Kasvu on vahvaa, mutta huippu tulee vastaan aikanaan

Globaalisti osakkeet ovat nousseet vuoden alusta yli 10 %, ja Eurooppa on ollut toistaiseksi tuottoisin isoista alueista. Osakkeiden nousua ovat tukeneet rajoituksien poisto, valtavan raha- ja finanssipoliittisen tuen vauhdittama vahva talouskasvu ja yritysten korkea tuloskasvu. Markkinoilla kuitenkin pohditaan, mitä tapahtuu, jos ja kun kasvun huippu ohitetaan. Ainakin se voi tuoda hieman ylimääräistä heiluntaa ja siirtymisiä sijoituskohteista toiseen.

Viime viikon talousluvut Euroopasta kuitenkin vahvistivat, että talouden tahti on vahvaa. Erityisesti Euroopan palvelusektorin ostopäällikköindeksi vahvisti näkymien parantuneen, kun rajoituksia poistetaan ja kulutus siirtyy tavaroista palveluihin ja elämyksiin. Yhdysvalloissa palveluiden ostopäällikköindeksi kuitenkin jo laski, koska näkymien paraneminen ei voi jatkua (yleensä) loputtomiin. Lisäksi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti viikonloppuna, että infrastruktuuripaketin kanssa asiat edistyvät. Mahdollinen sopimus pitää kuitenkin vielä hyväksyä eri tahoilla. Paketin välitön vaikutus kasvuun on kuitenkin rajallinen, koska mahdollinen paketti jakautuu kahdeksalle vuodelle.

Euroopan kiihtyvä talouskasvu ja Yhdysvaltojen yhä jatkuva vahvan kasvun vaihe tukevat osakkeita. Pidämme osakkeet edelleen ylipainossa korkosijoituksiin verrattuna, vaikka kovimman kasvuvaiheen ohittaminen tapahtuu aikanaan. Näemme Euroopan osakkeissa potentiaalia, kun tuotantoteollisuuden vahva veto jatkunee toiselle vuosipuoliskolle. Euroopassa on kaiken kaikkiaan enemmän patoutunutta kysyntää, ja lisäksi Euroopassa on vielä rajoituksia, joiden poistaminen voisi tuoda kasvuun vielä lisää kierroksia. Rokotusten eteneminen on luonnollisesti avainasioita, ja EU:ssakin noin 50 % väestöstä on jo saanut ensimmäisen annoksen. Japanissa rokottamisen vauhti paranee, mutta se on selvästi Eurooppaa perässä. Pidämme Japanin alipainossa.

Lisää talouslukuja ohjelmassa

Tällä viikolla seurataan, nähdäänkö merkkejä kovimman kasvuvauhdin hiipumisesta. Euroalueelta julkaistaan lukuisia luottamusindikaattoreita, mutta viikon tärkein luku on Yhdysvaltojen kesäkuun työllisyysraportti, johon vaikuttanee edelleen avokätiset työttömyyskorvaukset. Lisäksi Yhdysvaltojen kuluttajaluottamus ja ISM:n keräämä teollisuuden ostopäällikköindeksi julkaistaan. Kiinasta viikon tärkeimmät ovat ”viralliset” ostopäällikköindeksit keskiviikkoaamuna. Kiina onnistui koronaviruksen hallintaan saamisessa tehokkaasti, ja kovin kasvuvaihe on jo takanapäin. Kiinan kasvun odotetaan pysyvän maltillisena toisella vuosipuoliskolla talouden tukitoimen vähentyessä ja ulkomaisen tavarakysynnän pienentyessä. Markkinoilla seurataan myös öljyn hinnan liikkeitä, koska se on inflaation kehittymisen kannalta yksi tärkeä tekijä.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme