Viime viikolla osakkeet pysyivät kevyessä nousussa. Korkotason laskun tukemana vakaan kasvun sektorit ylisuoriutuivat. Talousluvut kuten Saksan ZEW-indeksi, muut Euroopan luottamusindikaattorit ja Yhdysvaltojen viikkotason työttömyysluvut tukivat markkinoiden tunnelmia. Vaikka talousluvut ja yritysten tuloskehitys ovat pysyneet vahvoina, emme todennäköisesti ole kaukana siitä, kun kasvuvauhti alkaa hidastua. Se voisi viedä rahavirtoja kohti markkinoiden vähemmän syklisiä osia. Yksittäisen sijoittajan kannalta on tärkeää pysyä omassa sijoitussuunnitelmassaan ja pitää salkku riittävän hajautettuna. Kuten olemme viime kuukausina ja vuosina nähneet, markkinoiden suunnan muutokset voivat tapahtuessaan olla hyvin nopeita.

Perjantaina raportoitu Fedin suosikki inflaatiomittari PCE-luku nousi ja ylitti odotukset. Viikon aikana inflaatio-odotukset kuitenkin laskivat, kun Fedin jäsenet onnistuivat vakuuttamaan markkinoita siitä, että inflaatiopaineet ovat vain väliaikaisia. Meillä on sama näkemys, mutta paljon riippuu siitä, mitä tapahtuu hyödykehinnoille ja pullonkauloille, joita on nähtävissä monilla eri teollisuuden aloilla. Viime viikon talousluvuista vahvistui kuva pullonkauloista ja tuotantoketjujen haasteista. Talouden avautuessa lisää, odotamme tavarakysynnän hiljalleen siirtyvän myös palveluihin ja elämyksiin. Varastotasot ovat kuitenkin alhaalla, joten varastokysyntä voi joka tapauksessa pitää hyödykekysynnän koholla pitemmän aikaa. Yhdysvalloissa poliittinen vääntö uuden finanssipoliittisen tukipaketin ympärillä jatkuu, kun republikaanit ehdottivat paketin kooksi 928 miljardia. Vaikka osapuolet ovat toistaiseksi kaukana toisistaan, neuvotteluiden eteneminen uuden paketin ympärillä voi tuoda markkinoille liikkeitä.

Tärkeä talouslukujen viikko meneillään

Tällä viikolla sijoittajien huomiota saavat mm. toukokuun lopulliset Markitin PMI:t, vaikka alustavia lukuja on jo raportoitu. Lisäksi julkistetaan toukokuun Yhdysvaltojen teollisuuden ISM, joka laski huhtikuussa maaliskuun tasoilta. Nyt huomio kiinnittyy siihen, jatkuuko lasku vai oliko huhtikuun luvussa jotain kertaluontoista. Perjantaina julkistetaan Yhdysvaltojen nonfarm payrolls –työllisyyslukupaketti, joka on aina ja erityisesti nyt markkinoiden kannalta hyvin merkittävä. Viime julkistus jäi alle odotusten reilusti, ja työmarkkinoiden kehittyminen on Fedin tulevien toimien kannalta erittäin tärkeää. Lisäksi Inflaatio pysyy kuumana aiheena, ja tällä viikolla julkaistaan toukokuun Euroopan alustavia lukuja. Vaikka Euroopan inflaation odotetaan pysyttelevän alle 2%:n tavoitteen, hintapaineet ovat laaja-alaisia. Euroopan inflaationkin yllättävä kiihtyminen voisi hermostuttaa markkinoita, kun keskuspankkien kiristämisen ajankohtaa hinnoitellaan.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme