Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden uudet tilaukset kääntyivät kesäkuussa laskuun ensimmäisen kerran viime vuoden marraskuun jälkeen. Teollisuusyritysten Suomessa sijaitsevien toimipaikkojen saamien tilausten arvo oli kesäkuussa 4,8 prosenttia viime vuoden tasoa alhaisempi. Kokonaisuudessaan tilaukset ovat edelleen maltillisessa nousussa vuoden ensimmäisen puoliskon osalta: alkuvuoden aikana tilausten nimellisarvo on noussut 1,1 prosenttia. Tilausten kasvu on kuitenkin tuottajahintojen nousua vähäisempää, joten tilausten volyymi on pakkasella.

Päätoimialoista tilauksia saatiin viimevuotista reippaasti enemmän kemianteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli yli 12 prosentin kasvussa. Sen sijaan metalli- ja paperiteollisuudessa mitattiin tuntuvaa laskua. Teollisuuden tuotanto puolestaan elpyi kesäkuussa jonkin verran heikon edellisen kuukauden jälkeen. Useimmat päätoimialat olivat nousussa. Toukokuuhun verrattuna kasvu oli erityisen vahvaa sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa. Kokonaisuudessaan teollisuuden tuotannon määrä on vuoden ensimmäisen puoliskon osalta vajaan 2 prosentin kasvussa, mitä voidaan pitää edelleen varsin hyvänä lukemana haastavassa markkinatilanteessa.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan Suomen teollisuus sinnittelee yhä kohtalaisesti euroalueen laskutrendiä vastaan, mutta vastatuuli alkaa olla ylivoimainen. Tuotantomäärät ovat edelleen kohtalaisella tasolla, mutta niitä selittävät osittain aikaisemmin saadut tilaukset, jotka edelleen pönkittävät tilauskantaa. Kesäkuun vaisu tilauspotti kertoo siitä, että muun euroalueen vaikeudet ovat pikku hiljaa tarttumassa myös Suomeen. Muualla Euroopassa suhdanne on heikentynyt jo pidempään erityisesti teollisuudessa, mutta toistaiseksi vaikutukset ovat olleet Suomen osalta odotettua vähäisempiä. Mikään ei kuitenkaan ole ikuista.

Eilen Tulli raportoi tavaraviennin laskeneen kesäkuussa kolme prosenttia. Taustalla viennin laskussa oli euroalueen heikko kysyntä ja erityisesti talousvaikeuksien kanssa kamppailevaan Saksaan kohdistuneen viennin supistuminen.

Pikaista helpotusta ei myöskään ole odotettavissa teollisuuden ulkoisen toimintaympäristön osalta. Heinäkuun ostopäällikköindeksit kertovat euroalueen teollisuuden vaikeuksien jatkumisesta. Lisäksi on tiedossa, että loppukesästä brexitin ja kauppasodan osalta tilanne on kehittynyt aiempaa hankalampaan suuntaan. Kauppasodassa saavutettiin kesäkuun lopussa välirauha, mutta nyt neuvottelut ovat kriisiytyneet uudelleen, kun Trump ilmoitti lisätullien asettamisesta. Tällä hetkellä Kiina tuntuukin valmistautuvan pitkäkestoisempaan asemasotaan nopean ratkaisun löytämisen sijasta.

- Pidämme todennäköisimpänä skenaariona sitä, että kauppasodassa saavutetaan ratkaisu vasta ensi vuoden marraskuussa Yhdysvalloissa pidettävien presidentinvaalien jälkeen. Teollisuudella saattaa siis olla edessään pitkä vastatuulijakso, toteaa Appelqvist.

Lähteet:
http://tilastokeskus.fi/til/teul/2019/06/teul_2019_06_2019-08-09_tie_001_fi.html
http://tilastokeskus.fi/til/ttvi/2019/06/ttvi_2019_06_2019-08-09_tie_001_fi.html