Covid19-rokotukset jatkuvat ja kesäisen lämmin sää on saapunut. EU:ssa tilanne paranee, uusien tartuntojen määrät laskevat ja rajoituksia poistetaan. Globaalisti talouden toipuminen jatkuu myös. Erityisesti valmistavan teollisuuden tahti on pysynyt vahvana, ja hidastumista ei ole vielä tapahtunut. Viime viikolla julkaistu Yhdysvaltojen ISM-ostopäällikköindeksi nousi 61,2:een ja ylitti odotukset. Lisäksi uudet tilaukset nousivat ja toimitusten määrät ovat korkeita. Odotamme vahvan tahdin jatkuvan vielä kesän aikana, mutta hidastuvan hiljalleen toisella vuosipuoliskolla.

Talouden noususuhdanne suosii syklisiä sektoreita ja alueita. Euroopan osakkeet ovat suoriutuneet Yhdysvaltoja paremmin tähän asti tänä vuonna. Ero kasvoi toukokuussa ja odotamme tämän vielä jatkuvan, kun Euroopan talouden avautuminen jatkuu. Kiinniottopotentiaali, korkea odotettu tuloskasvu Q2:lla, globaali noususuhdanne ja rajoituksien poisto puhuvat Euroopan puolesta. Pidämme Euroopan osakkeet ylipainossa. Sektoristrategiassamme suosimme syklisiä defensiivisiin verrattuna ja arvoa kasvuun verrattuna.

Viikonloppuna uutisoitiin, että G7-maat olivat päässeet sopuun globaalista yritysveron minimitasosta. Vero nostaisi luultavasti digijättien kuten Amazon, Microsoft ja Facebook verotusta. Ehdotettu minimiveron taso 15% on kuitenkin vain hieman korkeampi kuin joidenkin matalan veroasteen maiden. Irlannissa yritysveron taso on nytkin vain 12,5%. Korkeampi veroaste painaisi tuloksia, mutta itse tuloskasvuun korotuksen (tai leikkauksen) vaikutus olisi varsin lyhyt. Tämä on hyvä muistaa myös Bidenin veron korotussuunnitelmien yhteydessä.

Ohjelmassa tällä viikolla

Tällä viikolla torstaina julkaistaan Yhdysvaltojen toukokuun kuluttajahintaindeksi (CPI). Otsikkotason CPI:n odotetaan nousseen 4,6%:iin. Viime kuussa julkaistu luku yllätti ylöspäin, ja markkinat säikähtivät, että Fed voisi alkaa kiristää rahapolitiikkaa odotettua aikaisemmin. Fedin seuraava kokous on alle kahden viikon kuluttua. Emme odota Fediltä kuitenkaan vielä muutoksia kesäkuun kokouksessa, mutta inflaatioyllätykset joko ylös- tai alaspäin voivat liikuttaa markkinoita. EKP pitää kokouksen jo tällä viikolla torstaina. Odotamme EKP:n nostavan kasvuennusteitaan, ja PEPP-ostojen tahtia mahdollisesti lasketaan Q3:lle Q2:n vauhdista. Viime viikolla julkaistiin Yhdysvaltojen ”nonfarm payrolls”-työllisyyslukupaketti. Yhdysvaltojen talouteen syntyi toukokuussa 559000 uutta työpaikkaa ja työttömyys laski 5,8 prosenttiin. Taloudessa on kuitenkin yhä yli 7,5 miljoonaa työllistä vähemmän kuin ennen kriisiä, joten parantamisen varaa edelleen on.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme