden paidan vaihtoehtoiskustannus olla osuus Pakistanilaista aurinkoenergiayhtiöstä, tai haluatko rahoittaa Bolivialaista yrittäjää toiminnan alkuun? Tämä kaikki on mahdollista, kun pohdit rahan vaihtoehtoja mahdollisimman laajasti.

Kirjoittaja on Nuori Yrittäjyys ry:n asiantuntija Turo Numminen, joka työskentelee muun muassa Oma talous haltuun ja Vuosi Yrittäjänä -hankkeiden parissa.

* Lähde: http://www.co2esto.com

Oma talous haltuun -hanke

  • Nuori Yrittäjyys ry tarttuu Oma talous haltuun -hankkeen tiimoilta tunnistettuun ongelmaan: opettajille ei tarjota riittävästi materiaaleja nuorten talousopetusta varten, ja koulujen talouskasvatus on usein riippuvaista yksittäisten opettajien innostuksesta ja opettajakoulutuksen ulkopuolella hankitusta osaamisesta. 
  • Nuori Yrittäjyys ry tuo toisen asteen opetuksessa käytettävän oman talouden hallintaan ja taloudellisen mielenrauhan kehittämiseen innostavan opetusohjelman, joka tarjotaan kaikkien toisen asteen oppilaitoksissa toimivien opettajien käyttöön. Opetusohjelman aikana syvennytään omiin asenteisiin, harjoitellaan päätöksentekoa ja kartutetaan tietoja sekä taitoja taloudesta. Lisäksi opetusohjelman rinnalle rakennetaan alku- ja lopputestit, jotka tarjoavat opettajille ja nuorille mahdollisuuden arvioida oppimisprosessia. Ne tullaan julkaisemaan myös kaikille avoimena versiona.
  • Oma talous haltuun -opetusohjelma on ensimmäinen ilmainen kouluun suunnattu talouskasvatuksen oppimiskokonaisuus, joka on luotu noudattamaan opetussuunnitelman perusteita.  Opetusohjelma on osa Nuori Yrittäjyys ry:n talouskasvatuspolkua, joka läpäisee kaikki luokka-asteet ja oppiaineet.
  • Lasten ja nuorten säätiö toteuttaa Oma talous haltuun -hankkeessa kummiluokkatyöskentelyä toisen asteen ammattioppilaitoksissa vuoden 2019 aikana. Kymmenen kummiluokan nuoret työstävät ja käsittelevät omaa rahasuhdettaan digitarinoiden avulla pohtien samalla oman kerronnan kautta rahan vaikutusta tulevaisuuteen ja elämään. 
  • Digitarinoiden avulla työskentely työpajoissa on henkilökohtaista: lähtökohtana ovat nuorten omat kokemukset ja arki. Danske Bankin kummit osallistuvat digitarina-taidetyöpajatoimintaan vapaaehtoisina vertaisosallistujina, keskustelemalla ja reflektoiden yhdessä nuorten kanssa.
  • Oma talous haltuun -hanke on osa Danske Bank Suomen Taloudellinen mielenrauha kuuluu kaikille -kokonaishanketta
  • Lue lisää Oma talous haltuun -hankkeesta täältä.