Yhdysvaltojen osuus Danske Bankin suomalaisasiakkaiden osakekaupoista on edelleen laskussa verrattuna alkuvuoteen. Osakekaupasta Yhdysvaltojen markkinoilla käytiin nyt reilut 8 prosenttia, kun vielä helmikuussa osuus oli lähes 20 prosenttia.

– Euroopan nouseminen suurempaan rooliin on loogista, sillä Yhdysvaltojen markkinat ovat nousseet poikkeuksellisen kalliiksi. Euroopassa on myös enemmän potentiaalia, kun maanosan taloudet alkavat avautua koronarokotuksien edetessä, sanoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.

Yhdysvaltojen markkinoilla vaihdetuimmaksi ja netto-ostetuimmaksi osakkeeksi nousi elokuvateatteriketju AMC, joka on kärsinyt koronasta, mutta noussut tänä vuonna meemiosakkeena. AMC:tä on ostettu erityisesti viime ja tällä viikolla.

– AMC:n nousu muistuttaa hyvin paljon Suomessa enemmän huomiota saaneen GameStopin tilannetta. Osaketta tukee toki myös koronarajoitusten vähentyminen ja siten elokuvateatterien avautuminen. Osakkeen nousua on kuitenkin lietsottu piensijoittajien keskustelupalstalla ja osaketta on shortattu paljon. Tämä on tuottanut tappioita shorttaajille, Kemppainen sanoo.

Suomessa tutut nimet kärjessä

Suomen osuus osakekaupasta oli toukokuussa vajaat 80 prosenttia, joka on lähes sama kuin vuosi sitten. Vaihdetuimpien osakkeiden kärjestä löytyvät tutut nimet Nokia, Sampo, Outokumpu, Fortum ja Nordea. Netto-ostetuimmaksi nousi Fortum. Kasvuosake Qt nousi kolmanneksi netto-ostetuimmaksi.

– Qt:n nousu on ollut vauhdikasta ja osake on kallistunut paljon. Toukokuussa moni näyttää hyödyntäneen osakkeen väliaikaisen hinnan laskun ja ostaneen osaketta, Kemppainen sanoo.

Kolmanneksi eniten osakekauppaa käytiin toukokuussa Saksassa, jonka osuus Danske Bankin suomalaisasiakkaiden kaupoista on ollut kasvussa viime vuodet. Saksan netto-ostetuin osake on matkailujätti TUI.

– TUI:n ja viidenneksi netto-ostetuimman Airbusin korkea sijoitus netto-ostetuimpien listalla kertoo siitä, että moni sijoittaja etsii yhtiöitä, jotka ovat kärsineet koronasta ja hyötyvät olojen normalisoitumisesta. Silti kannattaa muistaa, että moniin yhtiöihin tätä talouksien avautumista on hinnoiteltu jo viime syksystä, kun tieto rokotteiden tehosta levisi, Kemppainen sanoo.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme