Takatalvi on iskenyt markkinoilla tänä keväänä. Osakkeet ovat laskeneet viime viikkojen aikana ja syynä siihen on Presidentti Trumpin aggressiivinen kauppaneuvottelutaktiikka. Aiemmin Yhdysvallat ovat asettaneet 25 % tuontitullit 50 miljardin dollarin Kiinan tuonnille, ja Kiina vastasi tähän identtisillä toimilla. 

Viimeisimmässä käänteessä Trump ehdotti 100 miljardin dollarin uusia tuontitulleja, tehden koko tuontitullien kohteen olevan kiinalaisen tuonnin määräksi 150 miljardia dollaria. Kiina ei pysty enää vastamaan samalla mitalla, koska Yhdysvaltojen vienti Kiinaan viime vuonna oli vain 130 miljardia dollaria. Meidän mielestämme kauppasota ei ole kuitenkaan tavoite, vaan Yhdysvallat tavoittelee toimillaan parempia kauppaehtoja Kiinan kanssa. Uskomme tämän keskustelun kuitenkin pitävän markkinoita varpaillaan tulevan viikon aikana. Kiinan kommentit vastatoimista tulevat aiheuttamaan painetta osakkeissa, ja merkit neuvotteluista tukevat markkinoita.

Teknologiaosakkeet ovat luoneet myös negatiivista tunnelmaa markkinoille, mutta niiden lasku ei liity laajemmin talouden tilanteeseen. Esimerkiksi Facebookin ja Amazonin osakkeet ovat laskeneet yhtiökohtaisista syistä. Heikentyminen ostopäällikköindekseissä on myös herättänyt huolia, mutta se on merkki siitä, että globaali kasvuvauhti hieman hidastuu aiemmasta erittäin kovasta tasosta. Kuitenkin, globaali kasvuvauhti pysyy yhä hyvänä tänä vuonna, ja se tukee osakkeita. 

Tärkeämpää on seurata alkavaa ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskautta. Uskomme sen tuovan helpotuksen markkinoille. Yhdysvalloissa pankeilta nähdään tulosjulkistuksia jo tällä viikolla, ja Euroopassa tuloskausi saa vauhtia ensi viikolla. Huhtikuun loppuun mennessä olemme nähneet jo raportit suurimmalta osalta suurista yhtiöistä, ja odotamme vahvaa tuloskasvua kautta linjan.

Tällä viikolla on luvassa euroalueen teollisuustuotantoluvut, jotka antavat viitteitä taloudellisen aktiviteetin tasosta. Yhdysvalloista on luvassa tuottaja- ja kuluttajahintaindeksit maaliskuulle. Myös pienten yritysten optimismi-indeksi ja Michiganin yliopiston kuluttajaluottamusindeksi kertovat tarinaa keskimääräisen amerikkalaisen kuluttajan tilasta – noin 70 % Yhdysvaltojen BKT:sta koostuu yksityiskulutuksesta. Uskomme Yhdysvaltojen vahvan talouskasvun ja veroleikkausten yhdessä hyvän tuloskauden kanssa kompensoivan viimein kauppasotapelkoja. Pidämme siis ylipainon osakkeissa.

Tämä on Danske Bankin ekonomistien pikakommentti, joita julkaistaan mielenkiintoisten Suomea koskevien talouslukujen julkaisun jälkeen. Kommentissa ei ole tarkoitus toistaa tilastolukuja; sen sijaan Danske Bankin ekonomistit arvioivat uuden informaation tultua julki taustoja, vaikutuksia ja näkymiä lyhyesti. Lisätietoja saa pyydettäessä. Pikakommentit ovat Danske Bankin ekonomistien näkemyksiä aiheesta viestin lähetyshetkellä. Pankki ei takaa kommentoitujen tietojen, arvioiden ja mielipiteiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä vastaa mistään suorista tai epäsuorista kuluista, vahingoista tai menetyksistä, joita kommentin tai sen sisältämien tietojen käyttö mahdollisesti voi aiheuttaa. Kommenttia ei voida missään tilanteessa pitää yksilöllisenä sijoitusneuvontana, arvopaperien myynti- tai ostotarjouksena tai kehotuksena arvopaperi- tai muuhun kaupankäyntiin. Tämä materiaali ei ole laissa tarkoitettua sijoitustutkimusta. Materiaali sisältää Danske Bankin omistamaa immateriaalioikeudellisesti suojattua aineistoa, johon Danske Bank pidättää kaikki oikeudet. Mikäli viestin sisältöä lainataan missään muodossa, tapahtuu se täysin lainaajan omalla vastuulla. Lähteenä tulee mainita Danske Bank ja ekonomistin nimi.